top banner

Cum se pot pierde bani cu titlurile de stat listate la bursa

02 Iunie 2022 | Autor: Cristian Dogaru

Cum se pot pierde bani cu titlurile de stat listate la bursa
Dacă va ganditi la pierderea dobanzii la termen la retragerea inainte de scadenta, aflati ca se poate si mai rau, la vanzarea obligatiunilor listate la bursa. 
Multi dintre cei care au avut depozite bancare la termen s-au aflat la un moment dat in postura de a fi nevoiti sa lichideze un depozit pentru ca aveau nevoie de bani si nu puteau astepta pana la scadenta sa ia atat principalul, cat si dobanda. Au depus o cerere de lichidare a depozitului si au retras doar principalul, minus comisioanele bancare. 
La fel patesc si cei care au banii plasati in titluri de stat Tezaur, cand fac o cerere de retragere inainte de scadenta-nu doar ca pierd dobanda, dar o pot da si inapoi daca au apucat sa primesca 1 sau mai multe transe de dobanda (se opresc din principal in momentul retragerii).
Ce se intampla cu obligatiunile de stat listate?
In acest caz, rascumpararea inainte de scadenta presupune achitarea comisionului de tranzactionare brokerului (uzual 0,1%) iar banii care ajung la investitor sunt cei pe care ii ofera piata, adica cel care va cumpara obligatiunile. Iar aici se petrece un fenomen interesant. 
Iata de pilda titlurile de stat emise in martie 2021 si scadente in martie 2024, ce poarta un cupon fix de 3,1%. La nivelul lunii martie a anului trecut, dobanda de 3,1% nu era chiar rea, dimpotriva, inflatia nu incepuse sa muste. 
Ei bine, in acest moment cotatiile de tranzactionare (31 mai) erau de 92,4 % cumparare si 92,9% la vanzare (obligatiunile se coteaza ca procent din valoarea nominala), cu un pret de inchidere de 92,9%. Cine le vinde pentru a incasa 92 lei din valoarea nominala de 100 lei va iesi in pierdere in final deoarece a primit pana in martie 2022 doar 3,1 lei ca dobanda anuala la care se adauga fractiunea corespunzatoare intervalului martie-iunie (dobanda e inclusa in cotatii). Una peste alta, cu tot cu comisionul brokerului, se marcheaza o pierdere de peste 4% daca s-ar vinde inainte de scadenta. 
De unde vine acel 4% de fapt? Din diferenta dintre dobanda din momentul listarii obligatiunilor (3,1%) si dobanda la care au ajuns titlurile de stat in prezent (7,8% la 3 ani pentru noile emisiuni Tezaur). 
Cine ar mai cumpara obligatiuni listate in 2021 pentru a primi dobanda de 3,1% daca dobanzile au urcat intre timp la aproape 8% pentru obligatiuni de acelasi tip? In acest fel, cotatiile obligatiunilor vechi se aseaza pentru a corespunde randamentelor oferite de noile emisiuni. 
Alte emisiuni cu discount apreciabil
Sa luam emisiunea R2410A (scadenta in octombrie 2024, emisa in octombrie 2021), dobanda 3,75%, maturitate de 3 ani. Ultima cotatie in luna mai a fost de 96,4%, cu dobanda acumulata in intervalul octombrie 2021-mai 2022). Pierdere neta de 3,5% si in acest caz pentru cei care nu vor sa le astepte pana la scadenta. 
Nici titlurile de stat in euro nu se descurca mai bine la BVB. 
De pilda emisiunea R2603AE (scadenta in martie 2026, emise pe 5 ani) a avut pret de inchidere de 92,8% cu tot cu dobanda din martie si pana acum inclusa. Daca adaugam cei 1,55% euro incasati pentru intervalul martie 2021-martie 2022 ajungem la 94,3%, adica din 100 euro investiti recuperam doar 94,3. 
O strategie de urmat
Dezamagirile investitorilor vin din faptul ca au acumulat obligatiuni cu scadente destul de lungi in conditiile in care dobanzile erau in crestere. 
Daca asteapta pana la scadenta vor incasa principalul si dobanda initiala, dar daca vor sa iasa mai devreme, vor suporta discounturile implicate de listarea la bursa.
Ideal ar fi sa rulam suma pe care o avem la dipozitie pe mai multe scadente si sa incepem cu scadentele scurte, cand dobanzile sunt in crestere, pentru a ne muta apoi pe scadente lungi cand dobanzile dau semne de oboseala si au inceput primele corectii. 
Nu e deloc comod sa ai titluri de stat cu dobanda de 3% si scadenta pentru inca 3-4 ani, cata vreme dobanzile s-au apropiat deja de 8% la lei (programul Tezaur, vandut prin Trezorerie in iunie, propune acum dobanzi de 7,2% pentru titlurile de stat la un an si 7,8% pentru cele la 3 ani, aceleasi dobanzi fiind oferite si in cadrul programului Fidelis). 
Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
  • Primești polița pe loc
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Inceputul sfarsitului pentru criptoactive?

Inceputul sfarsitului pentru criptoactive?

A fost nevoie de o corectie ampla la nivelul pietei, de pulverizarea unor proiecte “de viitor”, blocarea unor retrageri si concedieri masive anuntate de platformele de tranzactionare pentru ca investitorii sa vada ca au pariat riscant.

22 Iun 2022 | Investitii
De la actiuni cu prima la titluri cu discount la BVB

De la actiuni cu prima la titluri cu discount la BVB

Daca in perioadele de crestere economica si de dobanzi reduse actiunile companiilor mici pot avea multipli bursieri mai mari decat ai societatilor consacrate, apropierea crizei poate inversa perceptiile.

13 Iun 2022 | Investitii
De la crypto-manie la crypto-depresie

De la crypto-manie la crypto-depresie

Cei care au cumparat criptoactive in urma cu 6 luni contempla deja injumatatirea portofoliului. Inflatia, cresterea dobanzilor si aversiunea fata de risc a pietelor au pus umarul la o corectie semnificativa.

24 Mai 2022 | Investitii
Mai multe actiuni pentru piata locala la Hidroelectrica

Mai multe actiuni pentru piata locala la Hidroelectrica

ASF a decis sa modifice regulamentul care viza procentul de actiuni ce pot fi alocate in vederea unei listari duale in strainatate in cadrul ofertelor publice ale companiilor locale.

05 Mai 2022 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul