top banner

De la actiuni cu prima la titluri cu discount la BVB

13 Iunie 2022 | Autor: Cristian Dogaru

De la actiuni cu prima la titluri cu discount la BVB
Daca in perioadele de crestere economica si de dobanzi reduse actiunile companiilor mici pot avea multipli bursieri mai mari decat ai societatilor consacrate, apropierea crizei poate inversa perceptiile. 
Anul 2021 a fost unul de referinta pentru bursa romaneasca. Dupa 2007, an cand piata era scuturata de valul crizei subprime pornite din SUA, indicele BET a atins un nou maxim istoric. 
Bursa a fost inundata de plasamente private, mai multe companii antreprenoriale de talie mica si medie devenind publice in urma unor procese simplificate. 
Piata obligatiunilor a fost la randul ei foarte dinamica, investitorii fiind atrasi de randamentele mai mari decat in cazul depozitelor la termen, alegand sa nu dea prea mare importanta faptului ca emisiunile respective nu erau garantate.
Perceptie optimista, prime generoase
Societatile listate pe piata secundara AeRO a BVB (acolo au fost listate companiile sosite in urma plasamentelor private de anul trecut) se tranzactioneaza la multipli de profitabilitate cu peste 50% mai mari fata de multiplii corespunzatori pietei principale a bursei, arata intr-o analiza Mihai Caruntu, senior analyst corporate finance in cadrul BRD. 
Astfel, multiplul PER agregat pentru piata AeRO ar trebui sa scada cu 36,2% pentru ca piata in ansamblu sa ajunga la evaluarea segmentului principal al BVB, iar analistul BRD se intreaba daca vor creste profitabilitatile companiilor de pe AeRO corespunzator, astfel incat sa justifice valoarea multiplilor. 
Faptul ca actiunile de pe AeRO sunt mai scumpe decat companiile din compozitia indicelui BET de pilda s-ar explica prin faptul ca acestea sunt companii de crestere, au loc mai mult de majorare a veniturilor si profiturilor decat ar avea o companie matura. 
Dar aceasta perceptie este pentru vremurile linistite, caracterizate de stabilitatea pietelor, inflatie si dobanzi reduse. Cand lucrurile se deterioreaza, cand dobanzile urca rapid, vanzarile scad iar unii dintre clienti pot fi pierduti, lucrurile se pot schimba radical iar falimentele lovesc in primul rand companiile de buzunar, care nu au plase de siguranta precum au companiile mari, consolidate. 
Faptul ca o companie mica e mai scumpa decat actiunile de vitrina ale bursei poate fi acceptat in perioadele de crestere economica. Dar cand criza se apropie, primele de tranzactionare din perioadele bune tind sa se transforme in discounturi, pentru ca riscurile de deteriorare a stabilitatii financiare si, uneori, chiar de faliment pentru companiile mici, urca exponential. 
Sfatul care poate fi dat investitorilor in aceste cazuri ar fi sa fie foarte atenti cu companiile mici, care au multipli bursieri peste media pietei, cand situatia economica se deterioreaza, pentru ca riscurile de corectie sunt semnificative in cazul lor. 
Cateva exemple de ajustare a cotatiilor
Daca fixam ca punct de reper evolutia cotatiilor pentru unele dintre companiile venite prin plasamente private la BVB din ultimele 12 luni observam ca maximele s-au atins in vara anului trecut, iar de atunci corectiile sunt semnificative-in unele cazuri depasesc 50%. 
Cu atat mai dureroase sunt acestea pentru cei care au cumparat actiunile atunci (cei care au actiunile din timpul plasamentelor private au o situatie mult mai buna). Cu atat mai mult cu cat este greu de prespus ca in vremuri de inflatie in crestere profiturile pot urca spectaculos in perioada urmatoare astfel incat sa avem o apreciere importanta a cotatiilor care sa duca la o reducere a pierderilor investitorilor. 
 
Emitent Cotatie maxima 12 luni (lei) Cotatie actuala (lei) Variatie (%)
Safetech 4.9 2.9 -40
Agroland Business Systems 5.3 3.2 -39
Mam Bricolaj 12.3 4.3 -65
Connections Consult 6.3 4.2 -33
Simtel Team 35.8 23.5 -34
Air Claim 18.3 2.5 -86
Agroserv Mariuta 13.8 7.1 -48
Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
  • Primești polița pe loc
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Inceputul sfarsitului pentru criptoactive?

Inceputul sfarsitului pentru criptoactive?

A fost nevoie de o corectie ampla la nivelul pietei, de pulverizarea unor proiecte “de viitor”, blocarea unor retrageri si concedieri masive anuntate de platformele de tranzactionare pentru ca investitorii sa vada ca au pariat riscant.

22 Iun 2022 | Investitii
Cum se pot pierde bani cu titlurile de stat listate la bursa

Cum se pot pierde bani cu titlurile de stat listate la bursa

Dacă va ganditi la pierderea dobanzii la termen la retragerea inainte de scadenta, aflati ca se poate si mai rau, la vanzarea obligatiunilor listate la bursa.

02 Iun 2022 | Investitii
De la crypto-manie la crypto-depresie

De la crypto-manie la crypto-depresie

Cei care au cumparat criptoactive in urma cu 6 luni contempla deja injumatatirea portofoliului. Inflatia, cresterea dobanzilor si aversiunea fata de risc a pietelor au pus umarul la o corectie semnificativa.

24 Mai 2022 | Investitii
Mai multe actiuni pentru piata locala la Hidroelectrica

Mai multe actiuni pentru piata locala la Hidroelectrica

ASF a decis sa modifice regulamentul care viza procentul de actiuni ce pot fi alocate in vederea unei listari duale in strainatate in cadrul ofertelor publice ale companiilor locale.

05 Mai 2022 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul