Cati bani au castigat romanii din administrarea Pilonului II?

Romanii au castigat de pe urma Pilonului II de pensii (pensii private obligatorii) peste un miliard si jumatate de euro, in cei noua ani de la aparitia acestui sistem. Suma reprezinta doar banii obtinuti din investitiile fondurilor, care se adauga contributiilor deja virate in conturile personale ale clientilor.

„Cu alte cuvinte, romanii au castigat de pe urma Pilonului II sume totale de peste un miliard si jumatate de euro, doar din investitiile fondurilor, sume care se adauga contributiilor deja virate in conturile lor personale. De asemenea, potrivit estimarilor Asociatiei, peste un milion de romani din cei aproape 7 milioane care contribuie la Pilonul II au in conturi sume de peste 10.000 de lei fiecare, un capital personal deja destul de consistent, ce va continua sa creasca pe masura ce sistemul va progresa”, a declarat Iulius Postolache, presedintele Asociatiei Pensiilor Private din Romania (AAPR).

Fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) detin, dupa noua ani de activitate, active nete gestionate de 35,1 miliarde de lei si 6,9 milioane de participanti, potrivit datelor APAPR anuntate pentru 19 mai 2017, la exact noua ani de la startul Pilonului II.

Avand in vedere ca in cei noua ani de activitate fondurile de pensii private obligatorii au primit in administrare contributii brute de 28,2 miliarde de lei, diferenta o constituie o suma de 6,91 miliarde de lei (peste 1,51 miliarde de euro), reprezentand castigul total obtinut din investitii, net de toate comisioanele, exclusiv in beneficiul contributorilor romani, sustine Asociatia.

Ce randamente au obtinut fondurile pe Pilonul II?

Insa, in acest moment, principala problema a Pilonului II este stagnarea deja de doi ani a nivelului contributiei virate catre fondurile de pensii private la 5,1%, in contextul in care acest procent trebuia sa ajunga la 6% inca din anul 2016. Conform legislatiei actuale, acest nivel va fi atins abia in anul 2018.

“De asemenea, este important de reiterat faptul ca banii de pensii private ai romanilor sunt investiti in Romania, contribuind la cresterea economica si la crearea de locuri de munca in tara”, a mai spus reprezentantul Asociatiei.

Potrivit calculelor Asociatiei, peste 92% din investitiile Pilonului II sunt realizate in Romania.

Pentru perioada 20 mai 2008 – 19 mai 2017, toate fondurile de pensii private care activeaza in Romania au inregistrat un randament mediu anualizat de 9,46%, ceea ce reprezinta o cifra remarcabila, realizata intr-un context economico-financiar marcat de multiple crize si turbulente pe pietele internationale in ultimul deceniu, considera APAPR.

In plus, reprezentantii Asociatiei aminteste faptul ca performantele financiare pozitive ale Pilonului II in Romania au fost certificate recent si de un studiu european independent, realizat de Federatia asociatiilor de consumatori de produse financiare (Better Finance).

„Cele mai bune rezultate pentru fonduri de pensii au fost inregistrate in Romania”, arata raportul Better Finance, care calculeaza randamentele reale ale fondurilor de pensii (peste inflatie) si dupa deducerea tuturor comisioanelor. Raportul analizeaza performanta sistemelor de pensii private din 15 state europene.

Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Pensii


Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie
Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie

Pentru multi participanti la sistemul de pensii private, activul personal net a revenit la valori apropiate de cele din februarie, o evolutie la care au pus umarul si noile contributii colectate intre martie si mai.

10 Iunie 2020 | Fonduri de pensii

Care sunt riscurile renuntarii la Pilonul II de pensii?
Care sunt riscurile renuntarii la Pilonul II de pensii?

Sistemul de pensii obligatorii administrate privat, Pilonul II, a suferit numeroase modificari. Insa, poate cea mai importanta, a intervenit la inceputul lui 2019, cand Legea de functionare a fost modificata astfel incat participantii sa se poata transfera, la cerere, la sistemul public in anumite conditii. Care sunt riscurile acestei optiuni?

17 Ianuarie 2019 | Fonduri de pensii

Ce ar insemna suspendarea contributiilor la Pilonul II de pensii?

Suspendarea contributiilor la Pilonul II de pensii, pentru doar 6 luni, ar insemna 3,6 miliarde de lei mai putin in conturile celor 7 milioane de participanti, fara sa se ia in calcul si efectul de multiplicare. Pana in prezent, un participant cu salariul mediu care a intrat in sistem in 2008 are in cont 11.000 de lei.

24 Mai 2018 | Fonduri de pensii

Suspendarea contributiilor la Pilonul II, prioritate legislativa in 2018

Modificarea suplimentara a Pilonului II de pensii apare, pentru prima data, intr-un document oficial. Un proiect de lege al Comisiei Nationale de Prognoza prevede suspendarea contributiilor pentru sase luni. Oficialii guvernamentali neaga, insa, aceasta intentie si acuza o “eroare materiala”. Cum au reactionat reprezentantii industriei?

21 Mai 2018 | Fonduri de pensii

Mai multe articole

Inapoi sus