Comisioane percepute in plus la Pilonul II de pensii

Discutiile referitoare la Pilonul II raman pe masa, insa nu este vorba de nationalizare. Pilonul II ramane in administrare privata, promit reprezentantii coalitiei de guvernare. Nivelul de finantare este in discutie! Pe de alta parte, s-a constatat ca anumite comisioane care au fost percepute mai multi ani decat trebuia.

Premierul Mihai Tudose a declarat ca discutiile pe marginea Pilonului II de pensii sunt legate de modul in care sunt administrati banii. Potrivit acestuia, o decizie se va lua pe baza rezultatelor analizei realizate de Ministerul de Finante, Casa Nationala de Pensii si ASF, care vor fi facute publice.

Ce nereguli a mai gasit Guvernul la Pilonul II?

"Tot ceea ce inseamna discutie pe Pilonul II de pensii se face la nivel de Minister de Finante, Casa de Pensii. S-au descoperit acolo niste mici probleme, asa cum spunea domnul presedinte Calin Popescu Tariceanu, niste comisioane care au fost luate mai mult decat trebuia. Trebuiau luate in primul an, asa prevede legea, si au luat mai mult timp - aproape 10 ani. Analiza este in curs de finalizare, saptamana viitoare (n.r. saptamana aceasta) cred ca domnul ministru de Finante, impreuna cu presedintele Casei Nationale de Pensii, cu cei de ASF vor prezenta concluziile, public, sa le afle tot romanul: cati bani s-au incasat mai mult sau mai putin pe drept. Dar inchiderea Pilonului II de pensii ... nu se intampla asa ceva, nu exista nationalizare, sub nicio forma. Toata discutia a fost si are loc, inca, avand in vedere interesul suveran al cetateanului: daca banii din acest pilon sunt bine administrati", a explicat Tudose.

Acesta a mai precizat ca discutiile legate de Pilonul II de pensii nu au nicio legatura cu Legea pensiilor de stat pentru ca aceasta, daca va fi aprobata, va intra in vigoare de anul viitor.

"Nicicum nu poate fi vorba sa legati Legea pensiilor de bugetul pe anul acesta, fiindca Legea pensiilor este in lucru si, daca intra in vigoare, intra de anul viitor, nu de anul acesta”, a subliniat Tudose.

La randul sau, liderul ALDE, Calin Popescu Tariceanu a afirmat ca Pilonul II de pensii va ramane in administrare privata si ca in coalitia de guvernare nu s-a discutat despre schimbarea sistemului de administrare.

Nivelul de finantare, strans legat de randamentul fondurilor

"Suntem de acord ca Pilonul II este un instrument util pentru cresterea veniturilor dupa retragerea din munca, dupa trecerea la pensie si noi apreciem ca trebuie mentinut, dar nu s-a pus problema, ca sa fie foarte clar, nu s-a pus problema existentei sau inexistentei Pilonului II, ci numai a nivelului de finantare", a adaugat presedintele Senatului.

Insa de nivelul de finantare este direct legat randamentul fondurilor de pensii si, implicit, suma acumulata in conturile contribuabililor, sustin administratori de Fonduri. Asociatia Pensiilor Administrate Privat din Romania (APAPR) a calculat pierderile pentru clienti generate de faptul ca statul nu a majorat contributiile la Pilonul II in conformitate cu Legea.

“Amanarile succesive de majorare a contributiei fata de calendarul initial au venit, in special, in detrimentul participantilor care ar fi avut in plus, in conturi, o suma de cel putin 4,2 miliarde de lei daca nu ar fi existat „inghetarea” contributiilor in 2009, 2015 si 2016”, se arata intr-un comunicat al Asociatiei Pensiilor Administrate Privat din Romania (APAPR).

Contributiile la Pilonul II ar fi trebuit sa ajunga la 6 puncte procentuale inca din 2016, insa in prezent este de 5,1 puncte procentuale din contributia pe care angajatul o plateste la pensia de stat.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Pensii


Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa
Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Daca nimic nu se petrece spectaculos pe partea de noi listari la BVB, strategia „buy and hold” practicata de fondurile de pensii risca sa confiste actiunile libere din piata.

26 Aprilie 2021 | Fonduri de pensii

Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II
Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Ministerul Muncii a modificat modelul cadru al contractului individual de munca si a introdus obligatia angajatorului a de informa noii salariati ca trebuie sa adere la un fond de pensii private obligatorii (Pilon II).

20 Aprilie 2021 | Fonduri de pensii

Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale
Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale

Conferinta de presa organizata de APAPR (Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania) cu ocazia comunicarii rezultatelor fondurilor de pensii private obligatorii (pilonul II) si private facultative (pilonul III) a facut bilantul rezultatelor inregistrate in 2020.

27 Ianuarie 2021 | Fonduri de pensii

Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie
Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie

Pentru multi participanti la sistemul de pensii private, activul personal net a revenit la valori apropiate de cele din februarie, o evolutie la care au pus umarul si noile contributii colectate intre martie si mai.

10 Iunie 2020 | Fonduri de pensii

Mai multe articole

GHIDURI


Pensii private obligatorii

In sistemul pensiilor publice, salariatii actuali platesc contributii cu care statul achita veniturile pensionarilor din prezent. In sistemul privat, insa, fiecare aduna bani pentru a-si asigura propia pensie.Totul despre cum functioneaza pensiile private, cum se platesc contributiile, cati bani se acumuleaza la fondul de pensii si alte intrebari i

Pensii facultative

Pentru a beneficia de o pensie facultativa, o persoana trebuie sa adere la un fond de pensii facultative. Clientul plateste contributii lunare iar nivelul pensiei va depinde de suma acumulata. Cum se alege fondul de pensii si ce tip de fond de pensii este potrivit, cum functioneaza deducerea fiscala in Ghidul Pensii Facultative.

Inapoi sus