top banner

Consumatorii vor scapa de hatisul produselor de investitii

04 Aprilie 2014 | Autor: Conso

Produsele complexe de investitii, inclusiv fondurile de pensii private, vor putea fi comparate mai usor de catre consumatori, cu ajutorul unui document standardizat, care va prezenta intr-o maniera usor de inteles performantele, riscurile si costurile produselor.
Singurele produse de investitii pe care consumatorii le pot compara facil sunt fondurile mutuale. Aici directivele europene au impus administratorilor obligatia de a furniza investitorilor un document cheie care sa sintetizeze informatii cu privire la randamentul investitiilor, riscul asumat si costurile aferente.
In 2012, Comisia Europeana a propus regulament prin care sa ofere consumatorilor informatii similare atunci cand aleg orice produs de investitie, fie ca este vorba de o asigurare unit-linked, de un depozit structurat sau de un fond de pensie privata.
“Sfera larga de aplicare a Documentului cu Informatii Cheie urmareste sa asigure ca niciun produs de investitie nu il poate evita, pentru a permite consumatorilor comparatia diverselor oferte de investitie. Masura este esentiala pentru a redobandi increderea investitorilor in sectorul financiar”, afirma Michel Barnier, comisarul pentru piata interna si servicii.
Recent, Parlamentul European si Consiliul UE au ajuns la un acord cu privire la structura informatiilor pe care acest document cu informatii cheie trebuie sa le cuprinda.
Pentru a deveni obligatoriu, regulamentul trebuie sa fie aprobat in plenul Parlamentului Euroipean si apoi de catre Consiliul UE. Este de asteptat Parlamentul sa-l voteze in plenara din aprilie, dupa care urmeaza ca textul sa fie adoptat formal de catre Consiliu.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Pensii

Alte Articole

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

O statistica oferita de APAPR privind randamentul obtinut de beneficiarii pensiilor private din Pilonul II arata ca randamentul unei investitii esalonate in titluri de stat si actiuni a batut in ultimii 15 ani inflatia, depozitele in lei si acumularea de euro.

19 Ian 2023 | Pensii
Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) si Guvernul au in vedere mai multe modificari de natura sa ajute participantii la fondurile de pensii din Pilonul II.

30 Aug 2022 | Pensii
Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Daca nimic nu se petrece spectaculos pe partea de noi listari la BVB, strategia „buy and hold” practicata de fondurile de pensii risca sa confiste actiunile libere din piata.

26 Apr 2021 | Pensii
Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Ministerul Muncii a modificat modelul cadru al contractului individual de munca si a introdus obligatia angajatorului a de informa noii salariati ca trebuie sa adere la un fond de pensii private obligatorii (Pilon II).

20 Apr 2021 | Pensii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Nivel pensie facultativă

Calculează pensia privată pe care o vei încasa dacă depui lunar o anumită sumă de bani

Contribuție pensie facultativă

Calculează suma lunară cu care trebuie să contribui la fondul de pensii pentru a încasa la sfârșit pensia dorită

Pensia privată obligatorie

Estimează pensia privată obligatorie de care vei putea beneficia