top banner

Aplicatie pentru cei care nu stiu la ce fond de pensii contribuie

18 August 2016 | Autor: Conso

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a anuntat lansarea unei aplicatii online prin care participantii la fondurile de pensii obligatorii administrate privat, Pilonul II, pot afla, in termen de maximum 10 zile, denumirea fondului la care sunt alocati. Aplicatia poate fi accesata atat de pe desktop, cat si de pe telefoane mobile.
Proiectul, implementat de catre specialistii ASF, vine in intampinarea participantilor la Pilonul II, ale caror solicitari privind aflarea apartenentei la un fond de pensii administrat privat reprezentau peste 90% din obiectul petitiilor referitoare la sectorul pensiilor private primite de catre autoritate.
Printre functiile principale ale aplicatiei, realizata in parteneriat cu administratorii fondurilor de pensii private, se numara colectarea online a datelor de identificare ale petentului, identificarea automata a participantilor in Registrul participantilor la fondurile de pensii administrate privat si transmiterea de notificari catre administratorii fondurilor sau catre Autoritate dupa depunerea unei cereri, in functie de rezultatul obtinut dupa interogarea bazei de date.
In plus, aplicatia permite instiintarea ASF asupra preluarii sesizarii de catre administratorul fondului de pensii, gestionarea stadiului petitiilor si supravegherea de catre ASF a evolutiei tuturor sesizarilor primite, astfel incat termenele de solutionare sa fie respectate.
Creste numarul de reclamatii cu privire la fondurile de pensii
Potrivit ASF, in anul 2015 a fost inregistrata pe acest segment o crestere cu aproape 40% a numarului de petitii fata de anul anterior (de la 817 la 1.129), formulate in principal de catre participantii alocati prin intermediul procesului de repartizare aleatorie la fondurile de pensii.
Noua aplicatie faciliteaza eliminarea acestor situatii, punand in directa legatura consumatorii si administratorii fondurilor de pensii private care se ocupa de activitatea de gestionare a conturilor personale ale participantilor la sistem.
Necesitatea unui astfel de instrument a aparut si ca urmare a faptuluiu ca, dupa efortul de racolare facut de administratorii de fonduri la infiintarea sistemului, respectiv in 2008, participantii nou intrati in sistem au fost reapartizati aleatoriu la fondurile din piata, fapt care denota lipsa de informatii si de interes din partea tinerilor care obtin un loc de munca pentru care li se platesc contributiile sociale.
In 2015, peste 94% din noii intrati in sistem au fost repartizati aleatoriu
Doar in 2015, potrivit datelor publicate de ASF, au intrat in sistem 267.000 de persoane, cu 4,1% mai mult decat in anul 2014, insa aproximativ 252.000 dintre acestia, reprezentand 94,33% din total, au fost repartizati aleatoriu.
La pensia obligatorie administrata privat contribuie toti angajatii cu contract de munca pentru care le sunt platite contributiile sociale la stat, avand in vedere ca o parte, in prezent 5,1 puncte procentuale, din contributia datorata la sistemul public de pensii le este virata direct in contul aferent Pilonului II.
La sfarsitul primului trimestru al anului 2016 erau inregistrati, in sistemul pensiilor administrate privat, 6,64 milioane de participanti, cu 4,17% mai multi fata de primul trimestru al anului 2015.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Pensii

Alte Articole

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

O statistica oferita de APAPR privind randamentul obtinut de beneficiarii pensiilor private din Pilonul II arata ca randamentul unei investitii esalonate in titluri de stat si actiuni a batut in ultimii 15 ani inflatia, depozitele in lei si acumularea de euro.

19 Ian 2023 | Pensii
Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) si Guvernul au in vedere mai multe modificari de natura sa ajute participantii la fondurile de pensii din Pilonul II.

30 Aug 2022 | Pensii
Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Daca nimic nu se petrece spectaculos pe partea de noi listari la BVB, strategia „buy and hold” practicata de fondurile de pensii risca sa confiste actiunile libere din piata.

26 Apr 2021 | Pensii
Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Ministerul Muncii a modificat modelul cadru al contractului individual de munca si a introdus obligatia angajatorului a de informa noii salariati ca trebuie sa adere la un fond de pensii private obligatorii (Pilon II).

20 Apr 2021 | Pensii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Nivel pensie facultativă

Calculează pensia privată pe care o vei încasa dacă depui lunar o anumită sumă de bani

Contribuție pensie facultativă

Calculează suma lunară cu care trebuie să contribui la fondul de pensii pentru a încasa la sfârșit pensia dorită

Pensia privată obligatorie

Estimează pensia privată obligatorie de care vei putea beneficia