Administratorii de fonduri de pensii, incurajati sa cumpere titluri de stat

Administratorii de pensii private au liber la cumparat titluri de stat timp de 1 an si jumatate. Pana acum, limita maxima din totalul de active ce putea fi investita in astfel de titluri era de 70%.


Pentru a beneficia de acest drept, administratorii trebuie sa achizitioneze titluri de stat emise de Ministerul Finantelor Publice din Romania, de statele membre ale Uniunii Europene sau apartinand Spatiului Economic European.

Ridicarea restrictiei a fost stabilita prin norma a CSSPP si este temporara, pana la 30 iunie 2013, fiind aplicabila atat fondurilor de pensii obligatorii cat si celor facultative.

Administratorii care decid sa plaseze mai mult de 70% din active in titluri de stat nu mai trebuie sa respecte si limitele minime privind investitiile in alte instrumente financiare.

Administratorii de pensii au mai beneficiat de acest drept si in 2008, cand CSSPP a emis doua norme in acest sens, perioada de modificare a procentului maxim ce putea fi investit in titluri de stat fiind la momentul respectiv de 6 luni, respectiv 1 an. 


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Pensii


Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie
Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie

Pentru multi participanti la sistemul de pensii private, activul personal net a revenit la valori apropiate de cele din februarie, o evolutie la care au pus umarul si noile contributii colectate intre martie si mai.

10 Iunie 2020 | Fonduri de pensii

Care sunt riscurile renuntarii la Pilonul II de pensii?
Care sunt riscurile renuntarii la Pilonul II de pensii?

Sistemul de pensii obligatorii administrate privat, Pilonul II, a suferit numeroase modificari. Insa, poate cea mai importanta, a intervenit la inceputul lui 2019, cand Legea de functionare a fost modificata astfel incat participantii sa se poata transfera, la cerere, la sistemul public in anumite conditii. Care sunt riscurile acestei optiuni?

17 Ianuarie 2019 | Fonduri de pensii

Ce ar insemna suspendarea contributiilor la Pilonul II de pensii?

Suspendarea contributiilor la Pilonul II de pensii, pentru doar 6 luni, ar insemna 3,6 miliarde de lei mai putin in conturile celor 7 milioane de participanti, fara sa se ia in calcul si efectul de multiplicare. Pana in prezent, un participant cu salariul mediu care a intrat in sistem in 2008 are in cont 11.000 de lei.

24 Mai 2018 | Fonduri de pensii

Suspendarea contributiilor la Pilonul II, prioritate legislativa in 2018

Modificarea suplimentara a Pilonului II de pensii apare, pentru prima data, intr-un document oficial. Un proiect de lege al Comisiei Nationale de Prognoza prevede suspendarea contributiilor pentru sase luni. Oficialii guvernamentali neaga, insa, aceasta intentie si acuza o “eroare materiala”. Cum au reactionat reprezentantii industriei?

21 Mai 2018 | Fonduri de pensii

Mai multe articole

Inapoi sus