Administratorii fondurilor de pensii se reorienteaza catre investitii locale

Ponderea activelor fondurilor de pensii plasate in tara a cunoscut o crestere fata perioada similara a anului trecut, atat in cazul Pilonului II cat si in cazul Pilonului III.


Astfel, la finalul lunii septembrie, circa 93% din activele fondurilor de pensii private obligatorii erau plasate in tara si doar 7% reprezentau investitii straine in spatiul UE.

Marea majoritate a sumelor merg catre achizitia de titluri de stat, categorie urmata de cea a actiunilor si cea a depozitelor bancare.

In septembrie 2011, aproximativ 88,7% din active erau plasate in tara in timp ce restul de sume mergeau preponderent catre investitii externe, in spatiul UE.

Aceeasi reorientare catre investitiile interne se intalneste si in cazul fondurilor de pensii facultative. In prezent, 93% dunt plasamente in tara si 7% din active reprezinta investitii UE.
In urma cu 1 an, ponderea investitiilor in tari straine era de peste 10%, iar 0,5% din sumele totale erau directionate catre state terte.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Pensii


Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa
Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Daca nimic nu se petrece spectaculos pe partea de noi listari la BVB, strategia „buy and hold” practicata de fondurile de pensii risca sa confiste actiunile libere din piata.

26 Aprilie 2021 | Fonduri de pensii

Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II
Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Ministerul Muncii a modificat modelul cadru al contractului individual de munca si a introdus obligatia angajatorului a de informa noii salariati ca trebuie sa adere la un fond de pensii private obligatorii (Pilon II).

20 Aprilie 2021 | Fonduri de pensii

Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale
Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale

Conferinta de presa organizata de APAPR (Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania) cu ocazia comunicarii rezultatelor fondurilor de pensii private obligatorii (pilonul II) si private facultative (pilonul III) a facut bilantul rezultatelor inregistrate in 2020.

27 Ianuarie 2021 | Fonduri de pensii

Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie
Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie

Pentru multi participanti la sistemul de pensii private, activul personal net a revenit la valori apropiate de cele din februarie, o evolutie la care au pus umarul si noile contributii colectate intre martie si mai.

10 Iunie 2020 | Fonduri de pensii

Mai multe articole

Inapoi sus