CSSPP propune ca fondurile de pensii sa poata investi in noi tipuri de instrumente

CSSPP propune noi tipuri de investitii pentru fondurile de pensii private, respectiv in infrastructura, in fonduri de private equity si de marfuri, precum si in ETF-uri.


Conform proiectului elaborat de CSSPP, investitiile in infrastructura presupun plasamente in actiuni, obligatiuni sau titluri de participare emise de entitatile create pentru dezvoltarea proiectelor de infrastructura. Ponderea alocata pentru astfel de plasamente va fi de maxim 10% din portofoliu.

Investitiile in fondurile de private equity se vor putea ridica la 5% din activele detinute de fond. Tot 5% din portofoliu poate fi alocat si in fonduri de marfuri.

Pe de alta parte, administratorii vor putea investi in fonduri de investitii tranzactionabile (ETF - exchange traded funds) maxim 2% din activele unui fond de pensii privat.

In prezent, legislatia fondurilor private de pensii permite investitii in depozite, titluri de stat, obligatiuni municipate, obligatiuni corporative, obligatiuni ale organismelor straine neguvernamentale, titluri de participare ale fondurilor de investitii, actiuni, precum si in instrumente de acoperire a riscului.

Proiectul de norma presupune totodata stabilirea unui nou mod de determinare a gradului de risc al unui fond de pensii private, corelat cu tipurile de active existente in portofoliu si cu calitatea acestora. Fondurile se vor incadra in continuare in 3 categorii de risc, respectiv scazut, mediu si ridicat.

Proiectul de act normativ se va afla in dezbatere publica pana la data de 17 octombrie 2011.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

Sondajul Conso s-a incheiat

Multumim tuturor participantilor. Rezultatele tragerii la sorti vor fi afisate in zilele urmatoare.

Mai multe detalii

ALTE ARTICOLE - Pensii


Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie
Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie

Pentru multi participanti la sistemul de pensii private, activul personal net a revenit la valori apropiate de cele din februarie, o evolutie la care au pus umarul si noile contributii colectate intre martie si mai.

10 Iunie 2020 | Fonduri de pensii

Care sunt riscurile renuntarii la Pilonul II de pensii?
Care sunt riscurile renuntarii la Pilonul II de pensii?

Sistemul de pensii obligatorii administrate privat, Pilonul II, a suferit numeroase modificari. Insa, poate cea mai importanta, a intervenit la inceputul lui 2019, cand Legea de functionare a fost modificata astfel incat participantii sa se poata transfera, la cerere, la sistemul public in anumite conditii. Care sunt riscurile acestei optiuni?

17 Ianuarie 2019 | Fonduri de pensii

Ce ar insemna suspendarea contributiilor la Pilonul II de pensii?

Suspendarea contributiilor la Pilonul II de pensii, pentru doar 6 luni, ar insemna 3,6 miliarde de lei mai putin in conturile celor 7 milioane de participanti, fara sa se ia in calcul si efectul de multiplicare. Pana in prezent, un participant cu salariul mediu care a intrat in sistem in 2008 are in cont 11.000 de lei.

24 Mai 2018 | Fonduri de pensii

Suspendarea contributiilor la Pilonul II, prioritate legislativa in 2018

Modificarea suplimentara a Pilonului II de pensii apare, pentru prima data, intr-un document oficial. Un proiect de lege al Comisiei Nationale de Prognoza prevede suspendarea contributiilor pentru sase luni. Oficialii guvernamentali neaga, insa, aceasta intentie si acuza o “eroare materiala”. Cum au reactionat reprezentantii industriei?

21 Mai 2018 | Fonduri de pensii

Mai multe articole

Inapoi sus