top banner

Reinvestirea dividendelor n-ar trebui sa concureze capitalizarea dobanzii

27 Iunie 2024 | Autor: Cristian Dogaru

Reinvestirea dividendelor n-ar trebui sa concureze capitalizarea dobanzii

Foto Unsplash.com

Spre deosebire de depozitele la termen unde capitalizarea dobanzii este bifata automat, achizitia de noi actiuni din dividendele primite de investitorii de la BVB ar trebui sa tina cont de evolutia preturilor din ultima vreme. 
Finalul lunii iunie aduce dividende consistente pentru investitorii de la BVB, Banca Transilvania si Hidroelectrica oferind pe 26 si 28 iunie sumele aferente (randament de 3,8% si 11% raportat la ultimele cotatii). 
Ocazie cu care apar in media de specialitate articolele traditionale, in care se speculeaza o crestere a preturilor actiunilor cotate, pe seama reinvestirii dividendeloir. 
Asta deoarece multi investitori aleg sa nu retraga sumele primite drept dividende, ci sa le reinvesteasca in compania platitoare sau in alte actiuni listate. 
Pe termen lung, avand in vedere evolutia pietelor de capital si cresterii economiilor, operatiunea ar putea aduce beneficii dar... 
Este reinvestirea dividendelor un sfat de oferit in orice conditii?
De exemplu, daca preturile actiunilor vizate traverseaza de o buna perioada un trend de crestere, cu noi maxime istorice bifate cu regularitate, iar in acelasi timp perspectivele pe termen scurt si mediu pentru afacerile respective nu sunt atat de roz, mai merita reinvestirea dividendelor imediat ce acestea au fost incarcate in conturi?
Sa luam de pilda cele doua companii amintite-Banca Transilvania a beneficiat din plin de dobanzile majorate din ultimii ani, iar Hidroelectrica de preturile mari la energie. 
Dobanzile au insa o tendinta de scadere, iar preturile energiei electrice s-au corectat intre timp. Iar daca profiturile se ajusteaza, iar pretul actiunilor va urma aceeasi tendinta, poate ar fi mai bine ca achizitia de noi actiuni din dividendele incasate sa fie amanata pana in momentul in care actiunile se corecteaza, investitorul reusind sa isi imbunatateasca in acest fel media de achizitie. 
Fidelis vs actiuni
Principala retinere pe care o au unii investitori atunci cand primesc dividendele este ca nu au alternative foarte atractive in oferta bancilor si, in plus, legarea de o scadenta mai lunga a unui depozit la termen ar putea duce la ratarea unor oportunitati la bursa, daca preturile se corecteaza intre timp (pana cand se ajunge la scadenta poate piata cade si apoi isi revine).
Exista insa si optiunea achizitionarii de titluri de stat listate la bursa unde dezinvestirea se poate face mult mai usor, fara grija scadentelor. 
E drept ca principalul poate varia in functie de traiectoria dobanzilor (daca dobanzile cresc pretul obligatiunilor scade iar daca dobanzile scad acesta urca), dar in acest moment sansele unei scaderi a dobanzilor par semnificativ mai mari decat o eventuala revenire pe trend ascendent. 
Astfel incat sumele aferente dividendelor incasate de actionarii companiilor de la BVB plasate in titluri Fidelis cu scadenta la un an (dobanda de 6% la lei si 4% la euro pentru emisiunea aflata in derulare si care se va inchide in 28 iunie) pot fi folosite oricand pentru un plasament in actiuni daca bursa se corecteaza pana in iunie 2025, fara grija scadentei, dobanzile fiind achitate in acest caz de cumparatorul obligatiunii, proportional cu perioada scursa de la emiterea acesteia. 
Bineinteles, se poate alege si o strategie combinata-o parte a dividendelor reinvestita si o parte orientata spre titluri de stat pana cand la bursa apar cotatii mai atractive. 
Informatiile si interpretarile cuprinse in acest articol sunt cu caracter informativ si contin opinii personale ale autorului. Opiniile prezentate in articole nu reprezinta recomandari de investitii si nici consiliere financiara personalizata cu privire la investitiile dumneavoastra.
 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Care ar putea fi investitia anului 2025?

Care ar putea fi investitia anului 2025?

Daca in 2024 bursa a atras atentia prin aprecierea cotatiilor, iar piata imobiliara s-a tinut foarte bine in ciuda dobanzilor mari, anul viitor inasprirea politicii fiscale ar putea sa anuleze relaxarea politicii monetare, iar castigatorii ar putea fi gasiti in zona instrumentelor cu venit fix.

19 Iul 2024 | Investitii
Cei 7 fantastici supraevaluati de la bursa

Cei 7 fantastici supraevaluati de la bursa

O privire asupra celor mai de succes companii din SUA, locul unde se da ora exacta pe piata globala de capital, din perspectiva raportului pret/profit ar putea da dureri de cap investitorilor conservatori.

11 Iul 2024 | Investitii
Investitorii de la BVB nu stau rau cu educatia financiara

Investitorii de la BVB nu stau rau cu educatia financiara

Povestea ultimelor doua IPO-uri de la bursa, ambele din zona energiei si cu discounturi oferite in primele zile de subscriere arata ca micii investitori nu pot fi tentati la fel de usor ca amatorii de reduceri de Black Friday.

11 Iun 2024 | Investitii
“Febra” discounturilor poate afecta sanatatea plasamentelor la BVB

“Febra” discounturilor poate afecta sanatatea plasamentelor la BVB

Dupa ce in oferta publica a Premier Energy investorii de retail au fost diluati de peste 8 ori in goana lor dupa un discount de 5%, iata ca avem o noua oferta publilca in care se promite un discount chiar mai mare, de 16%.

28 Mai 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul