top banner

Cum pot investi in aur?

30 Mai 2011 | Autor: Alexandra Popa

Aurul este considerat o investitie de refugiu pe timp de criza, cand majoritatea activelor financiare pot suferi deprecieri importante.
Conform dispozitiilor Codului fiscal, aurul de investitii nu este purtator de TVA. Prin aur de investitii se intelege:
• aurul, sub forma de lingouri sau plachete acceptate/cotate pe pietele de metale pretioase, avand puritatea minima de 995‰, reprezentate sau nu prin hartii de valoare, cu exceptia lingourilor sau plachetelor cu greutatea de cel mult 1 g;
• monedele de aur care: au titlul mai mare sau egal cu 900‰ sunt reconfectionate dupa anul 1800, sunt sau au constituit moneda legala de schimb in statul de origine, si sunt vandute in mod normal la un pret care nu depaseste valoarea de piata libera a aurului continut de monede cu mai mult de 80%.
Nu reprezinta aur de investitii monedele vandute in scop numismatic.
Populatia poate investi in aur prin diverse metode. Metoda clasica este achizitia de lingouri, monede sau bijuterii, insa aceasta prezinta inconvenientul depozitarii. Exista si produse special concepute de institutiile bancare prin care se ofera la pachet atat aurul fizic cat si casete de valori special concepte pentru depozitare, pe baza contractelor de custodie.
Aurul poate fi rascumparat de catre banca, total sau partial, iar profitul obtinut de client nu se impoziteaza.
Suma minima necesara investitiei este stabilita in functie de caracteristicile fizice ale aurului si de greutarea unei monede sau a lingoului, care pot varia intre 5 grame sau 1 kilogram.
Populatia mai poate investi in aur si prin intermediul certificatelor specifice emise de unele banci, ce au ca activ suport aurul si sunt listate pe diverse burse.
O alta modalitate de a derula tranzactii cu aur este prin intermediul platformelor de tranzactionare online.
Acestea presupun deschiderea unui cont si alimentarea lui prin intermediul cardului. In general, aceste platforme dau posibilitatea realizarii de tranzactii diverse (contracte futures, optiuni), care au ca suport aurul, la costuri reduse de tranzactionare si in conditiile unei lichiditati ridicate.
Aceste platforme si-au crescut popularitatea in randul speculatorilor, in urma cresterii pretului aurului de la 750 dolari pe uncie la inceputul crizei pana la peste 1.500 de dolari in prezent.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Noua oportunitate pentru investitiile in energie la bursa

Noua oportunitate pentru investitiile in energie la bursa

Din 22 februarie la BVB va putea fi tranzactionat al doilea instrument de acest tip listat pe piata locala, ETF Energie Patria. Din pacate, oferta vine dupa diminuarea bulei energetice si plafonarea preturilor la producatori.

23 Feb 2023 | Investitii
Averea fondurilor mutuale s-a contractat puternic in 2022

Averea fondurilor mutuale s-a contractat puternic in 2022

Fondurile de obligatiuni au avut parte de cea mai mare scadere (-36%), iar cel mai bine s-au descurcat fondurile de actiuni (-12%), intr-un an dominat de perceptia asupra riscului si corectiile pietelor. Au fost insa si performeri, fonduri care au terminat anul cu randamente pozitive, in ciuda conditiilor investitionale adverse.

24 Ian 2023 | Investitii
Creste fiscalitatea pentru veniturile din investitii

Creste fiscalitatea pentru veniturile din investitii

Din 2023 veniturile din dobanzi, dividende, speculatii cu actiuni vor fi taxate mai sever iar investitorii ar trebui sa se gandeasca de acum la strategiile optime.

05 Ian 2023 | Investitii
Anul 2022 a fost unul complicat pentru investitii. Ce va fi in 2023?

Anul 2022 a fost unul complicat pentru investitii. Ce va fi in 2023?

Inflatia, majorarea dobanzilor, razboiul din Ucraina, amenintarile de recesiune si prabusirea criptoactivelor au bulversat pietele financiare anul ce a trecut iar pierderile investitorilor au fost substantiale. Ce urmeaza?

03 Ian 2023 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul