CSSPP propune ca fondurile de pensii sa poata investi in noi tipuri de instrumente

CSSPP propune noi tipuri de investitii pentru fondurile de pensii private, respectiv in infrastructura, in fonduri de private equity si de marfuri, precum si in ETF-uri.


Conform proiectului elaborat de CSSPP, investitiile in infrastructura presupun plasamente in actiuni, obligatiuni sau titluri de participare emise de entitatile create pentru dezvoltarea proiectelor de infrastructura. Ponderea alocata pentru astfel de plasamente va fi de maxim 10% din portofoliu.

Investitiile in fondurile de private equity se vor putea ridica la 5% din activele detinute de fond. Tot 5% din portofoliu poate fi alocat si in fonduri de marfuri.

Pe de alta parte, administratorii vor putea investi in fonduri de investitii tranzactionabile (ETF - exchange traded funds) maxim 2% din activele unui fond de pensii privat.

In prezent, legislatia fondurilor private de pensii permite investitii in depozite, titluri de stat, obligatiuni municipate, obligatiuni corporative, obligatiuni ale organismelor straine neguvernamentale, titluri de participare ale fondurilor de investitii, actiuni, precum si in instrumente de acoperire a riscului.

Proiectul de norma presupune totodata stabilirea unui nou mod de determinare a gradului de risc al unui fond de pensii private, corelat cu tipurile de active existente in portofoliu si cu calitatea acestora. Fondurile se vor incadra in continuare in 3 categorii de risc, respectiv scazut, mediu si ridicat.

Proiectul de act normativ se va afla in dezbatere publica pana la data de 17 octombrie 2011.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Pensii


Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa
Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Daca nimic nu se petrece spectaculos pe partea de noi listari la BVB, strategia „buy and hold” practicata de fondurile de pensii risca sa confiste actiunile libere din piata.

26 Aprilie 2021 | Fonduri de pensii

Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II
Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Ministerul Muncii a modificat modelul cadru al contractului individual de munca si a introdus obligatia angajatorului a de informa noii salariati ca trebuie sa adere la un fond de pensii private obligatorii (Pilon II).

20 Aprilie 2021 | Fonduri de pensii

Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale
Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale

Conferinta de presa organizata de APAPR (Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania) cu ocazia comunicarii rezultatelor fondurilor de pensii private obligatorii (pilonul II) si private facultative (pilonul III) a facut bilantul rezultatelor inregistrate in 2020.

27 Ianuarie 2021 | Fonduri de pensii

Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie
Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie

Pentru multi participanti la sistemul de pensii private, activul personal net a revenit la valori apropiate de cele din februarie, o evolutie la care au pus umarul si noile contributii colectate intre martie si mai.

10 Iunie 2020 | Fonduri de pensii

Mai multe articole

Inapoi sus