Folosim cookies pentru a face website-ul mai usor de utilizat, in conformitate cu Noul Regulament al Uniunii Europene cu privire la Protectia Datelor Personale (GDPR). Citeste Politica de Confidentialitate.

Aplicatie pentru cei care nu stiu la ce fond de pensii contribuie


Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a anuntat lansarea unei aplicatii online prin care participantii la fondurile de pensii obligatorii administrate privat, Pilonul II, pot afla, in termen de maximum 10 zile, denumirea fondului la care sunt alocati. Aplicatia poate fi accesata atat de pe desktop, cat si de pe telefoane mobile.


Proiectul, implementat de catre specialistii ASF, vine in intampinarea participantilor la Pilonul II, ale caror solicitari privind aflarea apartenentei la un fond de pensii administrat privat reprezentau peste 90% din obiectul petitiilor referitoare la sectorul pensiilor private primite de catre autoritate.

Printre functiile principale ale aplicatiei, realizata in parteneriat cu administratorii fondurilor de pensii private, se numara colectarea online a datelor de identificare ale petentului, identificarea automata a participantilor in Registrul participantilor la fondurile de pensii administrate privat si transmiterea de notificari catre administratorii fondurilor sau catre Autoritate dupa depunerea unei cereri, in functie de rezultatul obtinut dupa interogarea bazei de date.

In plus, aplicatia permite instiintarea ASF asupra preluarii sesizarii de catre administratorul fondului de pensii, gestionarea stadiului petitiilor si supravegherea de catre ASF a evolutiei tuturor sesizarilor primite, astfel incat termenele de solutionare sa fie respectate.

Creste numarul de reclamatii cu privire la fondurile de pensii

Potrivit ASF, in anul 2015 a fost inregistrata pe acest segment o crestere cu aproape 40% a numarului de petitii fata de anul anterior (de la 817 la 1.129), formulate in principal de catre participantii alocati prin intermediul procesului de repartizare aleatorie la fondurile de pensii.

Noua aplicatie faciliteaza eliminarea acestor situatii, punand in directa legatura consumatorii si administratorii fondurilor de pensii private care se ocupa de activitatea de gestionare a conturilor personale ale participantilor la sistem.

Necesitatea unui astfel de instrument a aparut si ca urmare a faptuluiu ca, dupa efortul de racolare facut de administratorii de fonduri la infiintarea sistemului, respectiv in 2008, participantii nou intrati in sistem au fost reapartizati aleatoriu la fondurile din piata, fapt care denota lipsa de informatii si de interes din partea tinerilor care obtin un loc de munca pentru care li se platesc contributiile sociale.

In 2015, peste 94% din noii intrati in sistem au fost repartizati aleatoriu

Doar in 2015, potrivit datelor publicate de ASF, au intrat in sistem 267.000 de persoane, cu 4,1% mai mult decat in anul 2014, insa aproximativ 252.000 dintre acestia, reprezentand 94,33% din total, au fost repartizati aleatoriu.

La pensia obligatorie administrata privat contribuie toti angajatii cu contract de munca pentru care le sunt platite contributiile sociale la stat, avand in vedere ca o parte, in prezent 5,1 puncte procentuale, din contributia datorata la sistemul public de pensii le este virata direct in contul aferent Pilonului II.

La sfarsitul primului trimestru al anului 2016 erau inregistrati, in sistemul pensiilor administrate privat, 6,64 milioane de participanti, cu 4,17% mai multi fata de primul trimestru al anului 2015.


Distribuie articolul
Alte articole

Care sunt riscurile renuntarii la Pilonul II de pensii?

Care sunt riscurile renuntarii la Pilonul II de pensii?

Sistemul de pensii obligatorii administrate privat, Pilonul II, a suferit numeroase modificari. Insa, poate cea mai importanta, a intervenit la inceputul lui 2019, cand Legea de functionare a fost modificata astfel incat participantii sa se poata transfera, la cerere, la sistemul public in anumite conditii. Care sunt riscurile acestei optiuni?

Citeste mai mult

Ce ar insemna suspendarea contributiilor la Pilonul II de pensii?

Suspendarea contributiilor la Pilonul II de pensii, pentru doar 6 luni, ar insemna 3,6 miliarde de lei mai putin in conturile celor 7 milioane de participanti, fara sa se ia in calcul si efectul de multiplicare. Pana in prezent, un participant cu salariul mediu care a intrat in sistem in 2008 are in cont 11.000 de lei.

Citeste mai mult

Suspendarea contributiilor la Pilonul II, prioritate legislativa in 2018

Modificarea suplimentara a Pilonului II de pensii apare, pentru prima data, intr-un document oficial. Un proiect de lege al Comisiei Nationale de Prognoza prevede suspendarea contributiilor pentru sase luni. Oficialii guvernamentali neaga, insa, aceasta intentie si acuza o “eroare materiala”. Cum au reactionat reprezentantii industriei?

Citeste mai mult

Noi argumente in sustinerea Pilonului II de pensii

Pilonul II de pensii revine in discutii, “pe surse”, ca si anul trecut, fara a exista o propunere oficiala referitoare la modificarea legislatiei in acest caz. Presedintele APAPR, Radu Craciun, a dezmintit negocierile cu privire la o noua forma a sistemului, care abia a fost modificat la inceputul acestui an, prin diminuarea contributiei la 3,75%.

Citeste mai mult