top banner

E momentul ideal pentru investitia in fonduri mutuale de actiuni?

27 Iulie 2021 | Autor: Cristian Dogaru

E momentul ideal pentru investitia in fonduri mutuale de actiuni?

Cu bursele la maxime istorice si revenirea apetitului de consum, multi  ar putea considera ca este momentul ideal pentru o investitie in fonduri mutuale de actiuni. Dar care sunt perspectivele pe termen mediu? 
Investitiile intermediate au marele merit ca ofera investitorilor fara experienta posibilitatea de a paria pe activele cu grad mai mare de risc decat clasicele depozite bancare. Contra unui comision de administrare si, uneori, a unuia de subscriere, acestia intra direct in pietele bursiere cumparand o fractiune din portofoliul fondului mutual ales. 

Cei care prefera o doza mai mare de risc vor alege un fond mutual de actiuni, cei care vor o expunere mai echilibrata vor alege unul diversificat (cu plasamente in actiuni, obligatiuni, depozite, alte fonduri mutuale, etc), iar cei care sunt mai degraba reticenti la risc vor prefera fondurile monetare, ideale pentru cash-management. 

Cum dobanzile sunt foarte scazute in acest moment, iar bursa romaneasca a revenit la maxime istorice dupa depasirea nivelului din 2007, optiunea multor investitori se indreapta spre fondurile de actiuni. 

In ce punct al ciclului economic ne aflam?

Cel mai bun moment pentru a demara o investitie in fonduri mutuale cu grad mai mare de risc, precum cele in care actiunile au o pondere importanta, este la inceputul unui ciclu economic.

Atunci pretul activelor este relativ scazut, venind dupa mai multe corectii, dobanzile sunt inca destul de sus dar tocmai a inceput reducerea lor, veniturile familiilor au atins un punct de minim dar a inceput recuperarea, etc. 

In acest caz, pretul activelor riscante e redus, obligatiunile au dobanzi mari si mai pot fi cumparate emisiuni cu scadente pe cativa ani cu aceste randamente, perspectivele sunt ideale pentru o investitie pe termen mediu, mai ales pentru cineva care nu are timp sa urmareasca mereu oscilatiile bursiere. 

Din pacate, nu prea este cazul acum, in piete dobanzile stau de multa vreme la niveluri minime, actiunile sunt la maxime istorice, pretul obligatiunilor va incepe sa se corecteze daca dobanzile scad (e vorba de obligatiunile listate). Deci mai degraba ne aflam pe final de ciclu economic decat la inceputul unuia de crestere. 

In plus, datoria publica a tot crescut in Romania pana in jurul pragului de 50% din PIB (BNR anunta recent ca limita de sustenabilitate este de 50-55%, deci suntem foarte aproape de aceasta limita), ajustari mai dure in economie sunt posibile in perioada urmatoare, pietele de actiuni se vor resimti daca cererea din economie este afectata si implicit fondurile mutuale cu expunere pe bursa. 

Cum se comporta fondurile de actiuni in caz de corectii bursiere?

Cine se gandeste ca managerii fondurilor de actiuni se refugiaza din timp pe cash (depozite, obligatiuni) cand simt ca se apropie o corectie bursiera de regula se inseala. Asta pentru ca o asemenea mutare ar presupune schimbarea profilului fondului mutual, dintr-unul de actiuni, care are plasamente preponderent la bursa, intr-unul diversificat sau de obligatiuni, ceea ce este un proces complicat si de durata. 

Societatile de administrare au de regula mai multe fonduri mutuale in gestionare, cu profile diferite de risc, iar investitorii sunt invitati sa isi mute banii intre acestea daca vor sa isi modifice expunerile, nu fondurile se transforma pentru a preveni corectii ale pietelor.

Prin urmare, managerii fondurilor de actiuni vor incerca cel mult sa modifice structura portofoliilor, eliminand actiuni mai riscante in favoarea celor conservatoare, deci nu vanzand integral detinerile la bursa. 

De altfel, in perioada unor corectii ample, fondurile mutuale sunt printre cei mai mari vanzatori si asta nu pentru ca administratorii s-ar speria repede ci pentru ca investitorii in fonduri, care se sperie de multe ori prea repede, dau ordine de rascumparare cand bursele scad sustinut, iar fondul trebuie sa le onoreze. 

Pe ce fonduri ar trebui sa pariem azi?

Daca fondurile de actiuni prezinta riscuri mai mari in contextul economic mai sensibil in care ne aflam, fondurile monetare si fondurile de obligatiuni au perspective mai bune, in special cele denominate in euro. 

Chiar daca anumite cotatiile ale obligatiunilor listate la bursa ar putea sa scada in cazul in care dobanzile incep sa creasca (cand dobanzile scad pretul obligatiunilor creste si invers) ceea ce ar afecta si valoarea activelor fondului, oscilatiile de pret vor fi probabil mai reduse decat in cazul actiunilor listate, iar denominarea in euro ar putea diminua riscurile reprezentate de o depreciere mai mare a monedei nationale. 

Informatiile cuprinse in acest articol sunt cu caracter informativ si contin opinii personale ale autorului. Opiniile prezentate in articole nu reprezinta recomandari de investitii si nici consiliere financiara personalizata cu privire la investitiile dumneavoastra. 
 
Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Fonduri de investitii care amintesc de fondurile de pensii

Fonduri de investitii care amintesc de fondurile de pensii

Divizia de administrare de active a BRD propune doua fonduri de investitii cu durata de viata prestabilita, alocare balansata a plasamentelor si reducerea graduala a riscului.

14 Sep 2022 | Investitii
Fanii tehnologiei n-au tras lozul castigator la BVB

Fanii tehnologiei n-au tras lozul castigator la BVB

Domeniile noi atrag banii investitorilor, dar conteaza foarte mult si tipul afacerii, calitatea managementului si trendurile pietei. Aici actiunile Allview, iHunt sau ABN Systems au un numitor comun in ultimul an.

16 Aug 2022 | Investitii
Inceputul sfarsitului pentru criptoactive?

Inceputul sfarsitului pentru criptoactive?

A fost nevoie de o corectie ampla la nivelul pietei, de pulverizarea unor proiecte “de viitor”, blocarea unor retrageri si concedieri masive anuntate de platformele de tranzactionare pentru ca investitorii sa vada ca au pariat riscant.

22 Iun 2022 | Investitii
De la actiuni cu prima la titluri cu discount la BVB

De la actiuni cu prima la titluri cu discount la BVB

Daca in perioadele de crestere economica si de dobanzi reduse actiunile companiilor mici pot avea multipli bursieri mai mari decat ai societatilor consacrate, apropierea crizei poate inversa perceptiile.

13 Iun 2022 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul