top banner

Cand este fondul de pensie facultativa mai profitabil decat depozitul bancar?

13 Februarie 2011 | Autor: Marius Serban

Economisirea la banca poate fi o solutie pentru a acumula resurse financiare in vederea asigurarii unor venituri suplimentare la pensie. Comparativ cu participarea la un fond de pensii, economisirea asigura venituri certe in perioada de acumulare.
Dobanzile obtinute la depozitele bancare sunt cunoscute inca de la data constituirii lor, astfel ca nu exista posibilitatea de a obtine castiguri sub asteptari. In cazul fondurilor de pensii, performantele investitionale sunt incerte, astfel este posibil ca in anumite perioade, castigurile sa fie mai slabe.
Pe termen lung, insa, experienta internationala arata ca fondurile de pensii obtin, de regula, performante superioare celor oferite de depozite.
Ce randament trebuie insa sa genereze fondul de pensie ca sa “bata” depozitul bancar la capitolul castig?
De exemplu, daca avem 100 lei si o plasam intr-un depozit bancar cu o rata a dobanzii de 7% (cat este in prezent), peste un an vom acumula 107 lei. Dupa plata impozitului pe dobanda, clientul ramane cu 105,9 lei.
Pe de alta parte, daca investim 100 lei la un fond de pensii facultative, administratorul retine in jur 3-5% sub forma unui comision din contributie. Deci mai raman, doar 95-97 lei pentru investitii.
In cazul cel mai nefavorabil - comision de 5% -  pentru ca fondul de pensii sa fie mai atractiv decat depozitul, el trebuie sa genereze un randament de minim 11,5% (105,9/95x100-100). In schimb, daca acest comision este de 3%, randamentul minim este de 9% (105,9/97x100-100). Orice randament mai mic de aceste praguri, face ca depozitul sa fie mai profitabil.
Cel de-al doilea comision incasat de administratorul fondului de pensii – calculat ca procent din activele administrate – nu afecteaza calculele, deoarece nivelul sau este inclus in randamentul fondului de pensii.
Evident, daca rata dobanzii practicata la depozite va scadea – ceea ce este de asteptat – si randamentul minim se va reduce.
Daca rata dobanzii coboara la 5%, atunci fondurile de pensii devin mai atractive doar daca randamentul lor este cuprins intre 7,4-9,7% (in functie de nivelul comisionului din contributie).
Chiar si in cazul unor dobanzi de 3%, fondurile de pensii tot trebuie sa genereze anual un randament destul de ridicat: minim 5,7-7,9%.
Evident, scaderea dobanzilor la depozite se va produce in contextul diminuarii inflatiei, ceea ce inseamna ca si pentru fondurile de pensii obtinerea unor randamente de 7-8% in conditiile unei inflatii reduse (de 2-3%) nu va fi o sarcina usoara.
Calculele arata ca randamentele pe care fondurile de pensii facultative trebuie sa le genereze permanent trebuie sa fie cu 3-5% pe an mai mari decat rata dobanzii.
Asa cum se poate observa, nivelul comisioanelor joaca un rol foarte important in alegerea fondului de pensii. In plus, rezultatele obtinute reflecta un nivel inalt al comisioanelor percepute de fondurile de pensii facultative.
Fondurile de pensii dispun in schimb de urmatoarele avantaje nete comparativ cu depozitele:
-    Accesul la bani este blocat pana la momentul pensionarii, astfel ca nu va exista tentatia de a-i cheltui pe parcurs;
-    Sumele acumulate nu pot fi executate silit, spre deosebire de depozitele bancare;
-    Permit accesul la o pensie privata, sub forma unei rente viagere. In cazul depozitelor, beneficiarul trebuie sa isi planifice cat trebuie sa cheltuie lunar din suma acumulata, pentru a nu epuiza prematur depozitul.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Pensii

Alte Articole

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

O statistica oferita de APAPR privind randamentul obtinut de beneficiarii pensiilor private din Pilonul II arata ca randamentul unei investitii esalonate in titluri de stat si actiuni a batut in ultimii 15 ani inflatia, depozitele in lei si acumularea de euro.

19 Ian 2023 | Pensii
Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) si Guvernul au in vedere mai multe modificari de natura sa ajute participantii la fondurile de pensii din Pilonul II.

30 Aug 2022 | Pensii
Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Daca nimic nu se petrece spectaculos pe partea de noi listari la BVB, strategia „buy and hold” practicata de fondurile de pensii risca sa confiste actiunile libere din piata.

26 Apr 2021 | Pensii
Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Ministerul Muncii a modificat modelul cadru al contractului individual de munca si a introdus obligatia angajatorului a de informa noii salariati ca trebuie sa adere la un fond de pensii private obligatorii (Pilon II).

20 Apr 2021 | Pensii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Nivel pensie facultativă

Calculează pensia privată pe care o vei încasa dacă depui lunar o anumită sumă de bani

Contribuție pensie facultativă

Calculează suma lunară cu care trebuie să contribui la fondul de pensii pentru a încasa la sfârșit pensia dorită

Pensia privată obligatorie

Estimează pensia privată obligatorie de care vei putea beneficia