top banner

Inceputul sfarsitului pentru criptoactive?

22 Iunie 2022 | Autor: Cristian Dogaru

Inceputul sfarsitului pentru criptoactive?

A fost nevoie de o corectie ampla la nivelul pietei, de pulverizarea unor proiecte “de viitor”, blocarea unor retrageri si concedieri masive anuntate de platformele de tranzactionare pentru ca investitorii sa vada ca au pariat riscant.
Corectiile agresive din piata crypto din ultima vreme s-au suprapus peste cateva evenimente neplacute care au contribuit la pierderea entuziasmului investitorilor, un entuziasm care nu mai fusese pus la incercare pana acum in ultimii ani, exceptand poate corectiile din vremea pandemiei. 
Am avut mai intai cateva platforme care au blocat tranzactiile, din motive greu de digerat. 
De exemplu, platforma Binance, cea mai mare la nivel mondial, a blocat retragerile de bitcoin din cauza „unei tranzactii blocate care a cauzat intarzieri”, conform CNBC. 
Apoi Celsius Network a anuntat la randul sau ca va intrerupe retragerile si transferurile intre conturi din cauza "conditiilor extreme de pe piata". Compania ofera produse purtatoare de dobanda clientilor ce imprumuta criptomonede pentru a obtine un randament din speculatii. 
Luna trecuta, crypto-proiectul Terra, aflat in top 10 la nivelul intregii industrii, pierduse in 24 de ore 98% din valoare dupa abandonarea paritatii cu dolarul. Reteaua opera un „stablecoin algoritmic”, cunoscut drept TerraUSD (UST), a carui valoare ar trebui sa ramana in permanenta la paritate de 1 la 1 cu dolarul american. 
Si, cand lucrurile nu mai arata foarte roz, apar si restructurarile. Coinbase Global, care opereaza una dintre cele mai mari platforme de tranzactionare pentru criptomonede din lume, va concedia aproximativ 1.100 de angajati, ca parte a unui plan de reducere a costurilor anuntat recent. 
Este doar un exemplu dintr-o lista mai lunga de companii crypto, care concediaza zeci sau sute de oameni pe o piata in scadere. Platforma BlockFi a anuntat ca va renunta la 20% dintre angajati, in timp ce platforma Crypto.com va concedia 400 de oameni. 
Ce genereaza exodul din piata crypto?
Cresterea inflatiei, a dobanzilor, inasprirea politicii monetare din partea bancilor centrale loveste in activele cu grad asociat de risc mai mare. 
O parte din investitorii in crypto foloseau capital imprumutat pentru a-si maximiza plasamentul, iar cand dobanzile incep sa urce acest fapt devine dureros. 
Nu e vorba atat de costurile cu dobanzile, desi cand folosesti tot felul de achizitii in marja, pentru a multiplica efectul de levier, si o crestere de 1% a dobanzilor poate cantari greu, ci si de faptul ca activul suport incepe sa piarda teren.
Iar suprapunerea scaderii crypto cu cresterea costurilor de finantare este o combinatie fatala pentru multi speculatori, care se simt determinati sa isi inchida pozitiile. 
Si iata cum un activ echivalat cu aurul digital (capitalizarea pietei crypto urma sa o depaseasca pe cea a aurului, conform unor analize) a ajuns sa fie echivalat pe finalul ciclului de crestere cu ceea ce era de fapt din start-speculatii generate de costul scazut al banilor, efecte ale dobanzii zero mentinuta prea mult. 
Iata cum arata corectiile pentru principalele criptomonede in ultimele 12 luni:
 
Criptomoneda Cotatie maxima 12 luni (usd) Cotatie actuala (usd) Variatie (%)
Bitcoin 68.789 20.127 -70
Ethereum 4.891 1.081 -77
Litecoin 294 51 -82
Cardano 3,09 0,4 -87
Dogecoin 0,35 0,06 -82
Ripple 1,41 0,3 -78
Elrond 542 57 -89

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Bursa este deschisa pentru oricine. Fondurile de tip ETF si accesul simplu la performantele bursei

Bursa este deschisa pentru oricine. Fondurile de tip ETF si accesul simplu la performantele bursei

Bursa de Valori din Bucuresti (BVB) ofera publicului larg actiunile unora dintre cele mai importante companii din Romania, din sectoare diverse de activitate: OMV Petrom, Hidroelectrica, Romgaz, Nuclearelectrica, Digi Communications, Transgaz, Banca Transilvania, Electrica, BRD – Groupe Societe Generale, One United Properties, Medlife, Transport Trade Services, Transelectrica, Teraplast, Aquila Part Prod Com, Purcari Wineries – acestea sunt doar o parte dintre ele. Performantele actiunilor acestor companii pot fi o idee buna pentru o parte din economiile oricrei persoane sau companii.

18 Apr 2024 | Investitii
Companiile din energie nu mai sunt un Eldorado al dividendelor

Companiile din energie nu mai sunt un Eldorado al dividendelor

Cresterea agresiva a cotatiilor din ultimul an si dinamica mai modesta a profiturilor au redus randamentul la dividend pentru actiunile listate sub cel al depozitelor la termen in mai multe cazuri.

28 Mar 2024 | Investitii
Cum au pierdut investitorii de la BVB din afacerea Rosia Montana

Cum au pierdut investitorii de la BVB din afacerea Rosia Montana

Deznodamantul din procesul intentat statului roman de Gabriel Resources a oferit ocazia unor speculatii pe piata bursiera atat in Canada cat si in Romania.

12 Mar 2024 | Investitii
Bulele anului 2024 se pot sparge cu mult zgomot in 2025

Bulele anului 2024 se pot sparge cu mult zgomot in 2025

Gradul de supraevaluare al actiunilor de top din SUA, bursa care da tonul pietelor de capital globale, depaseste nivelul premergator spargerii bulei dotcom.

01 Mar 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul