top banner

Hidroelectrica: Cat de mult poate sa afecteze seceta cotatiile bursiere?

07 Iunie 2023 | Autor: Cristian Dogaru

Hidroelectrica: Cat de mult poate sa afecteze seceta cotatiile bursiere?

Foto Unsplash.com

Apropierea listarii Hidroelectrica la BVB aduce in discutie politica asumata de dividende, dar si regimul hidrologic al urmatorilor ani. 
La sfarsitul verii trecute aflam ca seceta eliminase 30% din productia Hidroelectrica, dar preturile duble la energiei compensasera paguba, astfel incat profitul dupa primul semestru din 2022 urcase cu 56%. 
Compania vanduse 7,4 TWh de energie electrica, in scadere cu 29% fata de aceeasi perioada din 2021, din cauza secetei care afectase debitul Dunarii. Insa pretul mediu de vanzare, de 578 lei/MWh, dublu fata de cel din S1 2021 (283 lei/MWh), oferise o marja linistitoare de profit. 
Din acest motiv, investitorii in actiuni Hidroelectrica se vor uita foarte atent la prognozele si analizele hidrologice. 
In conditiile in care preturile la energie au scazut puternic, astfel incat la nivelul Colmisiei Europene se discuta despre eliminarea politicilor de subventionare, seceta poate afecta puternic profiturile Hidroelectrica.
Ce se anunta pentru vara lui 2023?
Au aparut deja primele prognoze din care aflam ca “debitul maxim al Dunarii se va situa peste mediile multianuale in toate cele trei luni de vara”, potrivit prognozei Institutului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor. 
Desi suna aparent optimist, stirea in sine este mai degraba neutra. Asta deoarece prognozele vizeaza valori maxime si minime ale debitului Dunarii care se raporteaza la mediile multianuale. 
Astfel, la intrarea in tara (pe sectiunea Bazias), debitul maxim al Dunarii estimat pentru luna iunie 2023 este de 9.300 mc/s, fata de valoarea medie multianuala de 6.400 mc/s, iar cel minim de 5.800 mc/s.
Pentru luna iulie, media este de 5.350 mc/s, in timp ce debitul maxim estimat al Dunarii este de 7.000 mc/s, iar cel minim la 3.800 mc/s. Debitul maxim al Dunarii estimat pentru luna august este de 5.800 metri cubi/secunda (mc/s), mai mare fata de valoarea medie multianuala de 4.300 mc/s, iar cel minim de 2.700 mc/s.
Chiar daca par sa arate bine, cu maxime semnificativ mai mari decat mediile multianuale, confirmarea unei noi perioade de seceta ar putea influenta serios cotatiile Hidroelectrica dupa listarea la bursa, asa cum depasirea mediilor multianuale ar putea sa genereze cresteri ale actiunilor.
Politica de dividende va fi solida
Dupa esecul IPO-ului Agricover, posibil si din neasumarea unei politici de dividend clare pentru urmatorii ani, investitori in viitoarele actiuni listate ale Hidroelectrica au fost asigurati in ultimul raport al Consiliului de Supraveghere al companiei ca se va aloca minim 90% din profit pentru fondul de dividende. 
Mai exact, intre 90 si 100% din profit va merge spre dividende, o politica de dividend in acord de altfel cu foamea tot mai mare de bani a statului (actionarul majoritar, cu 80%) investitiile viitoare urmand sa fie facute din credite. 
Verbund, o companie buna de comparat cu Hidroelectrica
Cum listarea se apropie, nu strica sa ne raportam la companii similare listate pe pietele externe, precum compania austriaca Verbund. 
Potrivit Yahoo Finance, Verbund AG, fondata in 1947, opereaza hidrocentrale cu o capacitate de 8.417 megawati (MW), parcuri eoliene cu o capacitate de 468 MW, energie solara cu o capacitate de 443 MW si o centrala termica. 
De asemenea, opereaza o retea de transport a energiei electrice in Austria si comercializeaza si gaze (activitati de transport si distributie a retelelor de gaze).
Marti dimineata actiunile Verbund se tranzactionau cu 69 de euro, dupa ce vara trecuta, in august, atinsesera un pret de 109 euro pe fondul preturilor record la energia electrica (in Romania se atinsese tot atunci un maxim de 3.000 lei/MWh). 
La aceste cotatii actiunile aveau un PER estimat pentru urmatoarele 12 luni la 13,8 si un castig pe actiune de 4,9 euro, cu un randament la dividend de 3,5% (dividend posibil de 2,44 euro/actiune). Dupa cum se observa, in acest caz nu se merge pe o rata de distributie a dividendelor de 90% din profit, ci de sub 50%.
In concluzie, investitorii in actiunile Hidroelectrica se vor ghida in curand atat dupa pretul energiei, cat si dupa situatia hidrologica si cotatiile companiilor similare listate pe bursele externe. 
Informatiile cuprinse in acest articol sunt cu caracter informativ si contin opinii personale ale autorului. Opiniile prezentate in articole nu reprezinta recomandari de investitii si nici consiliere financiara personalizata cu privire la investitiile dumneavoastra. 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Companiile din energie nu mai sunt un Eldorado al dividendelor

Companiile din energie nu mai sunt un Eldorado al dividendelor

Cresterea agresiva a cotatiilor din ultimul an si dinamica mai modesta a profiturilor au redus randamentul la dividend pentru actiunile listate sub cel al depozitelor la termen in mai multe cazuri.

28 Mar 2024 | Investitii
Cum au pierdut investitorii de la BVB din afacerea Rosia Montana

Cum au pierdut investitorii de la BVB din afacerea Rosia Montana

Deznodamantul din procesul intentat statului roman de Gabriel Resources a oferit ocazia unor speculatii pe piata bursiera atat in Canada cat si in Romania.

12 Mar 2024 | Investitii
Bulele anului 2024 se pot sparge cu mult zgomot in 2025

Bulele anului 2024 se pot sparge cu mult zgomot in 2025

Gradul de supraevaluare al actiunilor de top din SUA, bursa care da tonul pietelor de capital globale, depaseste nivelul premergator spargerii bulei dotcom.

01 Mar 2024 | Investitii
Increderea investitorilor in obligatiuni listate mai primeste o lovitura

Increderea investitorilor in obligatiuni listate mai primeste o lovitura

Dupa Vivre Deco, Nemo Express, Qualis Properties a venit randul detinatorilor obligatunilor Elefant sa tremure la gandul restituirii principalului.

06 Feb 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul