top banner

Educatie financiara: Romania este pe ultimul loc in UE

24 Iulie 2023 | Autor: Cristian Dogaru

Educatie financiara: Romania este pe ultimul loc in UE

Primul Eurobarometru de la nivelul Uniunii Europene care a inclus printre obiectivele sale si evaluarea nivelului de educatie financiara in statele membre plaseaza Romania pe ultimul loc intre cele 27 tari ale blocului comunitar. 
Eurobarometrul a fost realizat prin interviuri online asistate de computer in perioada 20-31 martie 2023, avand ca populatie tinta cetateni UE (un numar de 26.139 participanti) de 18 ani si peste, iar marimea esantionului pe tara a fost de 1.000 de participanti (cu exceptia Luxemburg, Malta, Cipru unde au participat doar 500 de respondenti).
In esenta, participantii au fost invitati sa raspunda la mai multe intrebari care sa le masoare gradul de educatie financiara, modul in care pot gestiona serviciile financiare digitale, compartamentul financiar privind achizitiile, felul in care se raporteaza la investitiile personale si consilierea primita in baza lor si gradul de acoperire a cheltuielilor zilnice prin economii personale. 
Care au fost intrebarile care i-au blocat pe romani
1.Imaginati-va ca cineva pune 100 Euro intr-un cont de economii cu o rata a dobanzii garantata de 2% pe an. El nu face plati suplimentare din acest cont si nu retrage niciun ban. Cat ar avea in cont la sfarsitul celor cinci ani, odata cu plata dobanzii? Variante de raspuns-mai mult de 110 euro, exact 110 euro, mai putin de 110 euro si nu stiu. 
2. Veti primi un cadou de 1.000 Euro intr-un an si, in acel an, inflatia ramane la 2%. Peste un an, cu cei 1.000 Euro, veti putea cumpara: mai putin decat cumparati azi, la fel de mult cat puteti cumpara azi, mai putin decat cumparati azi, nu stiu. 
3. Daca ratele dobanzilor cresc, ce se va intampla de obicei cu preturile obligatiunilor? Vor scadea, vor ramane la fel pentru ca nu exista nicio legatura intre ele, vor creste, nu stiu.
4. O investitie cu un randament mai mare este probabil sa fie: mai riscanta decat o investitie cu un randament mai mic, la fel de riscanta, mai putin riscanta decat o investitie cu randament mai mic, nu stiu. 
5. O investitie intr-un portofoliu cu mai multe actiuni (de la mai multe companii) va fi: mai riscanta decat o investitie intr-o singura actiune, la fel de riscanta, mai putin riscanta, nu stiu. 
Cum arata rezultatele la nivel european
Doar aproximativ un sfert dintre respondenti au raspuns corect la cel putin patru din cele cinci intrebari privind cunostintele financiare. Aproximativ jumatate au raspuns corect doar la doua sau trei intrebari, un alt sfert considerandu-le intrebari deosebit de provocatoare (fie nu au putut raspunde corect la nicio intrebare, fie au reusit sa raspunda doar la una din cinci).
Printre cele mai performante se numara Tarile de Jos, Danemarca, Finlanda si Estonia, unde aproximativ patru din zece respondenti prezinta un nivel ridicat de cunostinte financiare raspunzand corect la cel putin 4 intrebari din 5 (43%, 40%, 40% si, respectiv, 39%).
Romania este ultima clasata, cu doar 13% raspunzand corect la cel putin 4 intrebari, un procent de 57% au raspuns corect la 2 sau 3 intrebari iar 30% au avut doar un raspuns corect sau au gresit la toate intrebarile. 
Interesant de remarcat, sondajul a avut o intrebare de incalzire, inaintea celor 5 care masurau gradul de eductie fianciara in general, iar respectiva intrebare urmarea sa vada cum se percep respondentii insusi in comparatie cu ceilalti adulti din tara lor de origine din punctul de vedere al cunostiintelor de educatie financiara. 
Pentru Romania, rezultatele au fost: cunostiinte foarte bune (5%), destul de bune (25%), cunostiinte de nivel mediu (52%), scazute (12%), foarte scazute (4%), nu stiu (1%). 
Cu alte cuvinte, desi testele demostreaza ca suntem ultimii din UE, doar 13% reusind sa raspunda corect la minim 4 din cele 5 intrebari usoare, o treime dintre romani se percep ca fiind educati financiar peste medie, iar jumatate credem ca suntem la nivel mediu, de unde motivatia mai redusa de a progresa in acest domeniu. 
Doar unul din trei europeni are incredere in sfaturile de investitii 
Doar 38 % dintre respondentii din UE sunt increzatori ca sfatul de investitii pe care il primesc de la banca, asiguratorul sau consilierul financiar este in primul rand in interesul lor (45 % declarand in mod explicit ca nu au incredere in el).
Cu toate acestea, nivelul de incredere in consiliere variaza considerabil intre statele membre: cetateni din Finlanda (59%), Cehia (54%), Danemarca (47%) au mai multa incredere in sfaturile primite; cetatenii din Cipru (20%), Grecia (21%) si Letonia (24%) au mult mai putina incredere. 
Romania se afla pe locul 7 in topul increderii in aceste sfaturi desi trecem in general drept un public mai degraba sceptic, o incredere care poate fi insa corelata cu lipsa cunostintelor generale din partea respondentilor. 
Cei mai multi europeni isi fac griji pentru pensie
In UE, 46% dintre respondenti raspund ca au (sau, in ultimii doi ani, au avut) asigurari generale, cum ar fi asigurarea pentru locuinte sau asigurarea auto, iar 31% raporteaza ca au (sau, in ultimii doi ani, au avut) asigurari de viata. 
Aproximativ un sfert dintre respondenti (24%) raspund la fel despre un produs de investitii (fonduri, actiuni sau obligatiuni) si 22% despre un produs privat de pensie. 
Unul din cinci respondenti raspunde ca au (sau, in ultimii doi ani, au avut) un credit ipotecar sau un credit pentru locuinta si 14% raspund la fel pentru un credit de consum. In final, 6% raspund ca au cripto-monede (sau ca le-au avut in ultimii doi ani).
Cand au fost intrebati cat timp vor putea continua sa-si acopere cheltuielile de trai, fara sa imprumute bani sau sa se mute, in cazul in care si-ar pierde principala sursa de venit, o treime dintre respondenti (33%) raspund ca aceasta ar fi de sase luni sau mai mult (20% in Romania), urmata de 18% care afirma ca aceasta ar fi de cel putin trei luni (dar nu sase luni). Cu toate acestea, 16% dintre respondenti declara ca nu au economii de urgenta (25% in Romania).
Majoritatea respondentilor din UE se simt „nu prea increzatori” (32%) sau „deloc increzatori” (22%) ca vor avea suficienti bani pentru a trai confortabil pe parcursul anilor de pensionare.
 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Un an si jumatate „de aur” dar nu numai pentru metalul galben. Ce urmeaza?

Un an si jumatate „de aur” dar nu numai pentru metalul galben. Ce urmeaza?

Desi cresterea pretului aurului a atins 50% din septembrie 2022, satisfactia celor care au pariat pe acesta a fost comparabila cu a detinatorilor de actiuni in ciuda politicii monetare restrictive.

02 Mai 2024 | Investitii
Bursa este deschisa pentru oricine. Fondurile de tip ETF si accesul simplu la performantele bursei

Bursa este deschisa pentru oricine. Fondurile de tip ETF si accesul simplu la performantele bursei

Bursa de Valori din Bucuresti (BVB) ofera publicului larg actiunile unora dintre cele mai importante companii din Romania, din sectoare diverse de activitate: OMV Petrom, Hidroelectrica, Romgaz, Nuclearelectrica, Digi Communications, Transgaz, Banca Transilvania, Electrica, BRD – Groupe Societe Generale, One United Properties, Medlife, Transport Trade Services, Transelectrica, Teraplast, Aquila Part Prod Com, Purcari Wineries – acestea sunt doar o parte dintre ele. Performantele actiunilor acestor companii pot fi o idee buna pentru o parte din economiile oricrei persoane sau companii.

18 Apr 2024 | Investitii
Companiile din energie nu mai sunt un Eldorado al dividendelor

Companiile din energie nu mai sunt un Eldorado al dividendelor

Cresterea agresiva a cotatiilor din ultimul an si dinamica mai modesta a profiturilor au redus randamentul la dividend pentru actiunile listate sub cel al depozitelor la termen in mai multe cazuri.

28 Mar 2024 | Investitii
Cum au pierdut investitorii de la BVB din afacerea Rosia Montana

Cum au pierdut investitorii de la BVB din afacerea Rosia Montana

Deznodamantul din procesul intentat statului roman de Gabriel Resources a oferit ocazia unor speculatii pe piata bursiera atat in Canada cat si in Romania.

12 Mar 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul