Comisia Europeana pregateste o noua directiva pentru pensiile private

Presedintele CE, comisarul Michel Barnier a anuntat ca se are in vedere o noua directiva pe zona pensiilor private. Scopul acesteia este de a creste guvernanta si transparenta acestui sector.


Media de varsta in Europa creste iar sistemul de pensii trebuie sa se adapteze acestei schimbari.

In 2011, o carte alba pe zona pensiilor a adus in discutie cele 3 moduri prin care statele pot asigura pensia cetatenilor carstinici: pensia de stat,pensia privata obligatorie si pensia facultativa.

De curand si europarlamentarii au pus accentul pe necesitatea mentinerii in paralel a sistemului de pensii publice cu cel al pensiilor private.

In prezent, pensiile private sunt guvernate de o directiva din 2003.

“Directiva existenta are scopul de a crea o piata unica pentru pensiile private si sa imbunatateasca functionarea acestora. Totusi, aceste obiective au fost doar partial atinse”, a precizat comisarul pentru piata interna si servicii, Michel Barnier.

Conform acestuia exista 3 puncte mari care necesita imbunatatiri: solvabilitatea fondurilor de pensii, guvernanta si transparenta. In consecinta, pana in toamana anului curent acesta are in vedere stabilirea unui nou cadru legislativ care sa imbunatateasca cel putin zona transparenteisi a guvernantei. In ceea e priveste solvabilitatea, aceasta problema va fi clarificata de Solvency 2.  

“Diversitatea practicilor nationale si diferentele dintre statele membre impedica dezvoltarea unei piete interne adevarate pentru pensiile private si afecteaza protectia viitorilor pensionari”, a mai adaugat Barnier.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Pensii


Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie
Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie

Pentru multi participanti la sistemul de pensii private, activul personal net a revenit la valori apropiate de cele din februarie, o evolutie la care au pus umarul si noile contributii colectate intre martie si mai.

10 Iunie 2020 | Fonduri de pensii

Care sunt riscurile renuntarii la Pilonul II de pensii?
Care sunt riscurile renuntarii la Pilonul II de pensii?

Sistemul de pensii obligatorii administrate privat, Pilonul II, a suferit numeroase modificari. Insa, poate cea mai importanta, a intervenit la inceputul lui 2019, cand Legea de functionare a fost modificata astfel incat participantii sa se poata transfera, la cerere, la sistemul public in anumite conditii. Care sunt riscurile acestei optiuni?

17 Ianuarie 2019 | Fonduri de pensii

Ce ar insemna suspendarea contributiilor la Pilonul II de pensii?

Suspendarea contributiilor la Pilonul II de pensii, pentru doar 6 luni, ar insemna 3,6 miliarde de lei mai putin in conturile celor 7 milioane de participanti, fara sa se ia in calcul si efectul de multiplicare. Pana in prezent, un participant cu salariul mediu care a intrat in sistem in 2008 are in cont 11.000 de lei.

24 Mai 2018 | Fonduri de pensii

Suspendarea contributiilor la Pilonul II, prioritate legislativa in 2018

Modificarea suplimentara a Pilonului II de pensii apare, pentru prima data, intr-un document oficial. Un proiect de lege al Comisiei Nationale de Prognoza prevede suspendarea contributiilor pentru sase luni. Oficialii guvernamentali neaga, insa, aceasta intentie si acuza o “eroare materiala”. Cum au reactionat reprezentantii industriei?

21 Mai 2018 | Fonduri de pensii

Mai multe articole

Inapoi sus