top banner

Romania risca amenzi substantiale daca nu aplica regulile europene privind fondurile de investitii

01 Iunie 2011 | Autor: Conso

Prevederile directivei europene privind fondurile de investitii trebuie sa fie transpuse in legislatia nationala pana la 1 iulie. Altfel, Romania risca amenzi substantiale.
Acesta reprezinta ultimul termen de aplicare a directivei, iar guvernul a decis ca aceasta sa fie aplicata prin Ordonanta de Urgenta pentru a se asigura ca se incadreaza in termenul indicat.
”Comisia Europeana poate indica cuantumul sumei forfetare si/sau al penalitatii care urmeaza a fi platita de catre statul in cauza (nr – care nu a transpuns prevederile in legislatia nationala), iar Curtea de Justitie Europeana poate sa dispuna aplicarea acesteia, in limitele stabilite de Comisia Europeana“, se arata in nota de fundamentare a Ordonantei.
Unul dintre punctele importante a acestei Ordonante o reprezinta posibilitatea fuzionarii transfrontaliere intre fonduri.
“Un efect probabil a existentei acestei posibilitati consta in reducerea numarului de fonduri din piata”, a precizat Radu Toia, director general al Comisiei Nationale de Valori Mobiliare (CNVM), in cadrul galei Piata fondurilor de investitii organizata de Finmedia.
Un alt avantaj adus de noile reguli il reprezinta inlocuirea prospectului simplificat cu un formular tipizat, valabil in toate statele membre, care sa contina informatii concise si usor de inteles pentru investitori si sa faciliteze compararea intre fonduri.
“Prospectele de emisiune au posibilitatea de a fi aprobate numai in engleza, formularul standardizat trebuie tradus in limba nationala de fiecare stat membru”, a afirmat Dragos Neacsu, presedintele Erste Asset Management.
Odata cu intrarea in vigoare a noilor reguli, administratorii fondurilor de investitii vor avea termen de 12 luni pentru a adopta in documentele fondurilor de investitii prevederile ordonantei, potrivit lui Toia.
Acesta a adaugat ca CNVM si-a propus ca odata cu intrarea in vigoare a prevederilor directivei sa fie disponibila concomitent si nouai varianta imbunatatita a Regulamentului 15 de functionare a fondurilor de investitii.
“In prezent, ne aflam in faza finala de asamblare a regulamentului. Una dintre modificari se refera la relaxarea limitelor investitionale in cazul segmentului fondurilor inchise de investitii, astfel ca administratorii sa aiba libertate mai mare de efectuare a plasamentelor”, a specificat Toia.
De astfel, regulamentul va crea premisele unei evaluari unitare a tuturor tipurilor de fonduri din domeniul financiar.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Nu economia a prabusit bursele, ci speculatiile

Nu economia a prabusit bursele, ci speculatiile

Desi corectiile ample intalnite pe pietele de capital la inceputul saptamanii au fost puse pe seama slabiciunii economiilor, adevaratul vinovat trebuie cautat in zona “carry trade”.

07 Aug 2024 | Investitii
Care ar putea fi investitia anului 2025?

Care ar putea fi investitia anului 2025?

Daca in 2024 bursa a atras atentia prin aprecierea cotatiilor, iar piata imobiliara s-a tinut foarte bine in ciuda dobanzilor mari, anul viitor inasprirea politicii fiscale ar putea sa anuleze relaxarea politicii monetare, iar castigatorii ar putea fi gasiti in zona instrumentelor cu venit fix.

19 Iul 2024 | Investitii
Cei 7 fantastici supraevaluati de la bursa

Cei 7 fantastici supraevaluati de la bursa

O privire asupra celor mai de succes companii din SUA, locul unde se da ora exacta pe piata globala de capital, din perspectiva raportului pret/profit ar putea da dureri de cap investitorilor conservatori.

11 Iul 2024 | Investitii
Reinvestirea dividendelor n-ar trebui sa concureze capitalizarea dobanzii

Reinvestirea dividendelor n-ar trebui sa concureze capitalizarea dobanzii

Spre deosebire de depozitele la termen unde capitalizarea dobanzii este bifata automat, achizitia de noi actiuni din dividendele primite de investitorii de la BVB ar trebui sa tina cont de evolutia preturilor din ultima vreme.

27 Iun 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul