top banner

Romania risca amenzi substantiale daca nu aplica regulile europene privind fondurile de investitii

01 Iunie 2011 | Autor: Conso

Prevederile directivei europene privind fondurile de investitii trebuie sa fie transpuse in legislatia nationala pana la 1 iulie. Altfel, Romania risca amenzi substantiale.
Acesta reprezinta ultimul termen de aplicare a directivei, iar guvernul a decis ca aceasta sa fie aplicata prin Ordonanta de Urgenta pentru a se asigura ca se incadreaza in termenul indicat.
”Comisia Europeana poate indica cuantumul sumei forfetare si/sau al penalitatii care urmeaza a fi platita de catre statul in cauza (nr – care nu a transpuns prevederile in legislatia nationala), iar Curtea de Justitie Europeana poate sa dispuna aplicarea acesteia, in limitele stabilite de Comisia Europeana“, se arata in nota de fundamentare a Ordonantei.
Unul dintre punctele importante a acestei Ordonante o reprezinta posibilitatea fuzionarii transfrontaliere intre fonduri.
“Un efect probabil a existentei acestei posibilitati consta in reducerea numarului de fonduri din piata”, a precizat Radu Toia, director general al Comisiei Nationale de Valori Mobiliare (CNVM), in cadrul galei Piata fondurilor de investitii organizata de Finmedia.
Un alt avantaj adus de noile reguli il reprezinta inlocuirea prospectului simplificat cu un formular tipizat, valabil in toate statele membre, care sa contina informatii concise si usor de inteles pentru investitori si sa faciliteze compararea intre fonduri.
“Prospectele de emisiune au posibilitatea de a fi aprobate numai in engleza, formularul standardizat trebuie tradus in limba nationala de fiecare stat membru”, a afirmat Dragos Neacsu, presedintele Erste Asset Management.
Odata cu intrarea in vigoare a noilor reguli, administratorii fondurilor de investitii vor avea termen de 12 luni pentru a adopta in documentele fondurilor de investitii prevederile ordonantei, potrivit lui Toia.
Acesta a adaugat ca CNVM si-a propus ca odata cu intrarea in vigoare a prevederilor directivei sa fie disponibila concomitent si nouai varianta imbunatatita a Regulamentului 15 de functionare a fondurilor de investitii.
“In prezent, ne aflam in faza finala de asamblare a regulamentului. Una dintre modificari se refera la relaxarea limitelor investitionale in cazul segmentului fondurilor inchise de investitii, astfel ca administratorii sa aiba libertate mai mare de efectuare a plasamentelor”, a specificat Toia.
De astfel, regulamentul va crea premisele unei evaluari unitare a tuturor tipurilor de fonduri din domeniul financiar.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

De ce ocolesc romanii piata de capital?

De ce ocolesc romanii piata de capital?

Mai multe puncte de vedere dinspre brokeri si administratorii fondurilor mutuale scot in evidenta subdezvoltarea pietei locale, fara a insista insa prea mult pe cauzele reale ale fenomenului.

25 Mai 2023 | Investitii
Cat de mult poti castiga dintr-un IPO?

Cat de mult poti castiga dintr-un IPO?

O analiza privind profitul obtinut de investitori in urma aprecierii cotatiilor si incasarii dividendelor pentru companiile listate prin oferta publica in ultimii 19 ani la BVB arata o medie anuala de peste 10%.

12 Mai 2023 | Investitii
IPO Agricover: Holdingul e profitabil, dar dividendele nu apar prea curand

IPO Agricover: Holdingul e profitabil, dar dividendele nu apar prea curand

Intre 4 si 16 mai se deruleaza la bursa oferta publica a Agricover, reprezentand atat o majorare de capital cat si o vanzare din detinerile actionarilor mai vechi.

04 Mai 2023 | Investitii
Cum pot ajunge romanii sa cumpere obligatiuni BT in euro

Cum pot ajunge romanii sa cumpere obligatiuni BT in euro

Banca Transilvania a inchis o emisiune de obligatiuni in pietele externe atragand saptamana trecuta 500 milioane euro, pentru 4 ani. Cum pot ajunge romanii sa detina aceste obligatiuni?

24 Apr 2023 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul