Aplicatie pentru cei care nu stiu la ce fond de pensii contribuie

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a anuntat lansarea unei aplicatii online prin care participantii la fondurile de pensii obligatorii administrate privat, Pilonul II, pot afla, in termen de maximum 10 zile, denumirea fondului la care sunt alocati. Aplicatia poate fi accesata atat de pe desktop, cat si de pe telefoane mobile.

Proiectul, implementat de catre specialistii ASF, vine in intampinarea participantilor la Pilonul II, ale caror solicitari privind aflarea apartenentei la un fond de pensii administrat privat reprezentau peste 90% din obiectul petitiilor referitoare la sectorul pensiilor private primite de catre autoritate.

Printre functiile principale ale aplicatiei, realizata in parteneriat cu administratorii fondurilor de pensii private, se numara colectarea online a datelor de identificare ale petentului, identificarea automata a participantilor in Registrul participantilor la fondurile de pensii administrate privat si transmiterea de notificari catre administratorii fondurilor sau catre Autoritate dupa depunerea unei cereri, in functie de rezultatul obtinut dupa interogarea bazei de date.

In plus, aplicatia permite instiintarea ASF asupra preluarii sesizarii de catre administratorul fondului de pensii, gestionarea stadiului petitiilor si supravegherea de catre ASF a evolutiei tuturor sesizarilor primite, astfel incat termenele de solutionare sa fie respectate.

Creste numarul de reclamatii cu privire la fondurile de pensii

Potrivit ASF, in anul 2015 a fost inregistrata pe acest segment o crestere cu aproape 40% a numarului de petitii fata de anul anterior (de la 817 la 1.129), formulate in principal de catre participantii alocati prin intermediul procesului de repartizare aleatorie la fondurile de pensii.

Noua aplicatie faciliteaza eliminarea acestor situatii, punand in directa legatura consumatorii si administratorii fondurilor de pensii private care se ocupa de activitatea de gestionare a conturilor personale ale participantilor la sistem.

Necesitatea unui astfel de instrument a aparut si ca urmare a faptuluiu ca, dupa efortul de racolare facut de administratorii de fonduri la infiintarea sistemului, respectiv in 2008, participantii nou intrati in sistem au fost reapartizati aleatoriu la fondurile din piata, fapt care denota lipsa de informatii si de interes din partea tinerilor care obtin un loc de munca pentru care li se platesc contributiile sociale.

In 2015, peste 94% din noii intrati in sistem au fost repartizati aleatoriu

Doar in 2015, potrivit datelor publicate de ASF, au intrat in sistem 267.000 de persoane, cu 4,1% mai mult decat in anul 2014, insa aproximativ 252.000 dintre acestia, reprezentand 94,33% din total, au fost repartizati aleatoriu.

La pensia obligatorie administrata privat contribuie toti angajatii cu contract de munca pentru care le sunt platite contributiile sociale la stat, avand in vedere ca o parte, in prezent 5,1 puncte procentuale, din contributia datorata la sistemul public de pensii le este virata direct in contul aferent Pilonului II.

La sfarsitul primului trimestru al anului 2016 erau inregistrati, in sistemul pensiilor administrate privat, 6,64 milioane de participanti, cu 4,17% mai multi fata de primul trimestru al anului 2015.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Pensii


Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa
Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Daca nimic nu se petrece spectaculos pe partea de noi listari la BVB, strategia „buy and hold” practicata de fondurile de pensii risca sa confiste actiunile libere din piata.

26 Aprilie 2021 | Fonduri de pensii

Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II
Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Ministerul Muncii a modificat modelul cadru al contractului individual de munca si a introdus obligatia angajatorului a de informa noii salariati ca trebuie sa adere la un fond de pensii private obligatorii (Pilon II).

20 Aprilie 2021 | Fonduri de pensii

Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale
Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale

Conferinta de presa organizata de APAPR (Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania) cu ocazia comunicarii rezultatelor fondurilor de pensii private obligatorii (pilonul II) si private facultative (pilonul III) a facut bilantul rezultatelor inregistrate in 2020.

27 Ianuarie 2021 | Fonduri de pensii

Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie
Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie

Pentru multi participanti la sistemul de pensii private, activul personal net a revenit la valori apropiate de cele din februarie, o evolutie la care au pus umarul si noile contributii colectate intre martie si mai.

10 Iunie 2020 | Fonduri de pensii

Mai multe articole

GHIDURI


Pensii private obligatorii

In sistemul pensiilor publice, salariatii actuali platesc contributii cu care statul achita veniturile pensionarilor din prezent. In sistemul privat, insa, fiecare aduna bani pentru a-si asigura propia pensie.Totul despre cum functioneaza pensiile private, cum se platesc contributiile, cati bani se acumuleaza la fondul de pensii si alte intrebari i

Pensii facultative

Pentru a beneficia de o pensie facultativa, o persoana trebuie sa adere la un fond de pensii facultative. Clientul plateste contributii lunare iar nivelul pensiei va depinde de suma acumulata. Cum se alege fondul de pensii si ce tip de fond de pensii este potrivit, cum functioneaza deducerea fiscala in Ghidul Pensii Facultative.

Inapoi sus