Administratorii fondurilor de pensii se reorienteaza catre investitii locale

Ponderea activelor fondurilor de pensii plasate in tara a cunoscut o crestere fata perioada similara a anului trecut, atat in cazul Pilonului II cat si in cazul Pilonului III.


Astfel, la finalul lunii septembrie, circa 93% din activele fondurilor de pensii private obligatorii erau plasate in tara si doar 7% reprezentau investitii straine in spatiul UE.

Marea majoritate a sumelor merg catre achizitia de titluri de stat, categorie urmata de cea a actiunilor si cea a depozitelor bancare.

In septembrie 2011, aproximativ 88,7% din active erau plasate in tara in timp ce restul de sume mergeau preponderent catre investitii externe, in spatiul UE.

Aceeasi reorientare catre investitiile interne se intalneste si in cazul fondurilor de pensii facultative. In prezent, 93% dunt plasamente in tara si 7% din active reprezinta investitii UE.
In urma cu 1 an, ponderea investitiilor in tari straine era de peste 10%, iar 0,5% din sumele totale erau directionate catre state terte.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Pensii


Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie
Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie

Pentru multi participanti la sistemul de pensii private, activul personal net a revenit la valori apropiate de cele din februarie, o evolutie la care au pus umarul si noile contributii colectate intre martie si mai.

10 Iunie 2020 | Fonduri de pensii

Care sunt riscurile renuntarii la Pilonul II de pensii?
Care sunt riscurile renuntarii la Pilonul II de pensii?

Sistemul de pensii obligatorii administrate privat, Pilonul II, a suferit numeroase modificari. Insa, poate cea mai importanta, a intervenit la inceputul lui 2019, cand Legea de functionare a fost modificata astfel incat participantii sa se poata transfera, la cerere, la sistemul public in anumite conditii. Care sunt riscurile acestei optiuni?

17 Ianuarie 2019 | Fonduri de pensii

Ce ar insemna suspendarea contributiilor la Pilonul II de pensii?

Suspendarea contributiilor la Pilonul II de pensii, pentru doar 6 luni, ar insemna 3,6 miliarde de lei mai putin in conturile celor 7 milioane de participanti, fara sa se ia in calcul si efectul de multiplicare. Pana in prezent, un participant cu salariul mediu care a intrat in sistem in 2008 are in cont 11.000 de lei.

24 Mai 2018 | Fonduri de pensii

Suspendarea contributiilor la Pilonul II, prioritate legislativa in 2018

Modificarea suplimentara a Pilonului II de pensii apare, pentru prima data, intr-un document oficial. Un proiect de lege al Comisiei Nationale de Prognoza prevede suspendarea contributiilor pentru sase luni. Oficialii guvernamentali neaga, insa, aceasta intentie si acuza o “eroare materiala”. Cum au reactionat reprezentantii industriei?

21 Mai 2018 | Fonduri de pensii

Mai multe articole

Inapoi sus