top banner

Investitiile la bursa au urmat traiectoria clasica in prima parte a anului

02 Iulie 2012 | Autor: Conso

In prima jumatate a anului, principalele actiuni de la BVB au avut o evolutie similara cu cea din anii trecuti: pretul a urcat pana in apropierea datei de referinta pentru incasarea dividendelor, pentru ca apoi sa cunoasca o scadere constanta. Cele mai multe actiuni listate sunt insa pe pierdere, dupa primul semestru din 2012.
In ciuda unor turbulente aduse de pietele externe, bursa a continuat sa prezinte o alternativa foarte buna pentru cei care nu vor sa isi pastreze economiile in depozite bancare.
Randamentele au trecut de 40% in cazul celor mai lichide actiuni, pentru investitorii care au stiut sa iasa chiar pe varful inregistrat in lunile februarie–martie.
Actiunile lichide au rezistat mai bine la tensiunile externe
Indicele celor mai lichide actiuni, BET a urcat in primele doua luni ale anului, de la 4.300 puncte pana aproape de 5.400 puncte, nivel l-a care s-a mentinut aproape 2 luni. Perioada a precedat data limita de inregistrate a actionarilor care primesc dividende pentru principalele actiuni din componenta indicelui. In perzent insa, indicele BET a scazut si a ajuns la 4.500 puncte.
Indicele general, BET-C nu a reusit sa-si pastreze castigurile acumulate in primele luni din 2012 si a ajuns la 2.550 puncte la sfarsitul lunii iunie, fata de peste 2.621 puncte la inceputul anului.
Evolutia principalelor actiuni de la bursa
Principalele titluri tranzactionate in primul semestru al anului au fost Fondul Proprietatea, Petrom si SIF-urile.
Titlurile Fondului Proprietatea (FP) au inceput anul la un pret de 0,4270 lei pe actiune si au continuat sa urce sustinut pana la un maxim inregistrat la inceputul lunii martie, cand pretul a trecut de 0,6 lei/actiune. Tendinta nu a fost insa de durata si la scurt timp pretul a suferit o corectie si a scazut pana la nivelul din prezent, de 0,45 lei/actiune.
Si titlurile Petron (SNP) au inregistrat o evolutie similara. De la inceputul anului pana in martie actiunea a cunoscut o crestere de la 0,29 lei pana la un varf de peste 0,42 lei, pentru ca ulterior sa coboare in jurul nivelului de 0,37 lei. Comparativ insa cu alte titluri, Petrom prezinta o usoara revenire in ultimele saptamani.
Alaturi de Fondul Proprietatea si Petrom, SIF-urile au ramas cele mai tranzactionate titluri financiare.
In primele trei luni ale anului cele 5 SIF-uri au adus randamente record celor care au ales aceasta investitie. Castigul a pornit de la un nivel de 31% pentru SIF2 si SIF3 si a ajuns la aproximativ 40% in numai doua luni pentru restul SIF-urilor.
Din mai, cotatiile au inceput sa scada iar momentan, SIF-urile s-au reintors la niveluri mai reduse, in jurul nivelului de pret de la inceputul anului. Cea mai buna evolutie o prezinta SIF4, care a reusit sa isi mentina castigurile acumulate in primele luni din acest an.  Cei care au mizat pe acest titlu la inceput de 2012, au un randament de 27% dupa 6 luni.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Bursa este deschisa pentru oricine. Fondurile de tip ETF si accesul simplu la performantele bursei

Bursa este deschisa pentru oricine. Fondurile de tip ETF si accesul simplu la performantele bursei

Bursa de Valori din Bucuresti (BVB) ofera publicului larg actiunile unora dintre cele mai importante companii din Romania, din sectoare diverse de activitate: OMV Petrom, Hidroelectrica, Romgaz, Nuclearelectrica, Digi Communications, Transgaz, Banca Transilvania, Electrica, BRD – Groupe Societe Generale, One United Properties, Medlife, Transport Trade Services, Transelectrica, Teraplast, Aquila Part Prod Com, Purcari Wineries – acestea sunt doar o parte dintre ele. Performantele actiunilor acestor companii pot fi o idee buna pentru o parte din economiile oricrei persoane sau companii.

18 Apr 2024 | Investitii
Companiile din energie nu mai sunt un Eldorado al dividendelor

Companiile din energie nu mai sunt un Eldorado al dividendelor

Cresterea agresiva a cotatiilor din ultimul an si dinamica mai modesta a profiturilor au redus randamentul la dividend pentru actiunile listate sub cel al depozitelor la termen in mai multe cazuri.

28 Mar 2024 | Investitii
Cum au pierdut investitorii de la BVB din afacerea Rosia Montana

Cum au pierdut investitorii de la BVB din afacerea Rosia Montana

Deznodamantul din procesul intentat statului roman de Gabriel Resources a oferit ocazia unor speculatii pe piata bursiera atat in Canada cat si in Romania.

12 Mar 2024 | Investitii
Bulele anului 2024 se pot sparge cu mult zgomot in 2025

Bulele anului 2024 se pot sparge cu mult zgomot in 2025

Gradul de supraevaluare al actiunilor de top din SUA, bursa care da tonul pietelor de capital globale, depaseste nivelul premergator spargerii bulei dotcom.

01 Mar 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul