ASF: Declaratiile lui Misa nu se incadreaza la ''manipularea pietei''

Dupa ce a sanctionat usturator o companie dupa ce aceasta a semnalat clientilor sai discutiile din spatiul public referitoare la nationalizarea Pilonului II de pensii, ASF a stabilit ca declaratiile ministrului Finantelor pe aceeasi tema nu merita nicio sanctiune.

Institutia a anuntat ca a analizat masura in care declaratiile lui Ionut Misa, care a anuntat ca Pilonul II de pensii va fi desfiintat chiar inainte de a prelua functia de ministru, au influentat evolutia actiunilor cotate la Bursa din Bucuresti, in conditiile in care acestea au inregistrat pierderi semnificative imediat dupa anunt. Concluzia a fost ca declaratiile respective nu pot fi incadrate in categoria faptelor “de manipulare a pietei prin diseminarea de informatii false sau inselatoare”.

“ASF a finalizat analiza de specialitate referitoare la existent a unor posibile indicii privind incidenta dispozitiilor legale in materia abuzului pe piata, initiata in contextul evolutiei pietei bursiere din data de 29.06.2017 (data declaratiilor lui Ionut Misa-n.r.). Sub acest aspect, analiza a relevat faptul ca nu sunt intrunite conditiile impuse de cadrul legal pentru existenta unei fapte de manipulare a pietei prin diseminarea de informatii false sau inselatoare, astfel cum aceasta este definita in Legea nr. 24/2017 privind emitentii de instrumente financiare si operatiuni de piata”, se arata intr-un comunicatal ASF.

Ministrul Finantelor: fondurile nu sunt suficient de performante

Ministrul Finantelor si-a retras declaratiile la cateva ore, la presiunea conducerii partidului de guvernamant, insa detaliile oferite initial au fost suficiente pentru ca piata sa le interpreteze ca nefiind intamplatoare.

Acesta a mentionat ca Pilonul II administreaza active de aproape 40 de miliarde lei, iar banii acumulati ar fi urmat sa fie returnati contribuabililor, iar acestia sa aleaga intre Pilonul I (de stat) sau Pilonul III (privat).

De asemenea, Misa a mai spus ca fondurile de pe Pilonul II nu sunt suficient de performante, insa masura nu ar reprezenta o nationalizare a pensiilor private.

“Din analiza pe care am facut-o impreuna cu colegii, pensia pe care ar primi-o astazi un contributor la Pilonul II de pensii ar fi undeva la 25 de lei pe luna", a precizat Misa.

In cazul NN, amenda a fost usturatoare

Pe de alta parte, in urma cu cateva luni, ASF a amendat compania NN Pensii cu 1% din capital, echivalentul a 750.000 lei, si pe directorul general, Raluca Tintoiu cu 100.000 de lei (careia i-a fost retrasa si autorizatia) pentru faptul ca si-a avertizat clientii, printr-o scrisoare, cu privire la existenta riscului de nationalizare a fondurilor de pensii private. Tot ca urmare a acestui scandal, dar si pe fondul problemelor din piata RCA, fostul presedinte al ASF, Misu Negritoiu, a fost revocat din functie.

La vremea respectiva, ASF sustinea ca a luat act de declaratiile din ultima vreme care au facut referire la o asa zisa nationalizare a fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II), pe care insa nu le impartaseste. “Nu au fost si nu sunt discutii oficiale pe acest subiect. De aceea, pozitia recenta a societatii NN Pensii, care a avut o interventie in spatiul public pe aceasta tema, este excesiva si neavenita", preciza ASF.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Pensii


Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale
Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale

Conferinta de presa organizata de APAPR (Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania) cu ocazia comunicarii rezultatelor fondurilor de pensii private obligatorii (pilonul II) si private facultative (pilonul III) a facut bilantul rezultatelor inregistrate in 2020.

27 Ianuarie 2021 | Fonduri de pensii

Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie
Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie

Pentru multi participanti la sistemul de pensii private, activul personal net a revenit la valori apropiate de cele din februarie, o evolutie la care au pus umarul si noile contributii colectate intre martie si mai.

10 Iunie 2020 | Fonduri de pensii

Care sunt riscurile renuntarii la Pilonul II de pensii?
Care sunt riscurile renuntarii la Pilonul II de pensii?

Sistemul de pensii obligatorii administrate privat, Pilonul II, a suferit numeroase modificari. Insa, poate cea mai importanta, a intervenit la inceputul lui 2019, cand Legea de functionare a fost modificata astfel incat participantii sa se poata transfera, la cerere, la sistemul public in anumite conditii. Care sunt riscurile acestei optiuni?

17 Ianuarie 2019 | Fonduri de pensii

Ce ar insemna suspendarea contributiilor la Pilonul II de pensii?

Suspendarea contributiilor la Pilonul II de pensii, pentru doar 6 luni, ar insemna 3,6 miliarde de lei mai putin in conturile celor 7 milioane de participanti, fara sa se ia in calcul si efectul de multiplicare. Pana in prezent, un participant cu salariul mediu care a intrat in sistem in 2008 are in cont 11.000 de lei.

24 Mai 2018 | Fonduri de pensii

Mai multe articole

GHIDURI


Pensii private obligatorii

In sistemul pensiilor publice, salariatii actuali platesc contributii cu care statul achita veniturile pensionarilor din prezent. In sistemul privat, insa, fiecare aduna bani pentru a-si asigura propia pensie.Totul despre cum functioneaza pensiile private, cum se platesc contributiile, cati bani se acumuleaza la fondul de pensii si alte intrebari i

Pensii facultative

Pentru a beneficia de o pensie facultativa, o persoana trebuie sa adere la un fond de pensii facultative. Clientul plateste contributii lunare iar nivelul pensiei va depinde de suma acumulata. Cum se alege fondul de pensii si ce tip de fond de pensii este potrivit, cum functioneaza deducerea fiscala in Ghidul Pensii Facultative.

Inapoi sus