top banner

Cum se explica efervescenta bursei

21 Aprilie 2021 | Autor: Cristian Dogaru

Cum se explica efervescenta bursei

Un numar tot mai mare de emisiuni de actiuni si obligatiuni bat la poarta BVB in ultima vreme, maximele pre-criza financiara au fost depasite de catre indici, iar apetitul de risc e in crestere odata cu sperantele ca pandemia se va sfarsi in curand.
De la inceputul lunii aprilie am vazut sosind la bursa Firebyte Games (actiuni), Raiko Transilvania (actiuni), Qalis Properties (obligatiuni), Alive Capital (obligatiuni), Restart Energy One (obligatiuni), Tradeville a inchis cu succes plasamentul privat Agroland Agribusiness (suprasubscirere de 15 ori) iar actiunile companiei vor veni la randul lor la tranzactionare in cateva luni. 

In mai este asteptata oferta TTS (oferta publica initiala de actiuni-IPO), cel mai mare transportator de marfuri pe Dunare, iar in iunie dezvoltatorul imobiliar de lux One United Properties va avea de asemenea un IPO, conform declaratiilor oficialilor companiei. Ca sa nu mai vorbim de Hidroelectrica, al carei IPO este asteptat spre finalul anului. 

Pe fondul acestor noi listari si interesului crescut pentru bursa, autoritatile fac promisiuni de incurajare a dezvoltarii pietei de capital, se are in vedere chiar o strategie de reducere a impozitului pe profit pentru investitori si, evident, noi listari. De ce avem brusc atata agitatie in piata de capital dupa ani buni de seceta?

Final de pandemie, final de ciclu economic

Dupa o perioada de restrictii frustranta pentru oricine, lumea vrea sa consume mai mult, sa calatoreasca mai mult, sa traiasca mai bine. Si de aici asteptarile investitorilor ca vom avea profituri mai mari pentru companiile listate in acest an. 

Mai este apoi efectul sumelor pompate de bancile centrale pentru sprijinirea economiilor dezvoltate care incep sa ajunga si aici ca investitii in piata de capital. 

Nu in ultimul rand, ne apropiem de finalul unui ciclu economic care a inceput imediat dupa criza financiara din 2008-2009 si care a marcat o perioada de dobanzi foarte reduse. Sunt multi bani in piete si e firesc sa avem burse exuberante acum. Nu e un secret pentru nimeni ca pe finalul ciclului economic se produce cel mai mare numar de fuziuni, achizitii, listari la bursa. Cei care doreau sa iasa profitabil dintr-o investitie acum gasesc cel mai usor cumparatori care sa le satisfaca pretentiile. 

Cat va dura petrecerea? Posibil pana la finalul anului, poate si inceputul anului viitor sa ne gaseasca la fel de optimisti. E un moment bun de vandut, poate fi si un moment bun de cumparare dar pentru asta investitorii trebuie sa fie mult mai selectivi, intr-un mediu dominat de incredere e greu de gasit titluri subevaluate sau evaluate la un pret corect. 

Pe piata obligatiunilor, desi avem randamente de 8-9% pentru noile emisiuni, mult peste dobanda bancara la termen, e mai sigur sa se mearga pe un portofoliu cat mai diversificat (sa nu uitam ca aceste emisiuni nu sunt garantate). 

Pe piata actiunilor, daca nu ajungeti pe lista scurta a vreunui broker care intermediaza plasamente private, e mai sigur sa incercati sa cumparati actiuni din ofertele publice ce vor fi listate in acest an. Asta deoarece dupa listare preturile urca destul de mult raportat la nivelul din plasamentul privat dar potential de castig exista si pentru cei care subscriu in ofertele publice, desi considerabil mai mic. Cumpararea de actiuni din piata, dupa inchiderea plasamentelor private si a ofertelor publice e mai riscanta si lasa loc mai putin pentru cresteri viitoare, cel putin pe termen scurt si mediu. 

Platforma de analiza la BVB

O initiativa laudabila din perspespectiva micilor investitori, platforma BVB Research Hub contine rapoarte de analiza pentru societatile listate, cu recomandari din partea brokerilor si tintele vizate pentru cotatii si performantele societatilor respective (poate fi accesata la www.bvbresearch.ro).

Platforma cuprinde in momentul lansarii rapoarte realizate de 11 brokeri-BRK Financial Group, BT Capital Partners, Concorde Securities, Erste Bank Group, Goldring, IFB Finwest, Ipopema Securities, Prime Transactions, Raiffeisen Bank International, Swiss Capital si Wood & Co. 

Emitentii inclusi in program in acest an sunt 15: Alro, Antibiotice, Biofarm, Bittnet Group, Compa, Conpet, Digi Communications, Farmaceutica Remedia, Impact Developer & Contractor, MedLife, Nuclearelectrica, Patria Bank, Purcari Wineries, Sphera Group si TeraPlast. 

Selectia emitentilor a tinut cont de gradul de acoperire din piata la inceputul programului, dar si de strategia proprie a brokerilor de extindere a numarului de companii analizate. 

BVB in calitate de initiator al proiectului sponsorizeaza realizarea rapoartelor de cercetare, fara a interveni asupra continutului iar opiniile exprimate in rapoartele publicate pe platforma apartin in totalitate autorilor. 

Informatiile cuprinse in acest articol sunt cu caracter informativ si contin opinii personale ale autorului. Opiniile prezentate in articole nu reprezinta recomandari de investitii si nici consiliere financiara personalizata cu privire la investitiile dumneavoastra.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Cum au pierdut investitorii de la BVB din afacerea Rosia Montana

Cum au pierdut investitorii de la BVB din afacerea Rosia Montana

Deznodamantul din procesul intentat statului roman de Gabriel Resources a oferit ocazia unor speculatii pe piata bursiera atat in Canada cat si in Romania.

12 Mar 2024 | Investitii
Bulele anului 2024 se pot sparge cu mult zgomot in 2025

Bulele anului 2024 se pot sparge cu mult zgomot in 2025

Gradul de supraevaluare al actiunilor de top din SUA, bursa care da tonul pietelor de capital globale, depaseste nivelul premergator spargerii bulei dotcom.

01 Mar 2024 | Investitii
Increderea investitorilor in obligatiuni listate mai primeste o lovitura

Increderea investitorilor in obligatiuni listate mai primeste o lovitura

Dupa Vivre Deco, Nemo Express, Qualis Properties a venit randul detinatorilor obligatunilor Elefant sa tremure la gandul restituirii principalului.

06 Feb 2024 | Investitii
Cum am ratat o investitie profitabila recomandata de „Premierul Ciolacu”

Cum am ratat o investitie profitabila recomandata de „Premierul Ciolacu”

Sub pretextul intermedierii unor investitii in branduri de rezonanta pe plan local, de exemplu Enel sau Hidroelectrica, pe retelele sociale prolifereaza tot soiul de inselatorii care folosesc inclusiv imaginea Primului Ministru.

02 Feb 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul