Ce comisioane platesc participantii in cazul fondurilor de pensii private facultative?

Faptul ca romanilor le lipseste cultura economisirii nu mai pare a fi la fel de valabil ca in urma cu cativa ani. Depozitele bancare ale populatiei au atins maxime istorice pe finalul anului trecut. Cu toate acestea, putini sunt dispusi sa aleaga alte variante de economisire, cum ar fi o pensie privata facultativa.

Desi astfel de produse exista pe piata romaneasca de peste 10 ani, administratorii nu au reusit sa atraga decat aproximativ 500.000 de participanti la Pilonul III, care au ajuns sa detina active nete de circa 2 miliarde de lei.

In acest context, o stimulare a accesarii unor astfel de produse pare a fi necesara. Autoritatile au acordat, deja, deducere pentru o pensie privata, in limita a 400 de euro pe an pentru participantii la sistem.

In directia cresterii atractivitatii acestei forme de economisire actioneaza si BCR Pensii care a anuntat recent ca, incepand cu 1 iunie 2018, plafoneaza valoarea comisionului din contributiile brute la cel mult 2 lei.

Ce inseamna plafonarea comisionului?

“Comisionul aplicabil va ramane la 3%, dar nu va depasi 2 lei, indiferent cat de mare este contributia bruta a participantilor”, se arata intr-un comunicat al administratorului fondului de pensii Pilonul III, BCR Plus.

Conform documentului, principalele venituri ale administratorilor de fonduri de pensii facultative provin din doua tipuri de comisioane: cel din contributia bruta platita de participant (plafonat la 5% prin lege) si cel din valoarea activelor fondului (plafonat la 0,2% prin lege).

“Modificarea se refera la primul comision, cel din contributia bruta, care se calculeaza, in prezent, prin aplicarea unui procent de 3%. In aceste conditii, pe masura ce contributia este mai mare, si valoarea nominala a comisionului creste la randul ei proportional”, se subliniaza in comunicat.

Schema propusa asigura ca o crestere a contributiilor va fi insotita de o crestere a valorii comisionului doar pana la un punct, dupa care se va opri.

Noua schema valabila BCR Pensii incepand cu 1 iunie 2018 va face, spre exemplu, ca pentru o contributie bruta de 150 de lei, cei 2 lei comision sa reprezinte doar 1,33% din contributie (in loc de 3%), iar in cazul unei contributii brute totale de 300 de lei (plata efectuata de catre angajator intr-o singura transa, din care 150 de lei fiind suportati de catre angajator si 150 de lei de catre angajat), procentul sa scada si mai mult, pana la nivelul de 0,66%.

Ce comisioane se practica in piata?

Comisionul procentual perceput de BCR Pensii pentru contributiile brute ale participantilor la Pilonul II, de 3%, este aproape cel mai redus din piata, fiind depasit doar de cel perceput de BRD Medio (2,95%), potrivit datelor APAPR.
In schimb, fondurile NN Activ Pensia Mea Certinvest si Stabil Generali percep un comision de 5%, maximul admis de lege.
Comisioane aproape de cel maxim, de 4,95%, sunt percepute si participantilor la fondurile AZT Moderato si AZT Vivace.

In ceea ce priveste comisioanele din valoarea activelor fondului, pe primul loc, cu cele mai mici procente percepute clientilor, se afla Raiffeisen Acumulare, cu 0,15%, iar la polul opus se afla AZT Vivace cu 1,5%.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Pensii


Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa
Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Daca nimic nu se petrece spectaculos pe partea de noi listari la BVB, strategia „buy and hold” practicata de fondurile de pensii risca sa confiste actiunile libere din piata.

26 Aprilie 2021 | Fonduri de pensii

Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II
Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Ministerul Muncii a modificat modelul cadru al contractului individual de munca si a introdus obligatia angajatorului a de informa noii salariati ca trebuie sa adere la un fond de pensii private obligatorii (Pilon II).

20 Aprilie 2021 | Fonduri de pensii

Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale
Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale

Conferinta de presa organizata de APAPR (Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania) cu ocazia comunicarii rezultatelor fondurilor de pensii private obligatorii (pilonul II) si private facultative (pilonul III) a facut bilantul rezultatelor inregistrate in 2020.

27 Ianuarie 2021 | Fonduri de pensii

Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie
Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie

Pentru multi participanti la sistemul de pensii private, activul personal net a revenit la valori apropiate de cele din februarie, o evolutie la care au pus umarul si noile contributii colectate intre martie si mai.

10 Iunie 2020 | Fonduri de pensii

Mai multe articole

GHIDURI


Pensii private obligatorii

In sistemul pensiilor publice, salariatii actuali platesc contributii cu care statul achita veniturile pensionarilor din prezent. In sistemul privat, insa, fiecare aduna bani pentru a-si asigura propia pensie.Totul despre cum functioneaza pensiile private, cum se platesc contributiile, cati bani se acumuleaza la fondul de pensii si alte intrebari i

Pensii facultative

Pentru a beneficia de o pensie facultativa, o persoana trebuie sa adere la un fond de pensii facultative. Clientul plateste contributii lunare iar nivelul pensiei va depinde de suma acumulata. Cum se alege fondul de pensii si ce tip de fond de pensii este potrivit, cum functioneaza deducerea fiscala in Ghidul Pensii Facultative.

Inapoi sus