Dupa ce in trimestrul II din 2010, costurile cu provizioanele au fost de numai 2 milioane lei, acum ele au urcat la peste 600 milioane lei. In primele 9 luni din acest an, cheltuielile cu provizioanele au totalizat 1,6 miliarde lei.
“Creditele neperformante au continuat sa creasca conform asteptarilor datorita conditiilor nefavorabile de pe piata care afecteaza clientii, dar pot fi gestionate, cu o rata de acoperire care se mentine la un nivel confortabil de 126% (garantii si provizioane)”, se arata in comunicatul bancii.
BCR apreciaza ca ritmul de formare a creditelor neperformante s-a diminuat in 2010 pe fondul reducerii ratelor de dobanda si a stabilizarii monedei nationale, dar se mentine la un nivel ridicat si nu se asteapta o scadere in viitorul apropiat.
Veniturile nete din dobanzi au continuat sa creasca si in acest trimestru, ajungand la peste 980 milioane lei, cel mai mare nivel din acest an. Acest lucru a permis o majorare usoara a veniturilor operationale ale bancii, care s-a suprapus cu o scadere lenta a cheltuielilor operationale.
“Este de asteptat ca situatia dificila de pe piata sa se mentina in ultimul trimestru al anului 2010, dat fiind ca este de asteptat ca PIB sa reintre in zona negativa in trimestrul III 2010, din cauza scaderii puternice a cheltuielilor publice, precum si a recentei cresteri a TVA care va exercita presiuni suplimentare asupra cererii interne”, se precizeaza in comunicatul BCR. Cu toate acestea, banca mizeaza pe o tendinta ascendenta lenta de la un trimestru la altul, incepand cu trimestrul IV 2010.
Un proiect sustinut de
Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare
Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau
Sfaturi financiare pentru consumatori
Mai mult
Pandemia ne-a învatat sa ne gestionam online relatiile cu intermediarii de servicii financiare iar deschiderea de cont, derularea tranzactiilor, instituirea restrictiilor pe cont si obtinerea extraselor se poate face si de la distanta.
22 Ianuarie 2021 | Investitii (fonduri + burse)
Mai multe state europene au decis limitarea mobilitatii sociale, vor fi implicit cifre de afaceri mai mici pentru multe dintre companiile listate, deci dividende si cotatii mai mici. Se va reedita picajul din martie-aprilie?
6 Noiembrie 2020 | Investitii (fonduri + burse)
Titlurile de stat, depozitele si obligatiunile in euro sunt alternative demne de luat in calcul pentru micii investitori, in conditiile in care nu este exclus ca leul sa sufere o depreciere ceva mai accentuata in 2021
28 Octombrie 2020 | Investitii (fonduri + burse)
Emisiunile de obligatiuni in lei listate la bursa au dobanzi apropiate de creditele de nevoi personale. Explicatia trebuie cautata in avatajele notorietatii si modul diferit de garantare.
23 Octombrie 2020 | Investitii (fonduri + burse)