Ce parere are CE despre reducerea contributiei la Pilonul II de pensii?

Reducerea contributiei la Pilonul II de pensii a fost criticata si in cel mai recent Raport de tara al Comisiei Europene pentru Romania, publicat la inceputul lunii martie. Comisia a avertizat ca aceasta masura, care nu a tinut cont de performanta buna a fondurilor private de pensii, va pune probleme suplimentare sistemului de pensii.
 
Forul european noteaza, in raportul citat, ca recenta reducere a contributiilor la fondurile de pensii din Pilonul II a atenuat ingrijorarile fiscal-bugetare pe termen scurt, dar ar putea avea consecinte negative asupra dezvoltarii pietelor de capital.
 
Mai mult, castigul bugetar s-ar estompa pe termen lung, deoarece contributiile sociale redirectionate de la al doilea pilon ar fi insotite de obligatia de a plati pensii pentru limita de varsta in viitor. In plus, aceasta modificare va avea drept rezultat pensii mai putin diversificate.
 
CE: Situatia fondurilor de de pensii din Romania nu a constituit motiv de ingrijorare
 
“Reducerile recente ale contributiilor la fondurile de pensii din cel de al doilea pilon au fost declansate mai degraba de problemele fiscal-bugetare pe termen scurt decat de performanta lor financiara. Situatia financiara si functionarea fondurilor private de pensii din Romania nu au constituit un motiv de ingrijorare. Conform datelor OCDE, in 2016 au fost printre cele mai performante fonduri de pensii din noile state membre ale UE, impreuna cu fondurile de pensii din Polonia si Croatia. Rata de rentabilitate neta reala a investitiilor fondurilor de pensii din cel de al doilea pilon din Romania era de aproximativ 5% in 2016, mai mare decat rata medie de rentabilitate (medie simpla) de 3,4 % a fondurilor de pensii din noile state membre ale UE”, se subliniaza in raportul Comisiei.
 
Practic, analiza Comisiei Europene confirma atat concluziile altor institutii internationale, cat si observatiile formulate de-a lungul timpului de catre numerosi experti. “Potrivit acestora, fondurile de pensii private de Pilon II din Romania au fost in cei 10 ani de la lansare printre institutiile financiare cele mai performante atat din Romania, cat si din Europa, iar afectarea lor prin reducerea contributiei sau alte masuri negative pune probleme suplimentare sistemului de pensii, in loc sa imbunatateasca situatia”, se arata intr-un comunicat al Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).
 
In acest context, Asociatia reitereaza ca doar mentinerea legislatiei si arhitecturii actuale a Pilonului II, fara alte modificari, este singura solutie potrivita pentru generatia actuala de romani activi, care au asteptari foarte ridicate de la sistemul de pensii.
 
”Pilonul II a avut rezultate bune in ultimii ani, fondurile de pensii private din Romania inregistrand o performanta de top in Europa. Totodata, acestea sunt printre cei mai importanti investitori institutionali din economia locala, detinand aproximativ 20% din actiunile liber tranzactionate la Bursa de Valori de la Bucuresti si circa 7% din datoria publica a Romaniei”, a declarat vicepresedintele APAPR, Andreea Pipernea.
 
AURSF a depus un amendament pentru majorarea contributiei
 
Reamintim, in acest context, faptul ca Asociatia Utilizatorilor Romani de Servicii Financiare (AURSF) se afla in randul celor care au sustinut actualul sistem si care au incercat sa mentina o contributie cat mai ridicata la Pilonul II.
 
Presedintele asociatiei a transmis, in cadrul dezbaterilor parlamentare, si un amendament Comisiei pentru Munca, Familie si Protectie Sociala din Senatul Romaniei, care viza modificarea procentului de contributie de la 3,75% (stabilit de autoritati prin OUG 82/2017) la 4,25%. Modificarea era necesara pentru a evita scaderea cu care urmau sa se confrunte participantii la Pilonul II incepand cu data de 1 ianuarie 2018.
 
Insa amendamentul nu a putut fi sustinut, intrucat presedintele Comisiei nu a permis acest lucru.
 
In acel context, Consiliul Director al AURSF si-a exprimat dezaprobarea pentru modul in care autoritatile au modificat procentul de contributie pentru Pilonul II al sistemului de pensii, scaderea de la 5,1% la 3,75% urmand sa reduca in viitor pensiile administrate privat ale unui numar extrem de mare de participanti.
 
Statul roman si-a asumat obligatia legala de a majora nivelul contributiei pentru Pilonul II pana la 6% inca din 2016. In schimb, a incetinit procesul, astfel ca in 2017 procentul abia ajunsese la 5,1% (din salariul brut virat catre Pilonul II), pentru ca, incepand din acest an, sa se reduca la 3,75%.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

SONDAJ CONSO

Parerea ta conteaza!


Samsung Galaxy Tab

Dorim sa stim parerea ta despre serviciile oferite de Conso.

Participa la un scurt sondaj si vei fi automat inscris intr-o tragere la sorti.
Marele premiu: o tableta Samsung Galaxy Tab S5e.

Particip la sondaj Detalii sondaj

ALTE ARTICOLE - Pensii


Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie
Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie

Pentru multi participanti la sistemul de pensii private, activul personal net a revenit la valori apropiate de cele din februarie, o evolutie la care au pus umarul si noile contributii colectate intre martie si mai.

10 Iunie 2020 | Fonduri de pensii

Care sunt riscurile renuntarii la Pilonul II de pensii?
Care sunt riscurile renuntarii la Pilonul II de pensii?

Sistemul de pensii obligatorii administrate privat, Pilonul II, a suferit numeroase modificari. Insa, poate cea mai importanta, a intervenit la inceputul lui 2019, cand Legea de functionare a fost modificata astfel incat participantii sa se poata transfera, la cerere, la sistemul public in anumite conditii. Care sunt riscurile acestei optiuni?

17 Ianuarie 2019 | Fonduri de pensii

Ce ar insemna suspendarea contributiilor la Pilonul II de pensii?

Suspendarea contributiilor la Pilonul II de pensii, pentru doar 6 luni, ar insemna 3,6 miliarde de lei mai putin in conturile celor 7 milioane de participanti, fara sa se ia in calcul si efectul de multiplicare. Pana in prezent, un participant cu salariul mediu care a intrat in sistem in 2008 are in cont 11.000 de lei.

24 Mai 2018 | Fonduri de pensii

Suspendarea contributiilor la Pilonul II, prioritate legislativa in 2018

Modificarea suplimentara a Pilonului II de pensii apare, pentru prima data, intr-un document oficial. Un proiect de lege al Comisiei Nationale de Prognoza prevede suspendarea contributiilor pentru sase luni. Oficialii guvernamentali neaga, insa, aceasta intentie si acuza o “eroare materiala”. Cum au reactionat reprezentantii industriei?

21 Mai 2018 | Fonduri de pensii

Mai multe articole

Inapoi sus