Conturile goale ale participantilor la fondurile de pensii private vor fi sterse dupa 3 ani

Salariatii isi vor pierde calitatea de participanti la fondurile de pensii private daca timp de 3 ani contul colector personal nu a fost deloc alimentat, potrivit modificarilor aduse unei norme CSSPP.


Totodata, calitatea de participant la un astfel de fond va inceta si pentru clientii care fac reclamatii catre administratorul fondului de pensii privind incalcarea procedurii de atragere a participantilor la fond de catre agentii de marketing.

O alta noutate adusa de aceasta norma este obligativitatea fiecarui administrator de a verifica informatiile continute in Actul individual de aderare, prevedere ce nu este consemnata in forma initiala a acestui document. Continutul acestuia va corespunde necesitatii de informare minima a participantului cu drepturile si obligatiile acestuia ce decurg ca urmare a aderarii la un fond de pensii administrat privat.

Totodata au fost reformulate obligatiile de raportare ale administratorilor si Casei Nationale de Pensii Publice referitor la cererile participantilor sau beneficiarilor privind plata activului personal net in caz de invaliditate, deces sau pensionarea pentru limita de varsta in sistemul public de pensii.

Noul act normativ va intra in vigoare incepand cu 2012.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Pensii


Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II
Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Ministerul Muncii a modificat modelul cadru al contractului individual de munca si a introdus obligatia angajatorului a de informa noii salariati ca trebuie sa adere la un fond de pensii private obligatorii (Pilon II).

20 Aprilie 2021 | Fonduri de pensii

Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale
Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale

Conferinta de presa organizata de APAPR (Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania) cu ocazia comunicarii rezultatelor fondurilor de pensii private obligatorii (pilonul II) si private facultative (pilonul III) a facut bilantul rezultatelor inregistrate in 2020.

27 Ianuarie 2021 | Fonduri de pensii

Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie
Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie

Pentru multi participanti la sistemul de pensii private, activul personal net a revenit la valori apropiate de cele din februarie, o evolutie la care au pus umarul si noile contributii colectate intre martie si mai.

10 Iunie 2020 | Fonduri de pensii

Care sunt riscurile renuntarii la Pilonul II de pensii?
Care sunt riscurile renuntarii la Pilonul II de pensii?

Sistemul de pensii obligatorii administrate privat, Pilonul II, a suferit numeroase modificari. Insa, poate cea mai importanta, a intervenit la inceputul lui 2019, cand Legea de functionare a fost modificata astfel incat participantii sa se poata transfera, la cerere, la sistemul public in anumite conditii. Care sunt riscurile acestei optiuni?

17 Ianuarie 2019 | Fonduri de pensii

Mai multe articole

Inapoi sus