Multe persoane nu stiu la ce fond de pensii platesc contributii

Un numar de 1.989 participanti la fondurile de pensii private au trimis sesizari catre CSSPP sau au solicitat informatii legate de fonduri in 2010. Numarul acestora a scazut cu 38% fata de 2009.


Cea mai mare parte dintre acestea (93%) au vizat fondurile de pensii obligatorii, potrivit raportului anual publicat de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

“Din cele 1.989 de petitii, adresate CSSPP de catre participanti, cele mai multe (55%) au vizat solicitari de informatii referitoare la denumirea fondului de pensii in
conditiile lipsei de informatii cu privire la apartenenta in sistemul pensiilor private (Pilonul II)”, se mai arata in cadrul raportului.

Un procent de 81% dintre cei care au devenit participanti la un fond de pensii obligatorii, in cursul lui 2010, au fost repartizati in mod aleatoriu.

Un numar de 134 de participanti au solicitat respectarea alegerii exprimate in cadrul procesului de aderare. Pe de alta parte, 41 de reclamatii au vizat aderarea frauduloasa si solicitau retragerea din Pilonul II.

Cea mai mare parte a solicitarilor au fost transmise telefonic (52%) si prin intermediul emailului (30%).


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Pensii


Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale
Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale

Conferinta de presa organizata de APAPR (Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania) cu ocazia comunicarii rezultatelor fondurilor de pensii private obligatorii (pilonul II) si private facultative (pilonul III) a facut bilantul rezultatelor inregistrate in 2020.

27 Ianuarie 2021 | Fonduri de pensii

Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie
Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie

Pentru multi participanti la sistemul de pensii private, activul personal net a revenit la valori apropiate de cele din februarie, o evolutie la care au pus umarul si noile contributii colectate intre martie si mai.

10 Iunie 2020 | Fonduri de pensii

Care sunt riscurile renuntarii la Pilonul II de pensii?
Care sunt riscurile renuntarii la Pilonul II de pensii?

Sistemul de pensii obligatorii administrate privat, Pilonul II, a suferit numeroase modificari. Insa, poate cea mai importanta, a intervenit la inceputul lui 2019, cand Legea de functionare a fost modificata astfel incat participantii sa se poata transfera, la cerere, la sistemul public in anumite conditii. Care sunt riscurile acestei optiuni?

17 Ianuarie 2019 | Fonduri de pensii

Ce ar insemna suspendarea contributiilor la Pilonul II de pensii?

Suspendarea contributiilor la Pilonul II de pensii, pentru doar 6 luni, ar insemna 3,6 miliarde de lei mai putin in conturile celor 7 milioane de participanti, fara sa se ia in calcul si efectul de multiplicare. Pana in prezent, un participant cu salariul mediu care a intrat in sistem in 2008 are in cont 11.000 de lei.

24 Mai 2018 | Fonduri de pensii

Mai multe articole

Inapoi sus