ASF reduce taxele pentru pensii private, asigurari si piata de capital

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) reduce, din 2016, unele taxe si cote aplicate fondurilor de pensii cu 50%, iar pentru unele societati de asigurare reducerea va fi de 20%. Impactul financiar asupra bugetului institutiei este estimat la 9 milioane de lei, se arata intr-un comunicat al institutiei.

”Decizia face parte din strategia ASF de sprijinire si de dezvoltare a pietelor reglementate si supravegheate prin diminuarea efortului financiar al entitatilor din aceste sectoare”, se mentioneaza in comunicat.

Documentul, insa, nu face nicio referire la modul in care aceste reduceri de taxe trebuie sa se reflecte in tarifele finale aplicate clientilor de pensii private sau de asigurari.

Pensiile private beneficiaza de cele mai importante reduceri de taxe


Astfel, Consiliul ASF a aprobat diminuarea de la 0,02% la 0,01% a cotei din valoarea activului net al fondurilor de pensii facultative (pilon III) si diminuarea de la 0,5% la 0,25% a taxei lunare din valoarea contributiilor brute incasate de fondurile de pensii facultative (pilon III).

De asemenea, a fost aprobata o diminuare de la 10% la 5% a taxei de functionare aplicabila depozitarilor fondurilor de pensii administrate privat.

In acelasi timp, s-a stabilit si diminuarea de la 1% la 0,8% a cotei asupra primelor brute incasate pentru RCA aferente contributiei la dezvoltarea si intretinerea bazei de date CEDAM si pentru exercitarea supravegherii si controlului activitatii de asigurari de raspundere civila auto datorate de societatile de asigurare.

In 2015 au fost reduse taxele pentru Pilonul II si pe piata de capital

ASF a operat si anul acesta o serie de reduceri ale taxelor, cotelor si tarifelor aplicate societatilor de pe piata financiara non-bancara. Potrivit reprezentantilor ASF, cele mai importante dintre acestea au fost reducerea cotelor aferente sectorului de pensii private (doar pentru fondurile de pensii administrate privat - pilon II) cu 21% pentru cota din contributii brute incasate de fond, respectiv cu 6,25% pentru cota din valoarea activului net al fondului de pensii administrat privat.

Printre reducerile aplicate de la 1 ianuarie 2015 au fost si diminuarea cotelor aferente pietei de capital cu 10% pentru fondurile de investitii (OPC), dar si eliminarea cotei minime, stabilirea unui plafon maxim de incasare si a unei cote unice diminuate pentru ofertele de vanzare, respectiv cumparare/preluare. ”De asemenea, in luna septembrie 2014, ASF a aprobat si reducerea cotei aplicate la valoarea tranzactiilor derulate pe pietele reglementate de la 0,08% la 0,06%”, se mai arata in comunicatul ASF.

Nu se stie, insa, ce impact au avut toate aceste masuri asupra pietei in general, si mai ales asupra consumatorilor de produse si servicii nonbancare.

Cat din reducerile de taxe se va reflecta in preturile aplicate clientilor?

In aceste conditii, este asteptata si o evaluare cu privire la proportia in care aceste reduceri de taxe se reflecta in oferta operatorilor din pietele supravegheate de ASF catre clientii finali, respectiv consumatorii de produse si servicii financiare non-bancare.

La pensiile private obligatorii (Pilonul II) comisioanele de contributie sunt plafonate prin lege la maxim 2,5% din suma virata in cont, inainte de a se investi, iar cele de administrare la 0,6% din activ. Insa la pensiile facultative (Pilonul III) comisioanele de contributie variaza intre 2,95% si 5%, iar cele de administrare, care se platesc anual in functie de activ, ajung si la 2,4%.

Si in piata asigurarilor clientii se plang ca politele de asigurare sunt costisitoare, iar cele mai ieftine, respectiv RCA, sunt in proces accelerat de scumpire.

Pe piata de capital, problema costurilor de tranzactionare este foarte veche, insa in perioada de crestere a pietei nu s-a dat prea mare importanta acestui aspect. Acum, insa, cand tranzactiile se deruleaza la minima rezistenta, un comision mediu de 1,5% la o tranzactie cantareste tot mai greu, mai ales daca tranzactia este in pierdere.

Asadar, exista loc pentru reduceri de costuri pentru clienti, ramane de vazut si daca facilitatile acordate de ASF jucatorilor din piata se vor vedea in preturile finale la clienti.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Pensii


Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa
Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Daca nimic nu se petrece spectaculos pe partea de noi listari la BVB, strategia „buy and hold” practicata de fondurile de pensii risca sa confiste actiunile libere din piata.

26 Aprilie 2021 | Fonduri de pensii

Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II
Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Ministerul Muncii a modificat modelul cadru al contractului individual de munca si a introdus obligatia angajatorului a de informa noii salariati ca trebuie sa adere la un fond de pensii private obligatorii (Pilon II).

20 Aprilie 2021 | Fonduri de pensii

Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale
Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale

Conferinta de presa organizata de APAPR (Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania) cu ocazia comunicarii rezultatelor fondurilor de pensii private obligatorii (pilonul II) si private facultative (pilonul III) a facut bilantul rezultatelor inregistrate in 2020.

27 Ianuarie 2021 | Fonduri de pensii

Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie
Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie

Pentru multi participanti la sistemul de pensii private, activul personal net a revenit la valori apropiate de cele din februarie, o evolutie la care au pus umarul si noile contributii colectate intre martie si mai.

10 Iunie 2020 | Fonduri de pensii

Mai multe articole

GHIDURI


Pensii private obligatorii

In sistemul pensiilor publice, salariatii actuali platesc contributii cu care statul achita veniturile pensionarilor din prezent. In sistemul privat, insa, fiecare aduna bani pentru a-si asigura propia pensie.Totul despre cum functioneaza pensiile private, cum se platesc contributiile, cati bani se acumuleaza la fondul de pensii si alte intrebari i

Pensii facultative

Pentru a beneficia de o pensie facultativa, o persoana trebuie sa adere la un fond de pensii facultative. Clientul plateste contributii lunare iar nivelul pensiei va depinde de suma acumulata. Cum se alege fondul de pensii si ce tip de fond de pensii este potrivit, cum functioneaza deducerea fiscala in Ghidul Pensii Facultative.

Inapoi sus