top banner

E momentul ideal pentru investitia in fonduri mutuale de actiuni?

27 Iulie 2021 | Autor: Cristian Dogaru

E momentul ideal pentru investitia in fonduri mutuale de actiuni?

Cu bursele la maxime istorice si revenirea apetitului de consum, multi  ar putea considera ca este momentul ideal pentru o investitie in fonduri mutuale de actiuni. Dar care sunt perspectivele pe termen mediu? 
Investitiile intermediate au marele merit ca ofera investitorilor fara experienta posibilitatea de a paria pe activele cu grad mai mare de risc decat clasicele depozite bancare. Contra unui comision de administrare si, uneori, a unuia de subscriere, acestia intra direct in pietele bursiere cumparand o fractiune din portofoliul fondului mutual ales. 

Cei care prefera o doza mai mare de risc vor alege un fond mutual de actiuni, cei care vor o expunere mai echilibrata vor alege unul diversificat (cu plasamente in actiuni, obligatiuni, depozite, alte fonduri mutuale, etc), iar cei care sunt mai degraba reticenti la risc vor prefera fondurile monetare, ideale pentru cash-management. 

Cum dobanzile sunt foarte scazute in acest moment, iar bursa romaneasca a revenit la maxime istorice dupa depasirea nivelului din 2007, optiunea multor investitori se indreapta spre fondurile de actiuni. 

In ce punct al ciclului economic ne aflam?

Cel mai bun moment pentru a demara o investitie in fonduri mutuale cu grad mai mare de risc, precum cele in care actiunile au o pondere importanta, este la inceputul unui ciclu economic.

Atunci pretul activelor este relativ scazut, venind dupa mai multe corectii, dobanzile sunt inca destul de sus dar tocmai a inceput reducerea lor, veniturile familiilor au atins un punct de minim dar a inceput recuperarea, etc. 

In acest caz, pretul activelor riscante e redus, obligatiunile au dobanzi mari si mai pot fi cumparate emisiuni cu scadente pe cativa ani cu aceste randamente, perspectivele sunt ideale pentru o investitie pe termen mediu, mai ales pentru cineva care nu are timp sa urmareasca mereu oscilatiile bursiere. 

Din pacate, nu prea este cazul acum, in piete dobanzile stau de multa vreme la niveluri minime, actiunile sunt la maxime istorice, pretul obligatiunilor va incepe sa se corecteze daca dobanzile scad (e vorba de obligatiunile listate). Deci mai degraba ne aflam pe final de ciclu economic decat la inceputul unuia de crestere. 

In plus, datoria publica a tot crescut in Romania pana in jurul pragului de 50% din PIB (BNR anunta recent ca limita de sustenabilitate este de 50-55%, deci suntem foarte aproape de aceasta limita), ajustari mai dure in economie sunt posibile in perioada urmatoare, pietele de actiuni se vor resimti daca cererea din economie este afectata si implicit fondurile mutuale cu expunere pe bursa. 

Cum se comporta fondurile de actiuni in caz de corectii bursiere?

Cine se gandeste ca managerii fondurilor de actiuni se refugiaza din timp pe cash (depozite, obligatiuni) cand simt ca se apropie o corectie bursiera de regula se inseala. Asta pentru ca o asemenea mutare ar presupune schimbarea profilului fondului mutual, dintr-unul de actiuni, care are plasamente preponderent la bursa, intr-unul diversificat sau de obligatiuni, ceea ce este un proces complicat si de durata. 

Societatile de administrare au de regula mai multe fonduri mutuale in gestionare, cu profile diferite de risc, iar investitorii sunt invitati sa isi mute banii intre acestea daca vor sa isi modifice expunerile, nu fondurile se transforma pentru a preveni corectii ale pietelor.

Prin urmare, managerii fondurilor de actiuni vor incerca cel mult sa modifice structura portofoliilor, eliminand actiuni mai riscante in favoarea celor conservatoare, deci nu vanzand integral detinerile la bursa. 

De altfel, in perioada unor corectii ample, fondurile mutuale sunt printre cei mai mari vanzatori si asta nu pentru ca administratorii s-ar speria repede ci pentru ca investitorii in fonduri, care se sperie de multe ori prea repede, dau ordine de rascumparare cand bursele scad sustinut, iar fondul trebuie sa le onoreze. 

Pe ce fonduri ar trebui sa pariem azi?

Daca fondurile de actiuni prezinta riscuri mai mari in contextul economic mai sensibil in care ne aflam, fondurile monetare si fondurile de obligatiuni au perspective mai bune, in special cele denominate in euro. 

Chiar daca anumite cotatiile ale obligatiunilor listate la bursa ar putea sa scada in cazul in care dobanzile incep sa creasca (cand dobanzile scad pretul obligatiunilor creste si invers) ceea ce ar afecta si valoarea activelor fondului, oscilatiile de pret vor fi probabil mai reduse decat in cazul actiunilor listate, iar denominarea in euro ar putea diminua riscurile reprezentate de o depreciere mai mare a monedei nationale. 

Informatiile cuprinse in acest articol sunt cu caracter informativ si contin opinii personale ale autorului. Opiniile prezentate in articole nu reprezinta recomandari de investitii si nici consiliere financiara personalizata cu privire la investitiile dumneavoastra. 
 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Cum reactionam in fata “maximelor istorice”

Cum reactionam in fata “maximelor istorice”

Bursa de Valori a atins saptamana trecuta un nou maxim istoric, un pretext nimerit sa ne intrebam care ar fi atitudinea recomandata in fata acestui nou reper si ce ar putea urma.

12 Sep 2023 | Investitii
Investitorii in actiuni BVB au fost marii castigatori ai listarii Hidroelectrica

Investitorii in actiuni BVB au fost marii castigatori ai listarii Hidroelectrica

In prima jumatate a lunii august, media tranzactiilor cu actiunile H20 a reprezentat 37% din media tranzactiilor cu actiuni la BVB, pondere care explica pariul facut din timp pe cresterea cotatiilor actiunilor bursei, in calitate de emitent.

17 Aug 2023 | Investitii
Bursa se poate transforma intr-o afacere pe termen lung

Bursa se poate transforma intr-o afacere pe termen lung

Noile planuri de impozitare a castigurilor si dividendelor obtinute din investitiile bursiere pot reduce speculatiile dar si lichiditatea. De ce n-am aflat aceste lucruri inainte de IPO-ul Hidroelectrica?

03 Aug 2023 | Investitii
De ce au revenit pe crestere bursele in 2023?

De ce au revenit pe crestere bursele in 2023?

Desi economiile nu cunosteau o perioada de revenire, ba dimpotriva, iar dobanzile se mentineau ridicate, bursele au inversat trendul de scadere si au oferit profituri nesperate celor care au avut nervii tari.

26 Iul 2023 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul