Dupa scaderile accentuate ale pietei in intervalul august 2007 - februarie 2009, cand indicii autohtoni au pierdut peste 80% din valoare, numarul de emitenti care se tranzactioneaza sub valoarea nominala este destul de ridicat. In acest moment sunt 21 de emitenti, peste o treime din total, care se tranzactioneaza sub valoarea nominala.
Tranzactionarea sub valoarea nominala poate semnaliza o subevaluare a unei societati listate, dar in acelasi timp poate insemna si prezenta anumitor probleme. Daca pretul unei actiuni ramane sub valoarea nominala o perioada scurta de timp, dupa care revine peste aceasta poate insemna ca emitentul respectiv este subevaluat si merita atentie. Atunci cand cauzele tranzactionarii sub valoarea nominala sunt legate de scaderi generalizate ale pietei si nu de probleme specifice companiei, astfel de emitenti merita urmariti.
Emitentii care se tranzactioneaza pentru perioade indelungate sub valoarea nominala, chiar si in perioade de crestere, sunt de evitat. Atat timp cat investitorii nu sunt dispusi sa plateasca un pret peste valoarea nominala inseamna ca emitentul respectiv nu are un potential real de dezvoltare.
Totusi valoarea nominala este mai mult o valoare statistica si nu ar trebui pus accentul pe ea cand se face evaluarea alternativelor de investitii. Mult mai importanta este de exemplu valoarea contabila a unei actiuni care poate intr-adevar sa indice daca un emitent listat este sau nu subevaluat.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News