Contributia la pensiile private obligatorii urca la 3,5% din 2012

Contributia pentru fondurile de pensii private obligatorii va urca in 2012 de la 3% la 3,5% din veniturile lunare brute ale angajatilor, informeaza Mediafax.

"Pentru acest an cota de contributie aplicat? a fost de 3%. Comparativ cu alte state, care au aplicat reduceri ale cotei de contribu?ie, România va majora acest indicator", a declarat Andreea Paul Vass, consilier al premierului Emil Boc la un eveniment de specialitate.

Potrivit lui Vass majorarea este prevazuta in cadrul proiectului bugetului de stat pentru anul viitor.


La fondurile de pensii obligatorii cotizau 5,4 milioane de persoane la finele lui septembrie 2011, iar activele nete se apropiau de 5,8 miliarde de lei, potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

Randamentele anualizate ale fondurilor in perioada 21 octombrie 2010 – 21 octombrie 2011 se incadreaza intre un minim de 2,2% si un maxim de 4,6%, potrivit tabelelor comparative Conso.ro. Cu numai un an inainte, toate fondurile afisau o performanta de peste 10%, respectiv intre intre 13,6% si 18,8%.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Pensii


Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie
Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie

Pentru multi participanti la sistemul de pensii private, activul personal net a revenit la valori apropiate de cele din februarie, o evolutie la care au pus umarul si noile contributii colectate intre martie si mai.

10 Iunie 2020 | Fonduri de pensii

Care sunt riscurile renuntarii la Pilonul II de pensii?
Care sunt riscurile renuntarii la Pilonul II de pensii?

Sistemul de pensii obligatorii administrate privat, Pilonul II, a suferit numeroase modificari. Insa, poate cea mai importanta, a intervenit la inceputul lui 2019, cand Legea de functionare a fost modificata astfel incat participantii sa se poata transfera, la cerere, la sistemul public in anumite conditii. Care sunt riscurile acestei optiuni?

17 Ianuarie 2019 | Fonduri de pensii

Ce ar insemna suspendarea contributiilor la Pilonul II de pensii?

Suspendarea contributiilor la Pilonul II de pensii, pentru doar 6 luni, ar insemna 3,6 miliarde de lei mai putin in conturile celor 7 milioane de participanti, fara sa se ia in calcul si efectul de multiplicare. Pana in prezent, un participant cu salariul mediu care a intrat in sistem in 2008 are in cont 11.000 de lei.

24 Mai 2018 | Fonduri de pensii

Suspendarea contributiilor la Pilonul II, prioritate legislativa in 2018

Modificarea suplimentara a Pilonului II de pensii apare, pentru prima data, intr-un document oficial. Un proiect de lege al Comisiei Nationale de Prognoza prevede suspendarea contributiilor pentru sase luni. Oficialii guvernamentali neaga, insa, aceasta intentie si acuza o “eroare materiala”. Cum au reactionat reprezentantii industriei?

21 Mai 2018 | Fonduri de pensii

Mai multe articole

Inapoi sus