Comisia Europeana pregateste o noua directiva pentru pensiile private

Presedintele CE, comisarul Michel Barnier a anuntat ca se are in vedere o noua directiva pe zona pensiilor private. Scopul acesteia este de a creste guvernanta si transparenta acestui sector.


Media de varsta in Europa creste iar sistemul de pensii trebuie sa se adapteze acestei schimbari.

In 2011, o carte alba pe zona pensiilor a adus in discutie cele 3 moduri prin care statele pot asigura pensia cetatenilor carstinici: pensia de stat,pensia privata obligatorie si pensia facultativa.

De curand si europarlamentarii au pus accentul pe necesitatea mentinerii in paralel a sistemului de pensii publice cu cel al pensiilor private.

In prezent, pensiile private sunt guvernate de o directiva din 2003.

“Directiva existenta are scopul de a crea o piata unica pentru pensiile private si sa imbunatateasca functionarea acestora. Totusi, aceste obiective au fost doar partial atinse”, a precizat comisarul pentru piata interna si servicii, Michel Barnier.

Conform acestuia exista 3 puncte mari care necesita imbunatatiri: solvabilitatea fondurilor de pensii, guvernanta si transparenta. In consecinta, pana in toamana anului curent acesta are in vedere stabilirea unui nou cadru legislativ care sa imbunatateasca cel putin zona transparenteisi a guvernantei. In ceea e priveste solvabilitatea, aceasta problema va fi clarificata de Solvency 2.  

“Diversitatea practicilor nationale si diferentele dintre statele membre impedica dezvoltarea unei piete interne adevarate pentru pensiile private si afecteaza protectia viitorilor pensionari”, a mai adaugat Barnier.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Pensii


Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa
Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Daca nimic nu se petrece spectaculos pe partea de noi listari la BVB, strategia „buy and hold” practicata de fondurile de pensii risca sa confiste actiunile libere din piata.

26 Aprilie 2021 | Fonduri de pensii

Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II
Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Ministerul Muncii a modificat modelul cadru al contractului individual de munca si a introdus obligatia angajatorului a de informa noii salariati ca trebuie sa adere la un fond de pensii private obligatorii (Pilon II).

20 Aprilie 2021 | Fonduri de pensii

Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale
Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale

Conferinta de presa organizata de APAPR (Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania) cu ocazia comunicarii rezultatelor fondurilor de pensii private obligatorii (pilonul II) si private facultative (pilonul III) a facut bilantul rezultatelor inregistrate in 2020.

27 Ianuarie 2021 | Fonduri de pensii

Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie
Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie

Pentru multi participanti la sistemul de pensii private, activul personal net a revenit la valori apropiate de cele din februarie, o evolutie la care au pus umarul si noile contributii colectate intre martie si mai.

10 Iunie 2020 | Fonduri de pensii

Mai multe articole

Inapoi sus