top banner

Comisioanele fondurilor de pensii incep sa fie ascunse

05 Noiembrie 2012 | Autor: Marius Serban

Prospectul simplificat a fost introdus in urma cu 2 ani pentru a ajuta participantii fondurilor de pensii sa inteleaga mai usor schema de functionare a fondurilor. Unii administratori folosesc acest prospect pentru a omite informatii cheie, cum ar fi nivelul comisioanelor percepute clientilor.
Prospectul schemei de pensii prezinta modul in care banii clientilor vor fi administrati. Aici sunt prezentate elemente cheie, precum politica de investitii, riscurile asumate, modul in care se platesc contributiile, dar si comisioanele asociate.
Prospectul simplificat, un proiect esuat
Initial, exista un singur prospect, care era un document ce consta, de regula, in 10-15 pagini, dar care poate trece si de 25 de pagini. Evident, multe dintre articolele din prospect se refera la prevederi generale, care plictisesc rapid participantii.
In 2010, Comisia de Supraveghere (CSSPP) a dorit sa simplifice acest document, pentru a-l face mai usor de citit. Astfel, s-a emis o noua norma prin care administratorii fondurilor au fost obligati sa intocmeasca si un prospect simplificat.
Scopul urmarit era ca acest prospect sa prezinta informatii concise, astfel incat sa permita clientilor si potentialilor clienti sa inteleaga mai usor modul de functionare a schemei de pensii.
In realitate, nu s-a schimbat mare lucru, deoarece documentele au ramas la fel de stufoase si pline de termeni tehnic, care sunt dificil de inteles de catre publicul larg.
Cel mai grav este insa ca unii administratori au folosit aceasta procedura de simplificare a prospectului pentru a omite elemente esentiale pentru participanti: COMISIOANELE.
Comisioanele nu mai sunt la vedere!
Conform normelor emise de CSSPP, una din obligatiile administratorilor este “enumerarea comisioanelor si taxelor suportate din contributii si din activ net” in cadrul prospectului simplificat. Iar unii administratori au procedat ad-literam:  au mentionat lista comisioanelor, insa nu au precizat valoarea lor.
De exemplu, prospectul simplificat la schemei de pensii facultative BRD Medio are 20 pagina fata de 26 de pagini cat are prospectul detaliat. Unul din mijloacele prin care s-a obtinut aceasta comasare a fost eliminarea comisioanelor, care se intindeau pe aproape 3 pagini.
In prospectul simplificat, adminstratorul BRD Pensii Private scuteste clientul sa mai citeasca valoarea acestor comisioane.  Capitolul este sugestiv intitulat “Nivelul si structura cheltuielilor fondului de pensii”! Aici insa clientul afla doar denumirea lor: comisioane de administrare, tranzactionare, depozitare, audit, bancare etc. Nivelul lor nu e precizat nicaieri in prospectul simplificat.
Un alt caz in care prospectul simplificat este utilizat pentru a ascunde comisioanele este la fondul de pensii facultative Stabil, administrat de Generali Pensii Private. In acest caz, prospectul simplificat nici macar nu enumera comisioanele percepute. Pur si simplu, nu se mai spune nimic de comisioane.
In momentul aderarii la un fond de pensie privata, adminstratorul are obligatia de a prezenta clientului doar prospectul simplificat. In aceste cazuri, singurul mod in care clientul se poate informa corect este daca solicita prospectul detaliat. Acesta se furnizeaza insa doar la cererea expresa a clientilor si nu din oficiu.
Mai trebuie spus ca aceste prospecte au primit avizul din partea CSSPP, autoritatea care ar trebui sa supravegheze ca administratorii fondurilor de pensii respecta cadrul legal.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Pensii

Alte Articole

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

O statistica oferita de APAPR privind randamentul obtinut de beneficiarii pensiilor private din Pilonul II arata ca randamentul unei investitii esalonate in titluri de stat si actiuni a batut in ultimii 15 ani inflatia, depozitele in lei si acumularea de euro.

19 Ian 2023 | Pensii
Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) si Guvernul au in vedere mai multe modificari de natura sa ajute participantii la fondurile de pensii din Pilonul II.

30 Aug 2022 | Pensii
Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Daca nimic nu se petrece spectaculos pe partea de noi listari la BVB, strategia „buy and hold” practicata de fondurile de pensii risca sa confiste actiunile libere din piata.

26 Apr 2021 | Pensii
Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Ministerul Muncii a modificat modelul cadru al contractului individual de munca si a introdus obligatia angajatorului a de informa noii salariati ca trebuie sa adere la un fond de pensii private obligatorii (Pilon II).

20 Apr 2021 | Pensii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Nivel pensie facultativă

Calculează pensia privată pe care o vei încasa dacă depui lunar o anumită sumă de bani

Contribuție pensie facultativă

Calculează suma lunară cu care trebuie să contribui la fondul de pensii pentru a încasa la sfârșit pensia dorită

Pensia privată obligatorie

Estimează pensia privată obligatorie de care vei putea beneficia