top banner

Inceputul sfarsitului pentru criptoactive?

22 Iunie 2022 | Autor: Cristian Dogaru

Inceputul sfarsitului pentru criptoactive?

A fost nevoie de o corectie ampla la nivelul pietei, de pulverizarea unor proiecte “de viitor”, blocarea unor retrageri si concedieri masive anuntate de platformele de tranzactionare pentru ca investitorii sa vada ca au pariat riscant.
Corectiile agresive din piata crypto din ultima vreme s-au suprapus peste cateva evenimente neplacute care au contribuit la pierderea entuziasmului investitorilor, un entuziasm care nu mai fusese pus la incercare pana acum in ultimii ani, exceptand poate corectiile din vremea pandemiei. 
Am avut mai intai cateva platforme care au blocat tranzactiile, din motive greu de digerat. 
De exemplu, platforma Binance, cea mai mare la nivel mondial, a blocat retragerile de bitcoin din cauza „unei tranzactii blocate care a cauzat intarzieri”, conform CNBC. 
Apoi Celsius Network a anuntat la randul sau ca va intrerupe retragerile si transferurile intre conturi din cauza "conditiilor extreme de pe piata". Compania ofera produse purtatoare de dobanda clientilor ce imprumuta criptomonede pentru a obtine un randament din speculatii. 
Luna trecuta, crypto-proiectul Terra, aflat in top 10 la nivelul intregii industrii, pierduse in 24 de ore 98% din valoare dupa abandonarea paritatii cu dolarul. Reteaua opera un „stablecoin algoritmic”, cunoscut drept TerraUSD (UST), a carui valoare ar trebui sa ramana in permanenta la paritate de 1 la 1 cu dolarul american. 
Si, cand lucrurile nu mai arata foarte roz, apar si restructurarile. Coinbase Global, care opereaza una dintre cele mai mari platforme de tranzactionare pentru criptomonede din lume, va concedia aproximativ 1.100 de angajati, ca parte a unui plan de reducere a costurilor anuntat recent. 
Este doar un exemplu dintr-o lista mai lunga de companii crypto, care concediaza zeci sau sute de oameni pe o piata in scadere. Platforma BlockFi a anuntat ca va renunta la 20% dintre angajati, in timp ce platforma Crypto.com va concedia 400 de oameni. 
Ce genereaza exodul din piata crypto?
Cresterea inflatiei, a dobanzilor, inasprirea politicii monetare din partea bancilor centrale loveste in activele cu grad asociat de risc mai mare. 
O parte din investitorii in crypto foloseau capital imprumutat pentru a-si maximiza plasamentul, iar cand dobanzile incep sa urce acest fapt devine dureros. 
Nu e vorba atat de costurile cu dobanzile, desi cand folosesti tot felul de achizitii in marja, pentru a multiplica efectul de levier, si o crestere de 1% a dobanzilor poate cantari greu, ci si de faptul ca activul suport incepe sa piarda teren.
Iar suprapunerea scaderii crypto cu cresterea costurilor de finantare este o combinatie fatala pentru multi speculatori, care se simt determinati sa isi inchida pozitiile. 
Si iata cum un activ echivalat cu aurul digital (capitalizarea pietei crypto urma sa o depaseasca pe cea a aurului, conform unor analize) a ajuns sa fie echivalat pe finalul ciclului de crestere cu ceea ce era de fapt din start-speculatii generate de costul scazut al banilor, efecte ale dobanzii zero mentinuta prea mult. 
Iata cum arata corectiile pentru principalele criptomonede in ultimele 12 luni:
 
Criptomoneda Cotatie maxima 12 luni (usd) Cotatie actuala (usd) Variatie (%)
Bitcoin 68.789 20.127 -70
Ethereum 4.891 1.081 -77
Litecoin 294 51 -82
Cardano 3,09 0,4 -87
Dogecoin 0,35 0,06 -82
Ripple 1,41 0,3 -78
Elrond 542 57 -89
Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Fonduri de investitii care amintesc de fondurile de pensii

Fonduri de investitii care amintesc de fondurile de pensii

Divizia de administrare de active a BRD propune doua fonduri de investitii cu durata de viata prestabilita, alocare balansata a plasamentelor si reducerea graduala a riscului.

14 Sep 2022 | Investitii
Fanii tehnologiei n-au tras lozul castigator la BVB

Fanii tehnologiei n-au tras lozul castigator la BVB

Domeniile noi atrag banii investitorilor, dar conteaza foarte mult si tipul afacerii, calitatea managementului si trendurile pietei. Aici actiunile Allview, iHunt sau ABN Systems au un numitor comun in ultimul an.

16 Aug 2022 | Investitii
De la actiuni cu prima la titluri cu discount la BVB

De la actiuni cu prima la titluri cu discount la BVB

Daca in perioadele de crestere economica si de dobanzi reduse actiunile companiilor mici pot avea multipli bursieri mai mari decat ai societatilor consacrate, apropierea crizei poate inversa perceptiile.

13 Iun 2022 | Investitii
Cum se pot pierde bani cu titlurile de stat listate la bursa

Cum se pot pierde bani cu titlurile de stat listate la bursa

Dacă va ganditi la pierderea dobanzii la termen la retragerea inainte de scadenta, aflati ca se poate si mai rau, la vanzarea obligatiunilor listate la bursa.

02 Iun 2022 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul