Cehia: Participarea populatiei la Pilonul II este optionala

Cehia a introdus Pilonul II de pensii private la inceputul lui 2013, principala diferenta fiind faptul ca populatia nu este obligata sa adere la acest sistem.

In Romania si in majoritatea tarilor din Europa Centrala si de Est, participarea in Pilonul II a fost obligatorie pentru persoanele cu varsta mai mica de un anumit prag.

In Cehia, participarea este voluntara, insa o data ce o persoana a ales sa contribuie la un fond de pensie privata, nu mai poate da inapoi.

Salariatii care vor adera la Pilonul II vor contribui cu 2% din salariu la fondul de pensie. In plus, angajatorul va contribui si el cu 3% din salariu. Astfel, in total, contributia individuala va fi de 5% din salariu, fata de 4% cat s-a ajuns in prezent la noi.

Sumele vor fi directionate din contributiile de asigurari sociale platite catre stat, astfel ca nu vor fi costuri suplimentare pentru salariati sau angajatori.

Analistii estimeaza ca 10-20% din populatia activa va adera la un fond de pensii private, in special persoanele cu venituri ridicate, care au cel mai mult de castigat.

Administratorii trebuie sa ofere populatiei 4 tipuri de fonduri cu grade diferite de risc: un fond de titluri de stat, un fond conservator, un fond echilibrat si un fond dinamic.

La noi, legea limiteaza administratorii sa gestioneze doar un singur tip de fond, astfel ca participantii trebuie sa aleaga dintr-o oferta mult mai limitata.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Pensii


Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale
Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale

Conferinta de presa organizata de APAPR (Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania) cu ocazia comunicarii rezultatelor fondurilor de pensii private obligatorii (pilonul II) si private facultative (pilonul III) a facut bilantul rezultatelor inregistrate in 2020.

27 Ianuarie 2021 | Fonduri de pensii

Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie
Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie

Pentru multi participanti la sistemul de pensii private, activul personal net a revenit la valori apropiate de cele din februarie, o evolutie la care au pus umarul si noile contributii colectate intre martie si mai.

10 Iunie 2020 | Fonduri de pensii

Care sunt riscurile renuntarii la Pilonul II de pensii?
Care sunt riscurile renuntarii la Pilonul II de pensii?

Sistemul de pensii obligatorii administrate privat, Pilonul II, a suferit numeroase modificari. Insa, poate cea mai importanta, a intervenit la inceputul lui 2019, cand Legea de functionare a fost modificata astfel incat participantii sa se poata transfera, la cerere, la sistemul public in anumite conditii. Care sunt riscurile acestei optiuni?

17 Ianuarie 2019 | Fonduri de pensii

Ce ar insemna suspendarea contributiilor la Pilonul II de pensii?

Suspendarea contributiilor la Pilonul II de pensii, pentru doar 6 luni, ar insemna 3,6 miliarde de lei mai putin in conturile celor 7 milioane de participanti, fara sa se ia in calcul si efectul de multiplicare. Pana in prezent, un participant cu salariul mediu care a intrat in sistem in 2008 are in cont 11.000 de lei.

24 Mai 2018 | Fonduri de pensii

Mai multe articole

GHIDURI


Pensii private obligatorii

In sistemul pensiilor publice, salariatii actuali platesc contributii cu care statul achita veniturile pensionarilor din prezent. In sistemul privat, insa, fiecare aduna bani pentru a-si asigura propia pensie.Totul despre cum functioneaza pensiile private, cum se platesc contributiile, cati bani se acumuleaza la fondul de pensii si alte intrebari i

Pensii facultative

Pentru a beneficia de o pensie facultativa, o persoana trebuie sa adere la un fond de pensii facultative. Clientul plateste contributii lunare iar nivelul pensiei va depinde de suma acumulata. Cum se alege fondul de pensii si ce tip de fond de pensii este potrivit, cum functioneaza deducerea fiscala in Ghidul Pensii Facultative.

Inapoi sus