Cum ne afecteaza reducerea contributiei la Pilonul II de pensii?

Contributia la Pilonul II scade, de anul viitor, la 3,75% din salariul brut, a decis Guvernul. Ce inseamna aceasta reducere de contributie pentru viitorii pensionari? Chiar daca oficialitatile au dat asigurari ca nu va fi afectata contributia virata in suma neta, calculele economistilor le contrazic.

Contributia la Pilonul II de pensii a fost sacrificata pentru a patra oara, in doar 10 ani de la infiintarea sistemului.

In 2009, contributia a fost “inghetata” la 2% pe fondul crizei financiare. Apoi, majorarile au revenit la pasi de 0,5 puncte procentuale anual, pana in 2016 cand, in locul cresterii de 0,5 puncte, contributia a fost majorata cu doar 0,1 puncte procentuale, la 5,1%. In 2017, Guvernul a decis, din nou, inghetarea contriburiei la nivelul din anul precedent, respectiv 5,1%. Insa niciodata, pana acum contributia nu a fost redusa.

In acest context, contributia, in valoare nominala, va scadea inclusiv pentru angajatii carora angajatorii le vor majora salariul brut cu 20%, pentru mentinerea salariului net din prezent.

Spre exemplu, la un venit  brut de 100 lei, la o contributie de 5,1% cat este in prezent, suma virata la fondul de pensii obligatoriu se ridica la 5,1 lei. Daca venitul brut creste la 120 lei, pentru a compensa transferul de contributii de la angajat la angajator, iar nivel contributiei scade la 3,75%, suma virata la Pilonul II scade la doar 4,5 lei.

Prin urmare, pentru ca suma neta cu care contribuie angajatul sa ramana aceeasi ca si in prezent, cota de contributie, ar trebui sa fie de 4,25% si nu 3,75%.

Ce pensie privata ne asteapta dupa o contributie de 40 de ani?

Economistul Bogdan Glavan a prezentat, pe blogul sau, un calcul care arata cu cat scade pensia unui contributor la Pilonul II din cauza modificarilor adoptate de Guvern.

Concret, pentru un salariu mediu pe economie, anul acesta, contributia la Pilonul II este de 1.927 de lei (tot anul). In 2018, contributia anuala ar fi trebuit sa urce la 2.443 lei, daca s-ar fi majorat procentul virat de la 5,1% la 6% (potrivit legii). Insa, in loc de aceasta majorare, contributia neta scade la 1.826 de lei, desi salariul brut este estimat sa creasca anul viitor.

Scenariul cel mai defavorabil pentru cotizanti

De asemenea, sunt prezentate trei scenarii: cel in varianta initiala (adoptata in 2007), in care contributia ar fi trebuit sa ajunga la 6% din salariul brut in 2016, cel din acest an, cu contributia de 5,1% in 2017 si 6% din 2018 incolo, si cel in care contributia scade, anul viitor, la 3,8% (3,75%) si ramane neschimbata pana la finalul perioadei de cotizare.

In primul scenariu, nerespectat pentru prima data inca din 2009, astfel ca dupa cei 40 de ani de contributii, suma acumulata in contul de Pilonul II ar fi fost de 279.717 lei, iar pensia lunara de 1.165 lei timp de 20 de ani.

In al doilea scenariu, devenit istorie si el, suma acumulata ar fi ajuns la 273.425 de lei, iar pensia lunara ar fi fost de 1.139 de lei.

In al treilea scenariu, cel care cuprinde reducerea contributiei de la 5,1% la 3,75%, concomitent cu majorarea venitului brut cu aproximativ 20% in 2018, suma acumulata in cont la finalul celor 40 de ani va ajunge la 215.384, iar pensia scade la 897 lei (cu 21% mai mica fata de scenariul prezent).


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Pensii


Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa
Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Daca nimic nu se petrece spectaculos pe partea de noi listari la BVB, strategia „buy and hold” practicata de fondurile de pensii risca sa confiste actiunile libere din piata.

26 Aprilie 2021 | Fonduri de pensii

Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II
Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Ministerul Muncii a modificat modelul cadru al contractului individual de munca si a introdus obligatia angajatorului a de informa noii salariati ca trebuie sa adere la un fond de pensii private obligatorii (Pilon II).

20 Aprilie 2021 | Fonduri de pensii

Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale
Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale

Conferinta de presa organizata de APAPR (Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania) cu ocazia comunicarii rezultatelor fondurilor de pensii private obligatorii (pilonul II) si private facultative (pilonul III) a facut bilantul rezultatelor inregistrate in 2020.

27 Ianuarie 2021 | Fonduri de pensii

Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie
Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie

Pentru multi participanti la sistemul de pensii private, activul personal net a revenit la valori apropiate de cele din februarie, o evolutie la care au pus umarul si noile contributii colectate intre martie si mai.

10 Iunie 2020 | Fonduri de pensii

Mai multe articole

GHIDURI


Pensii private obligatorii

In sistemul pensiilor publice, salariatii actuali platesc contributii cu care statul achita veniturile pensionarilor din prezent. In sistemul privat, insa, fiecare aduna bani pentru a-si asigura propia pensie.Totul despre cum functioneaza pensiile private, cum se platesc contributiile, cati bani se acumuleaza la fondul de pensii si alte intrebari i

Pensii facultative

Pentru a beneficia de o pensie facultativa, o persoana trebuie sa adere la un fond de pensii facultative. Clientul plateste contributii lunare iar nivelul pensiei va depinde de suma acumulata. Cum se alege fondul de pensii si ce tip de fond de pensii este potrivit, cum functioneaza deducerea fiscala in Ghidul Pensii Facultative.

Inapoi sus