top banner

Informatii contradictorii pentru investitorii in actiuni

29 Noiembrie 2023 | Autor: Cristian Dogaru

Informatii contradictorii pentru investitorii in actiuni

foto Unsplash.com

Depasirea recenta a unui nou maxim istoric pentru indicele BET vine la pachet cu scaderea performantelor companiilor listate, o divergenta care este greu de digerat de investitori. 
La inceputul saptamanii aflam ca in ciuda perioadei bune pe care o traverseaza bursa rezultatele companiilor nu sunt pe masura aprecierii recente a cotatiilor, ba dimpotriva. 
Cele 20 de companii ale caror actiuni intra in structura indicelui principal bursier BET au raportat venituri cumulate de 86,7 miliarde de lei in primele noua luni din 2023, in scadere cu 18% fata de aceeasi perioada a anului precedent iar profitul net a scazut la randul sau cu 40% la 16 mld. lei, ceea ce in unele cazuri ar putea diminua perspectivele de dividende pentru anul bursier 2024, dupa cum declarau analistii societatii de brokeraj Goldring pentru Ziarul Financiar
Pe de alta parte, saptamana trecuta indicele BET atingea un nou maxim istoric, depasind 14.700 puncte. 
„Se pare ca rezultatele financiare trimestriale au lasat optimism in piete, cu noi maxime atinse atat pentru indicele principal, cat si pentru componente importante ale acestuia”, suna declaratia unui broker pentru aceeasi publicatie (analistul apartinea, coincidenta, tot societatii Goldring). 
Cu alte cuvinte, avem pe de-o parte rezultate in scaderea din perspectiva cifrei de afaceri si a profitului si pe de alta parte maxime istorice pentru ca… investitorii nu considera respectivele rezultate chiar atat de rele. 
De ce vor sa contrazica pietele realitatea economica?
De mule ori pietele financiare se dovedesc irationale atat in amploarea corectiilor cat si in exuberanta aprecierilor fara fundament. 
La bursa nu se tranzactioneaza doar afacerile in sine ci si perceptia asupra lor si pulsul economiei.
Cand sunt inovatii pe piata cotatiile companiilor care le propun urca la cer fara sa se mai astepte si confirmarea profiturilor (vezi zona inteligentei artificiale, criptomonedele, etc), cand sunt perspective pesimiste pentru economie corectiile vin in cascada fara a se mai astepta si raportarile dezamagitoare legate de profit si cifra de afaceri. 
Iar in prezent, in ciuda dobanzilor aflate la maximele acestei perioade, cand costurile de refinantare au urcat corespunzator, investitorii prefera sa se uite mai degraba la anul electoral ce urmeaza in tarile dezvoltate si sa mizeze ca nimic rau nu se poate intampla in pietele financiare deoarece politicienii vor apela la toate parghiile posibile pentru a tine lucrurile sub control. 
In aceleasi registru ar trebui interpretata si cresterea din 2023 a cotatiilor crypto, in ton cu ascensiunea burselor (pretul bitcoin a urcat in acest an de la sub 20.000 dolari la peste 38.000), plus efectul de pendul dat de ricosarea dintr-un minim consemnat in 2022. 
Cu alte cuvinte, in acest moment in pietele financiare se tranzactioneaza linistea anului electoral 2024 si mai putin rezultatele in sine ale emitentilor iar in a doua  parte a anului viitor am putea asista la tranactionarea anului 2025 cu toate deconturile sale din zona economica. 
Asta deoarece bursele anticipeaza si multi vor dori sa fure startul pentru a nu risca sa fie surprinsi de corectii in 2025 astfel incat declinul ar putea incepe chiar mai devreme de momentul votului in sine (vara-toamna lui 2024).
Informatiile cuprinse in acest articol sunt cu caracter informativ si contin opinii personale ale autorului. Opiniile prezentate in articole nu reprezinta recomandari de investitii si nici consiliere financiara personalizata cu privire la investitiile dumneavoastra.
 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Care ar putea fi investitia anului 2025?

Care ar putea fi investitia anului 2025?

Daca in 2024 bursa a atras atentia prin aprecierea cotatiilor, iar piata imobiliara s-a tinut foarte bine in ciuda dobanzilor mari, anul viitor inasprirea politicii fiscale ar putea sa anuleze relaxarea politicii monetare, iar castigatorii ar putea fi gasiti in zona instrumentelor cu venit fix.

19 Iul 2024 | Investitii
Cei 7 fantastici supraevaluati de la bursa

Cei 7 fantastici supraevaluati de la bursa

O privire asupra celor mai de succes companii din SUA, locul unde se da ora exacta pe piata globala de capital, din perspectiva raportului pret/profit ar putea da dureri de cap investitorilor conservatori.

11 Iul 2024 | Investitii
Reinvestirea dividendelor n-ar trebui sa concureze capitalizarea dobanzii

Reinvestirea dividendelor n-ar trebui sa concureze capitalizarea dobanzii

Spre deosebire de depozitele la termen unde capitalizarea dobanzii este bifata automat, achizitia de noi actiuni din dividendele primite de investitorii de la BVB ar trebui sa tina cont de evolutia preturilor din ultima vreme.

27 Iun 2024 | Investitii
Investitorii de la BVB nu stau rau cu educatia financiara

Investitorii de la BVB nu stau rau cu educatia financiara

Povestea ultimelor doua IPO-uri de la bursa, ambele din zona energiei si cu discounturi oferite in primele zile de subscriere arata ca micii investitori nu pot fi tentati la fel de usor ca amatorii de reduceri de Black Friday.

11 Iun 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul