top banner

Puteri sporite pentru EIOPA in protectia consumatorilor

07 Noiembrie 2016 | Autor: Conso

Implementarea reglementarilor europene care vizeaza produsele financiare complexe (PRIIPs) merge mai departe. Comisia Europeana a finalizat, recent, cadrul de reglementare care ofera EIOPA mai multe parghii pentru a interveni in cazul produselor de investitii care afecteaza protectia consumatorilor.
Potrivit noilor reguli, Autoritatea Europeana pentru Asigurari si Pensii Ocupationale (EIOPA) va putea sa intervina daca promovarea, distributia sau vanzarea de produse de asigurari cu componenta investitionala creeaza ingrijorari semnificative cu privire la protectia investitorilor sau ameninta stabilitatea si functionarea pietelor financiare din Uniunea Europeana.
Document unic cu informatii referitoare la riscuri si costuri
Conform unui comunicat transmis de europarlamentarul Sven Giegold, responsabil cu politicile financiare si economice din Grupul Verzilor/Alianta Libera Europeana, reglementarile referitoare la PRIIPs vizeaza instituirea unui singur document (KID -  key information document) care sa contina cele mai importante informatii de care un investitor de retail are nevoie cand alege un astfel de produs, cum ar fi informatiile referitoare la riscurile pe care respectivul produs le presupune, castigurile pe care le poate oferi, dar si costurile aferente.
Acest document de informare va fi valabil pentru principalele produse de investitii destinate populatie, cum ar fi asigurarile de viata si fondurile de investitii.
In plus, cadrul recent aprobat acorda Comisiei Europene mandatul de a elabora si detalia regulile necesare pentru a pune in aplicare regulamentul PRIIPs.
Astfel, procesul de implementare urmeaza sa se deruleze pe patru fronturi de lucru. Primul vizeaza continutul de baza al documentului cu informatii cheie, care sa ofere informatii cu privire la risc, performanta si costuri.
Al doilea front are in vedere regulile care confera EIOPA puteri sporite pentru a interveni in cazul produselor conditionate, iar al treilea vizeaza furnizarea de informatii pentru produsele supuse reglementarii, urmarind o strategie sustenabila de investitii. Al patrulea front de implementare urmareste stabilirea unui mecanism cuprinzator de avertizare pentru produsele complexe.
Beneficii pentru toti participantii la piata
”In ciuda faptului ca aceste reglementari, referitoare la interventia asupra produselor conditionate, par tehnice si seci, ele au o contributie importanta la intensificarea protectiei consumatorilor si a concurentei pe piata unica a produselor de investitii pentru persoane fizice. Regulile vor intari reglementarile PRIIPs si vor da greutate documentului cu informatii cheie pentru investitori.
Totodata, noile reglementari paveaza calea pentru ca EIOPA sa devina activa si sa intervina daca produsele din acesta categorie, cum ar fi asigurarile de viata, ameninta protectia investitorului sau buna functionare a pietei”, a declarat europarlamentarul Sven Giegold.
Potrivit lui Giegold, aceasta este o veste buna atat pentru consumatori, cat si pentru furnizorii de produse, avand in vedere ca extinderea prerogativelor acordate EIOPA pentru a interveni in cazul produselor daunatoare consumatorilor poate mari increderea in piata unica europeana, ceea ce este benefic pentru toti participantii la piata.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Dupa Hidroelectrica, un nou IPO de energie la bursa

Dupa Hidroelectrica, un nou IPO de energie la bursa

Oferta publica a grupului Premier Energy PLC se deruleaza intre 8-15 mai, subscrierile din primele 3 zile au un discount de 5%, iar raportul pret/profit (PER) dupa majorarea de capital, este in jur de 7.

09 Mai 2024 | Investitii
Un an si jumatate „de aur” dar nu numai pentru metalul galben. Ce urmeaza?

Un an si jumatate „de aur” dar nu numai pentru metalul galben. Ce urmeaza?

Desi cresterea pretului aurului a atins 50% din septembrie 2022, satisfactia celor care au pariat pe acesta a fost comparabila cu a detinatorilor de actiuni in ciuda politicii monetare restrictive.

02 Mai 2024 | Investitii
Bursa este deschisa pentru oricine. Fondurile de tip ETF si accesul simplu la performantele bursei

Bursa este deschisa pentru oricine. Fondurile de tip ETF si accesul simplu la performantele bursei

Bursa de Valori din Bucuresti (BVB) ofera publicului larg actiunile unora dintre cele mai importante companii din Romania, din sectoare diverse de activitate: OMV Petrom, Hidroelectrica, Romgaz, Nuclearelectrica, Digi Communications, Transgaz, Banca Transilvania, Electrica, BRD – Groupe Societe Generale, One United Properties, Medlife, Transport Trade Services, Transelectrica, Teraplast, Aquila Part Prod Com, Purcari Wineries – acestea sunt doar o parte dintre ele. Performantele actiunilor acestor companii pot fi o idee buna pentru o parte din economiile oricrei persoane sau companii.

18 Apr 2024 | Investitii
Companiile din energie nu mai sunt un Eldorado al dividendelor

Companiile din energie nu mai sunt un Eldorado al dividendelor

Cresterea agresiva a cotatiilor din ultimul an si dinamica mai modesta a profiturilor au redus randamentul la dividend pentru actiunile listate sub cel al depozitelor la termen in mai multe cazuri.

28 Mar 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul