top banner

Criza energetica se va reflecta mai putin in dividendele actionarilor

02 Noiembrie 2021 | Autor: Cristian Dogaru

Criza energetica se va reflecta mai putin in dividendele actionarilor

Facturile la energia electrica si gazele naturale s-au tot scumpit accelerat in ultima vreme. Puteau fi evitate pierderile consumatorilor casnici pariind pe actiunile producatorilor?
Cine se uita pe un grafic de la inceputul anului va observa cum actiunile Romgaz au ajuns in jurul a 38 lei/actiune pornind de la 28 lei iar cele ale Nuclearelectrica au depasit 40 de lei pornind de la mai putin de 20 de lei. Vom avea automat cresteri de dividende de 40-100% pentru a tine pasul cu cresterile cotatiilor? 

Din pacate, profitul companiilor nu este influentat doar de preturile la energia produsa de acestea ci si de regimul fiscal la care se taxeaza acest castig. 

Or, recent, s-a decis egalizarea impozitului pe castigurile exceptionale ale companiilor din energie, la 80% din profitul raportat. Cu alte cuvinte, chiar daca preturile vor continua sa creasca doar o mica parte din acesta crestere se va regasi in dividende. 

In plus, cresterile majore de preturi atrag ajustari ale consumului si este posibil ca marjele de profit sa se aplice unor cantitati mai mici vandute. Sa nu uitam apoi ca in cazul gazelor exista o tendinta deloc de neglijat de reducere a zacamintelor pe masura ce trece timpul. 

Una peste alta, supraimpozitarea profitului si reducerea vanzarilor la companiile energetice n-ar justifica o apreciere agresiva a cotatiilor pe termen lung, chiar daca unii dintre investitori actioneaza emotional la explozia preturilor din energie. Cel putin din perspectiva celor care tintesc valoarea dividendelor pe termen lung si nu aprecieri de multe ori speculative ale cotatiilor. 

Cel mai mult va avea de castigat statul din cresterea preturilor energiei conventionale, care poate intoarce insa acesti bani in protectie sociala pentru consumatorii defavorizati. 

Iar din castigurile privatilor (producatorii de energie regenerabila, solara, eoliana) deocamdata nu se poate profita la BVB, pentru ca nu sunt emitenti de astfel de actiuni listati aici (exceptand segmentul obligatiunilor, unde se plateste insa dobanda pentru o perioada limitata de timp si nu dividende pe termen lung). 

Iar faptul ca profitul Hodroelectrica urmeaza sa fie taxat dur din aceasta luna va ricosa in cotatiile Fondului Proprietatea, actionar cu 20% si unul dintre principalii beneficiari ai politicii de dividende ai companiei, alaturi de stat, actionarul majoritar. 

In concluzie, castigul speculativ in contul majorarilor de preturi din energie a fost deja bifat in cazul companiilor cu actionar statul, iar dividendele vor fi mai putin consistente decat aprecierea cotatiilor din cauza fiscalitatii neprietenoase si a reducerii cererii solvabile. 

La acest capitol, sa ne aducem aminte ca si in vara lui 2008 petrolul avusese un puseu solid de crestere (se ajunsese peste 170 dolari) si putini mai vedeau cotatiile coborand sub 100 dolari, dar au bifat 20 de dolari la doar cateva luni distanta, in timpul iernii. 

Sa nu consideram definitive nici preturile actuale din energie, intotdeauna e loc pentru neprevazut, mai ales daca cererea se contracta spectaculos.

Informatiile cuprinse in acest articol sunt cu caracter informativ si contin opinii personale ale autorului. Opiniile prezentate in articole nu reprezinta recomandari de investitii si nici consiliere financiara personalizata cu privire la investitiile dumneavoastra. 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Bursa este deschisa pentru oricine. Fondurile de tip ETF si accesul simplu la performantele bursei

Bursa este deschisa pentru oricine. Fondurile de tip ETF si accesul simplu la performantele bursei

Bursa de Valori din Bucuresti (BVB) ofera publicului larg actiunile unora dintre cele mai importante companii din Romania, din sectoare diverse de activitate: OMV Petrom, Hidroelectrica, Romgaz, Nuclearelectrica, Digi Communications, Transgaz, Banca Transilvania, Electrica, BRD – Groupe Societe Generale, One United Properties, Medlife, Transport Trade Services, Transelectrica, Teraplast, Aquila Part Prod Com, Purcari Wineries – acestea sunt doar o parte dintre ele. Performantele actiunilor acestor companii pot fi o idee buna pentru o parte din economiile oricrei persoane sau companii.

18 Apr 2024 | Investitii
Companiile din energie nu mai sunt un Eldorado al dividendelor

Companiile din energie nu mai sunt un Eldorado al dividendelor

Cresterea agresiva a cotatiilor din ultimul an si dinamica mai modesta a profiturilor au redus randamentul la dividend pentru actiunile listate sub cel al depozitelor la termen in mai multe cazuri.

28 Mar 2024 | Investitii
Cum au pierdut investitorii de la BVB din afacerea Rosia Montana

Cum au pierdut investitorii de la BVB din afacerea Rosia Montana

Deznodamantul din procesul intentat statului roman de Gabriel Resources a oferit ocazia unor speculatii pe piata bursiera atat in Canada cat si in Romania.

12 Mar 2024 | Investitii
Bulele anului 2024 se pot sparge cu mult zgomot in 2025

Bulele anului 2024 se pot sparge cu mult zgomot in 2025

Gradul de supraevaluare al actiunilor de top din SUA, bursa care da tonul pietelor de capital globale, depaseste nivelul premergator spargerii bulei dotcom.

01 Mar 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul