top banner

Vanzarea participatiei la BCR de catre SIF-uri: pro si contra

21 Septembrie 2011 | Autor: Nicu Grigoras

Vanzarea participatiei la BCR de catre SIF-uri: pro si contra

SIF-urile detin impreuna aproximativ 30% din numarul de actiuni al BCR. Vanzarea acestei participatii atrage dupa sine atat avantaje cat si dezavantaje pentru SIF-uri. Bursa pierde un potential emitent de top 5 dupa capitalizare, prin suspendarea listarii celei mai mari banci de pe piata locala.
Valorificarea participatiilor pe care cele cinci SIF-uri le detin la cea mai mari banca de pe piata locala a fost stirea care a dominat piata interna in ultimele saptamani si cea care a determinat dezbateri destul de ample in randul investitorilor.
Modalitatile de valorificare a acestor detineri vehiculate au fost: listarea BCR la bursa, varianta devenite din ce in ce mai improbabila in ultima perioada si acceptarea de catre SIF-uri a ofertei de cumparare inaintata de Erste, actionarul majoritar al BCR. Modul in care cea mai importanta participatie din portofoliul SIF-urilor va fi valorificata este foarte importanta pentru toti participantii la piata si poate fi privita din mai multe perspective.
Bursa de la Bucuresti pierde un emitent valoros
Din punct de vedere al dezvoltarii pietei de capital autohtone, listarea BCR asa cum era stipulata in contractul de privatizare incheiat intre Erste si statul roman in 2006, ar aduce pietei un emitent foarte valoros. O eventuala listare ar plasa BCR cu foarte mare usurinta in topul emitentilor listati atat din punct de vedere al capitalizarii cat si al lichiditati.
O simpla comparatie cu BRD, a doua banca din sistemul bancar autohton dupa active si cota de piata, ne-ar putea duce cu gandul ca piata ar castiga un emitent de top 5 dupa capitalizare.
Mai mult, daca excludem din acest top titlurile Erste, companie listata si pe alte piete si consideram ca BCR ar putea fi mai valoroasa decat BRD si din punct de vedere al capitalizarii, prin nelistarea BCR piata ar pierde al doilea cel mai valoros emitent dupa Petrom (SNP).
Dividende mai ridicate pe termen scurt
O alta perspectiva ar fi cea a investitorilor si a celorlalti participanti la piata. Pentru acestia avantajele ar putea veni din faptul ca in urma valorificarii detinerilor, SIF-urile lichidizeaza o parte importanta a portofoliului si incaseaza sume destul de mari.
In asteptarea unor potentiale dividende ridicate pentru anul urmator distribuite de SIF-uri, piata s-ar putea dinamiza pe termen scurt si o data cu cresterea interesului pentru SIF-uri ar putea creste lichiditatea totala a pietei.
Aceste efecte benefice pentru piata pe termen scurt pot fi contracarate foarte usor de o evolutie negativa a pietelor externe.
Pe termen lung insa, atat pentru investitori cat si pentru ceilalti participanti la piata nelistarea BCR ar fi o pierdere foarte mare.
Conjunctura nefavorabila pentru lichidare de plasamente
Din punctul de vedere al SIF-urilor, lucrurile par si mai complicate. In contextul actual in care listarea a fost deja amanata o data in 2009 datorita conditiilor de piata neprielnice, hotararea Erste de a nu lista BCR in acest moment pare foarte logica.
Conditiile de piata par la fel de neprielnice ca in 2009 iar asteptarile pe termen mediu la fel de pesimiste.
Oferta facuta de Erste pare in acest moment singura solutie de exit pentru SIF-uri insa este facuta in aceleasi conditii nefavorabile de piata ca cele la care faceam referire in cazul listarii. Daca listarea in 2009 nu era oportuna, iar o listare in acest moment nu face sens, din aceeasi perspectiva a conditiilor de piata nefavorabile oferta poate fi considerata nefavorabila.
Portofoliul SIF-urilor ar deveni mai lichid
Exitul SIF-urilor in conditiile impuse de Erste (o parte mai mica cash si o parte mai insemnata schimb actiuni BCR cu actiuni Erste) ar putea aduce si avantaje.
Cresterea transparentei portofoliului prin inlocuirea unor titluri necotate cu titlurile Erste dar si diferentele de performante financiare in favoarea Erste fata de BCR sau cresterea lichiditatilor si utilizarea lor in vederea altor oportunitati de investitii ar putea fi printre cele mai importante. Lichiditatea titlurilor Erste precum si dividendele platite, comparativ cu cele distribuite de BCR pot fi considerate tot avantaje.
Desi lucrurile sunt foarte complicate solutia ar trebui sa vina din partea actionarilor celor cinci SIF-uri care prin intermediul adunarilor generale deja stabilite isi vor putea exprima optiunile. Aspectul principal care trebuie discutat in aceste adunari generale nu este corectitudinea ofertei facute de Erste din punct de vedere al indicatorilor de evaluare ai BCR care sunt rezonabili, ci momentul in care aceasta oferta este facuta. Momentul extrem de neprielnic pentru listare ar putea fi considerat de catre actionari la fel de neprielnic si pentru acceptarea unei oferte.
Plusuri vanzare:
    - avantaje ale detinerii de actiuni Erste Bank: portofoliu diversificat; performantele financiare mai bune ca ale BCR in ultimii ani, perspective bune in urmatorii ani, distributia unui dividend de 0,68 euro/actiune in ultimii 5 ani, fata de BCR, care nu a distribuit dividende in ultimii 2 ani; lichiditatea ridicata;
    - multiplul care care este evaluata BCR (de 1,26 ori capitalurile proprii) este mai mare fata de multiplul la care se tranzactioneaza Erste la  Viena (0,6);
    - cresterea transparentei portofoliului;
    - cresterea lichiditatilor in vederea unor oportunitati de investitii;
    - eliminarea unor cheltuieli mari in eventualitatea unei majorari de capital a BCR;
    - ar fi fost nevoie de minim doi ani pentru listarea BCR si poate ca oportunitatile in acest timp ar aduce o valoarea mai mare fata de avantajele avute prin listarea bancii.
Minusuri vanzare:
    - pretul oferit pentru SIF-uri este mai mic decat cel oferit pentru angajati (acest fapt putand fi justificabil intr-o anumita masura de faptul ca actionarii minoritari nu au un cuvant de spus la stabilirea pretului);
    - facand referire la vanzarea de anul acestea a participatiei detinute de BERD la BRD, o banca comparabila cu BCR la cote de piata si pachete tranzactionate, valoarea unei actiuni BCR ar fi mai mare decat cea din oferta Erste;
    - suspendarea listarii unei banci precum BCR la bursa locala. Listarea acesteia ar fi putut ajuta la dezvoltarea pietei de capital prin cresterea vizibilitatii si a lichiditatii, ceea ce ar fi avut un impact favorabil si asupra portofoliilor SIF-urilor.
Nicu Grigoras este broker la Intercapital Invest.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Fondurile de pensii scot micii investitori din actionariatul companiilor listate

Fondurile de pensii scot micii investitori din actionariatul companiilor listate

Prin acumulari succesive, fondurile de pensii au ajuns sa detina mai mult de jumatate din actiunile tranzactionabile la Hidroelectrica, Romgaz, Medlife, Nuclearelectrica, Aquila, Teraplast.

07 Noi 2024 | Investitii
Doua posibile strategii pe o piata bursiera in scadere

Doua posibile strategii pe o piata bursiera in scadere

Calmul pe care il putem afisa intr-o perioada de corectie prelungita la bursa e direct proportional cu marimea sumelor investite.

25 Oct 2024 | Investitii
Cand este bine sa investim la bursa?

Cand este bine sa investim la bursa?

Preturile actiunilor la bursa pot avea perioade de crestere si perioade de scadere. Oare acest lucru inseamna ca evolutiile acestor preturilor sunt intamplatoare, iar eventualele castiguri din investitii tin doar de noroc sau inspiratia de moment? Bineinteles ca nu.

14 Oct 2024 | Investitii
Dobândă de până la 5.5% la economii, pe termen determinat cu Freedom24

Dobândă de până la 5.5% la economii, pe termen determinat cu Freedom24

La ultima sa întâlnire din septembrie, Banca Centrală Europeană (BCE) a luat decizia importantă de a stabili ratele dobânzilor la 3.50%, cu scopul de a reactiva creșterea economică și de a menține inflația sub control. Această măsură a afectat direct atât băncile, cât și investitorii din întreaga Europă.

14 Oct 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul