Contributiile la Pilonul II, inghetate doua luni

Guvernul sacrifica, din nou, pensiile private. Executivul a adoptat o Ordonanta de Urgenta prin care ingheata contributiile la pensiile obligatorii, administrate privat, (Pilonul II) pentru primele doua luni ale anului viitor la nivelul din 2016. Astfel, in 2017, acestea raman la 5,1% puncte procentuale din contributiile la sistemul public.

In 2017, transferurile de la sistemul public de pensii catre fondurile administrate privat ar fi trebuit sa creasca cu 0,9 puncte procentuale, insa actualul Guvern a lasat decizia in seama viitorului Executiv.

Inainte de ultima sedinta a actualului Cabinet, proiectul de ordonanta stabilea ca transferurile catre fondurile de pensii private obligatorii vor fi majorate totusi, anul viitor, cu 0,4 puncte procentuale, astfel incat sa ajunga la 5,5%. Insa, dupa sedinta, Guvernul a anuntat ca, in perioada 1 ianuarie – 28 februarie 2017, va fi mentinuta cota de contributie la Pilonul II de pensii la nivelul anului 2016, rspectiv 5,1%.

Transferurile ar fi trebuit sa ajunga la 6% inca din  2016

La finalul anului trecut, acelasi Guvern lua decizia de a majora contributia la Pilonul II cu doar 0,1 puncte procentuale, la 5,1%, desi operatorii din piata asteptau o crestere de un punct procentual, pentru a se ajunge la nivelul de 6% stabilit de Lege.

Ministrul Finantelor a motivat, la acea vreme, decizia prin faptul ca sunt necesare economii pentru a putea implementa, de la 1 ianuarie 2016, noul Cod fiscal, care cuprinde o serie de reduceri de taxe.

Astfel, contributiile la pensii private nu vor ajunge nici anul viitor la nivelul maxim de 6 puncte prevazut in lege. Acest nivel ar urma sa fie atins abia in 2018, daca viitorul Guvern nu va decide o noua amanare.

Conform graficului privind majorarea contributiilor la Pilonul II, din 2008 pana in 2016 acestea ar fi trebuit sa creasca de la 2% (contributia initiala) cu cate 0,5 puncte procentuale anual. Insa in 2009, Guvernul de la acea vreme a decis inghetarea contributiilor, pentru un an, din cauza crizei.

Toate guvernele care au urmat au promis ca vor recupera cele 0,5 puncte procentuale pe parcurs, insa nu numai ca nu au reusit, dar cel actual a decis doua noi amanari.

Cat au strans romanii in contul de pensie privata?

La jumatatea acestui an, in sistemul de pensii Pilonul II erau inregistrati 6,68 milioane de participanti, dintre care 6,53 milioane participanti activi. Insa dintre acestia, in iunie 2016, doar 3,98 milioane (59,54% din totalul participantilor) au si incasat contributii.

La acea data, valoarea medie a unui cont era de 4.228 de lei (935 de euro), in crestere anuala de 21,7% si cu 9,48% fata de decembrie 2015. 

Astfel, 4,83 milioane de participanti inregistrau sume in cont de pana la 5.000 de lei (73,84%), valoarea contului pentru 1,03 milioane de persoane era cuprinsa intre 5.000 si 10.000 de lei (15,74%), iar pentru 0,68 milioane de persoane – peste 10.000 de lei (10,42%)

In cazul celor 3,19 milioane de participanti, care au inceput sa contribuie inca de la inceputul Pilonului II, in mai 2008, valoarea medie a contului a ajuns la 6.225 lei (1.377 euro).


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Pensii


Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa
Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Daca nimic nu se petrece spectaculos pe partea de noi listari la BVB, strategia „buy and hold” practicata de fondurile de pensii risca sa confiste actiunile libere din piata.

26 Aprilie 2021 | Fonduri de pensii

Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II
Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Ministerul Muncii a modificat modelul cadru al contractului individual de munca si a introdus obligatia angajatorului a de informa noii salariati ca trebuie sa adere la un fond de pensii private obligatorii (Pilon II).

20 Aprilie 2021 | Fonduri de pensii

Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale
Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale

Conferinta de presa organizata de APAPR (Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania) cu ocazia comunicarii rezultatelor fondurilor de pensii private obligatorii (pilonul II) si private facultative (pilonul III) a facut bilantul rezultatelor inregistrate in 2020.

27 Ianuarie 2021 | Fonduri de pensii

Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie
Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie

Pentru multi participanti la sistemul de pensii private, activul personal net a revenit la valori apropiate de cele din februarie, o evolutie la care au pus umarul si noile contributii colectate intre martie si mai.

10 Iunie 2020 | Fonduri de pensii

Mai multe articole

GHIDURI


Pensii private obligatorii

In sistemul pensiilor publice, salariatii actuali platesc contributii cu care statul achita veniturile pensionarilor din prezent. In sistemul privat, insa, fiecare aduna bani pentru a-si asigura propia pensie.Totul despre cum functioneaza pensiile private, cum se platesc contributiile, cati bani se acumuleaza la fondul de pensii si alte intrebari i

Pensii facultative

Pentru a beneficia de o pensie facultativa, o persoana trebuie sa adere la un fond de pensii facultative. Clientul plateste contributii lunare iar nivelul pensiei va depinde de suma acumulata. Cum se alege fondul de pensii si ce tip de fond de pensii este potrivit, cum functioneaza deducerea fiscala in Ghidul Pensii Facultative.

Inapoi sus