top banner

De la actiuni cu prima la titluri cu discount la BVB

13 Iunie 2022 | Autor: Cristian Dogaru

De la actiuni cu prima la titluri cu discount la BVB

Foto Unsplash.com

Daca in perioadele de crestere economica si de dobanzi reduse actiunile companiilor mici pot avea multipli bursieri mai mari decat ai societatilor consacrate, apropierea crizei poate inversa perceptiile. 
Anul 2021 a fost unul de referinta pentru bursa romaneasca. Dupa 2007, an cand piata era scuturata de valul crizei subprime pornite din SUA, indicele BET a atins un nou maxim istoric. 
Bursa a fost inundata de plasamente private, mai multe companii antreprenoriale de talie mica si medie devenind publice in urma unor procese simplificate. 
Piata obligatiunilor a fost la randul ei foarte dinamica, investitorii fiind atrasi de randamentele mai mari decat in cazul depozitelor la termen, alegand sa nu dea prea mare importanta faptului ca emisiunile respective nu erau garantate.
Perceptie optimista, prime generoase
Societatile listate pe piata secundara AeRO a BVB (acolo au fost listate companiile sosite in urma plasamentelor private de anul trecut) se tranzactioneaza la multipli de profitabilitate cu peste 50% mai mari fata de multiplii corespunzatori pietei principale a bursei, arata intr-o analiza Mihai Caruntu, senior analyst corporate finance in cadrul BRD. 
Astfel, multiplul PER agregat pentru piata AeRO ar trebui sa scada cu 36,2% pentru ca piata in ansamblu sa ajunga la evaluarea segmentului principal al BVB, iar analistul BRD se intreaba daca vor creste profitabilitatile companiilor de pe AeRO corespunzator, astfel incat sa justifice valoarea multiplilor. 
Faptul ca actiunile de pe AeRO sunt mai scumpe decat companiile din compozitia indicelui BET de pilda s-ar explica prin faptul ca acestea sunt companii de crestere, au loc mai mult de majorare a veniturilor si profiturilor decat ar avea o companie matura. 
Dar aceasta perceptie este pentru vremurile linistite, caracterizate de stabilitatea pietelor, inflatie si dobanzi reduse. Cand lucrurile se deterioreaza, cand dobanzile urca rapid, vanzarile scad iar unii dintre clienti pot fi pierduti, lucrurile se pot schimba radical iar falimentele lovesc in primul rand companiile de buzunar, care nu au plase de siguranta precum au companiile mari, consolidate. 
Faptul ca o companie mica e mai scumpa decat actiunile de vitrina ale bursei poate fi acceptat in perioadele de crestere economica. Dar cand criza se apropie, primele de tranzactionare din perioadele bune tind sa se transforme in discounturi, pentru ca riscurile de deteriorare a stabilitatii financiare si, uneori, chiar de faliment pentru companiile mici, urca exponential. 
Sfatul care poate fi dat investitorilor in aceste cazuri ar fi sa fie foarte atenti cu companiile mici, care au multipli bursieri peste media pietei, cand situatia economica se deterioreaza, pentru ca riscurile de corectie sunt semnificative in cazul lor. 
Cateva exemple de ajustare a cotatiilor
Daca fixam ca punct de reper evolutia cotatiilor pentru unele dintre companiile venite prin plasamente private la BVB din ultimele 12 luni observam ca maximele s-au atins in vara anului trecut, iar de atunci corectiile sunt semnificative-in unele cazuri depasesc 50%. 
Cu atat mai dureroase sunt acestea pentru cei care au cumparat actiunile atunci (cei care au actiunile din timpul plasamentelor private au o situatie mult mai buna). Cu atat mai mult cu cat este greu de prespus ca in vremuri de inflatie in crestere profiturile pot urca spectaculos in perioada urmatoare astfel incat sa avem o apreciere importanta a cotatiilor care sa duca la o reducere a pierderilor investitorilor. 
 
Emitent Cotatie maxima 12 luni (lei) Cotatie actuala (lei) Variatie (%)
Safetech 4.9 2.9 -40
Agroland Business Systems 5.3 3.2 -39
Mam Bricolaj 12.3 4.3 -65
Connections Consult 6.3 4.2 -33
Simtel Team 35.8 23.5 -34
Air Claim 18.3 2.5 -86
Agroserv Mariuta 13.8 7.1 -48

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Cum reactionam in fata “maximelor istorice”

Cum reactionam in fata “maximelor istorice”

Bursa de Valori a atins saptamana trecuta un nou maxim istoric, un pretext nimerit sa ne intrebam care ar fi atitudinea recomandata in fata acestui nou reper si ce ar putea urma.

12 Sep 2023 | Investitii
Investitorii in actiuni BVB au fost marii castigatori ai listarii Hidroelectrica

Investitorii in actiuni BVB au fost marii castigatori ai listarii Hidroelectrica

In prima jumatate a lunii august, media tranzactiilor cu actiunile H20 a reprezentat 37% din media tranzactiilor cu actiuni la BVB, pondere care explica pariul facut din timp pe cresterea cotatiilor actiunilor bursei, in calitate de emitent.

17 Aug 2023 | Investitii
Bursa se poate transforma intr-o afacere pe termen lung

Bursa se poate transforma intr-o afacere pe termen lung

Noile planuri de impozitare a castigurilor si dividendelor obtinute din investitiile bursiere pot reduce speculatiile dar si lichiditatea. De ce n-am aflat aceste lucruri inainte de IPO-ul Hidroelectrica?

03 Aug 2023 | Investitii
De ce au revenit pe crestere bursele in 2023?

De ce au revenit pe crestere bursele in 2023?

Desi economiile nu cunosteau o perioada de revenire, ba dimpotriva, iar dobanzile se mentineau ridicate, bursele au inversat trendul de scadere si au oferit profituri nesperate celor care au avut nervii tari.

26 Iul 2023 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul