Administratorii de fonduri de pensii, incurajati sa cumpere titluri de stat

Administratorii de pensii private au liber la cumparat titluri de stat timp de 1 an si jumatate. Pana acum, limita maxima din totalul de active ce putea fi investita in astfel de titluri era de 70%.


Pentru a beneficia de acest drept, administratorii trebuie sa achizitioneze titluri de stat emise de Ministerul Finantelor Publice din Romania, de statele membre ale Uniunii Europene sau apartinand Spatiului Economic European.

Ridicarea restrictiei a fost stabilita prin norma a CSSPP si este temporara, pana la 30 iunie 2013, fiind aplicabila atat fondurilor de pensii obligatorii cat si celor facultative.

Administratorii care decid sa plaseze mai mult de 70% din active in titluri de stat nu mai trebuie sa respecte si limitele minime privind investitiile in alte instrumente financiare.

Administratorii de pensii au mai beneficiat de acest drept si in 2008, cand CSSPP a emis doua norme in acest sens, perioada de modificare a procentului maxim ce putea fi investit in titluri de stat fiind la momentul respectiv de 6 luni, respectiv 1 an. 


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Pensii


Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa
Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Daca nimic nu se petrece spectaculos pe partea de noi listari la BVB, strategia „buy and hold” practicata de fondurile de pensii risca sa confiste actiunile libere din piata.

26 Aprilie 2021 | Fonduri de pensii

Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II
Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Ministerul Muncii a modificat modelul cadru al contractului individual de munca si a introdus obligatia angajatorului a de informa noii salariati ca trebuie sa adere la un fond de pensii private obligatorii (Pilon II).

20 Aprilie 2021 | Fonduri de pensii

Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale
Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale

Conferinta de presa organizata de APAPR (Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania) cu ocazia comunicarii rezultatelor fondurilor de pensii private obligatorii (pilonul II) si private facultative (pilonul III) a facut bilantul rezultatelor inregistrate in 2020.

27 Ianuarie 2021 | Fonduri de pensii

Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie
Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie

Pentru multi participanti la sistemul de pensii private, activul personal net a revenit la valori apropiate de cele din februarie, o evolutie la care au pus umarul si noile contributii colectate intre martie si mai.

10 Iunie 2020 | Fonduri de pensii

Mai multe articole

Inapoi sus