top banner

Cu ce se mananca contractele futures?

15 Iunie 2010 | Autor: Cristian Dogaru

Pentru multa lume terminologia ce tine de pietele la termen suna a limba straina. Prin urmare, incercam sa explicam pe intelesul majoritatii ce presupune un contract futures pe actiuni si, in final, vorbim chiar de cateva strategii de investitii pentru incepatori.
Piata futures inseamna inainte de orice manevrarea efectului de levier. Pentru a tranzactiona 1.000 de actiuni SIF Oltenia sa spunem, ai nevoie de banii necesari achizitionarii lor, adica 1110 lei la ultima cotatie de joi 10 mai .
In cazul unui contract DESIF5, trebuie depusa doar o garantie care sa acopere fluctuatiile zilnice, in functie de broker acesta putand varia intre 200-250 lei.
Contractele futures sunt contracte la termen, cu scadente in lunile martie, iunie, septembrie si decembrie. Cine detine un astfel de contract nu are drept de dividend sau de a participa in AGA, asa cum ofera actiunile obisnuite. Si asta din simplul fapt ca detinatorii de contracte futures nu au nici o tangenta cu viata companiei ale carui actiuni sunt suportul contractului respectiv.
Contractul futures reprezinta doar un pariu pe cotatia viitoare a unei actiuni, un pariu din care se pot obtine profituri mari datorita efectului de levier (garantia depusa este semnificativ mai mica decat valoarea actiunilor pe piata reala) dar si pierderi pe masura.
Garantia (marja) are rolul de a acoperi fluctuatiile preturilor, iar in cazul in care piata merge in sens opus pariului facut de speculator, acesta trebuie sa completeze valoarea initiala a marjei depund sume suplimentare.
Atentie cu marja mica pe scari
Cea mai frecventa greseala care o fac incepatorii este sa se supraexpuna. Isi folosesc cea mai mare parte din bani pentru achizitonarea de contracte fara sa pastreze bani pentru completarea marjei.
Cand piata merge impotriva lor intra relativ repede in apel in marja (brokerul ii avertizeaza sa completeze pana a doua zi marja depund o suma egala cu pierderea suferita) si neavand fonduri suplimentare ajung la inchiderea pozitiilor si marcarea pierderilor.
Strategii pentru incepatori
 1.    Nu plasa niciodata mai mult de 10-30% din suma pe care vrei sa o joci (vorbim de un pariu, va amintiti?). Ai la dispozitie in acest fel o suma consistenta din care poti sa acoperi eventualele apeluri in marja.
 
2.    Gandeste-te din start care este pierderea maxima pe care ti-o asumi si respecta limita impusa oricat de dureros ar parea.

3.    Fixeaza stop-loss-uri si take-profit-uri. Stop loss este un ordin introdus in piata care se activeaza in momentul in care se atinge nivelul maxim al pierderii pe care o suporti. Exemplu: esti intr-o pozitie de cumparare si nu vrei sa pierzi mai mult de 10% din bani; vei introduce deci un ordin de vanzare plasat cu 10% sub pretul de achizitie care se activeaza in momentul in care cotatiile se apropie de nivelul vizat. Similar, take-profit-ul este un ordin care se activeaza in momentul in care se atinge profitul procentual vizat de investitor. Cum pietele sunt foarte volatile, cine nu are stop-loss si takeprofit se poate trezi ca a ratat un profit frumos sau ca i s-au adancit niste pierderi initial mici.

4.    Este bine ca stopp-loss-ul sa fie fixat aproape de nivelul pierderii maxime acceptate, in timp ce take-profitul va fi plasat mult mai aproape de nivelul de pret la care speculatorul a intrat in piata. De ce? Cine nu intra cu mai mult de 30% din banii disponibili are destul spatiu de manevra pentru a suporta diminuarea marjelor, fenomen firesc cand preturile fluctueaza mult (din cauza efectului de levier, pierderile din piata spot, la vedere, le amplifica pe cele din piata futures), asteptand o schimbare de trend fara sa marcheze pierderi. In cazul take-profitului, este bine sa marchezi profiturile chiar si mici si sa deschizi noi pozitii apoi, decat sa te trezesti dupa o luna sa spunem ca ai o suma egala cu cea plasata initial desi in acel interval fluctuatiile de pret ti-ar fi dat ocazia sa iei de cateva ori profituri mici.

5.    Suplimenteaza pozitiile doar cand mergi in castig, niciodata nu “piramida” pe pierdere, in ideea ca iti vei imbunatati media de achizitie.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Bursa este deschisa pentru oricine. Fondurile de tip ETF si accesul simplu la performantele bursei

Bursa este deschisa pentru oricine. Fondurile de tip ETF si accesul simplu la performantele bursei

Bursa de Valori din Bucuresti (BVB) ofera publicului larg actiunile unora dintre cele mai importante companii din Romania, din sectoare diverse de activitate: OMV Petrom, Hidroelectrica, Romgaz, Nuclearelectrica, Digi Communications, Transgaz, Banca Transilvania, Electrica, BRD – Groupe Societe Generale, One United Properties, Medlife, Transport Trade Services, Transelectrica, Teraplast, Aquila Part Prod Com, Purcari Wineries – acestea sunt doar o parte dintre ele. Performantele actiunilor acestor companii pot fi o idee buna pentru o parte din economiile oricrei persoane sau companii.

18 Apr 2024 | Investitii
Companiile din energie nu mai sunt un Eldorado al dividendelor

Companiile din energie nu mai sunt un Eldorado al dividendelor

Cresterea agresiva a cotatiilor din ultimul an si dinamica mai modesta a profiturilor au redus randamentul la dividend pentru actiunile listate sub cel al depozitelor la termen in mai multe cazuri.

28 Mar 2024 | Investitii
Cum au pierdut investitorii de la BVB din afacerea Rosia Montana

Cum au pierdut investitorii de la BVB din afacerea Rosia Montana

Deznodamantul din procesul intentat statului roman de Gabriel Resources a oferit ocazia unor speculatii pe piata bursiera atat in Canada cat si in Romania.

12 Mar 2024 | Investitii
Bulele anului 2024 se pot sparge cu mult zgomot in 2025

Bulele anului 2024 se pot sparge cu mult zgomot in 2025

Gradul de supraevaluare al actiunilor de top din SUA, bursa care da tonul pietelor de capital globale, depaseste nivelul premergator spargerii bulei dotcom.

01 Mar 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul