Contributia la pensiile private obligatorii urca la 3,5% din 2012

Contributia pentru fondurile de pensii private obligatorii va urca in 2012 de la 3% la 3,5% din veniturile lunare brute ale angajatilor, informeaza Mediafax.

"Pentru acest an cota de contributie aplicat? a fost de 3%. Comparativ cu alte state, care au aplicat reduceri ale cotei de contribu?ie, România va majora acest indicator", a declarat Andreea Paul Vass, consilier al premierului Emil Boc la un eveniment de specialitate.

Potrivit lui Vass majorarea este prevazuta in cadrul proiectului bugetului de stat pentru anul viitor.


La fondurile de pensii obligatorii cotizau 5,4 milioane de persoane la finele lui septembrie 2011, iar activele nete se apropiau de 5,8 miliarde de lei, potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

Randamentele anualizate ale fondurilor in perioada 21 octombrie 2010 – 21 octombrie 2011 se incadreaza intre un minim de 2,2% si un maxim de 4,6%, potrivit tabelelor comparative Conso.ro. Cu numai un an inainte, toate fondurile afisau o performanta de peste 10%, respectiv intre intre 13,6% si 18,8%.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Pensii


Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa
Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Daca nimic nu se petrece spectaculos pe partea de noi listari la BVB, strategia „buy and hold” practicata de fondurile de pensii risca sa confiste actiunile libere din piata.

26 Aprilie 2021 | Fonduri de pensii

Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II
Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Ministerul Muncii a modificat modelul cadru al contractului individual de munca si a introdus obligatia angajatorului a de informa noii salariati ca trebuie sa adere la un fond de pensii private obligatorii (Pilon II).

20 Aprilie 2021 | Fonduri de pensii

Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale
Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale

Conferinta de presa organizata de APAPR (Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania) cu ocazia comunicarii rezultatelor fondurilor de pensii private obligatorii (pilonul II) si private facultative (pilonul III) a facut bilantul rezultatelor inregistrate in 2020.

27 Ianuarie 2021 | Fonduri de pensii

Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie
Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie

Pentru multi participanti la sistemul de pensii private, activul personal net a revenit la valori apropiate de cele din februarie, o evolutie la care au pus umarul si noile contributii colectate intre martie si mai.

10 Iunie 2020 | Fonduri de pensii

Mai multe articole

Inapoi sus