top banner

Concluzii dupa finalizarea ofertei publice Hidroelectrica

05 Iulie 2023 | Autor: Cristian Dogaru

Concluzii dupa finalizarea ofertei publice Hidroelectrica

Foto Unsplash.com

Interesul urias starnit printre micii investitori locali a avut o accentuata componenta speculativa, fapt rezultat din modul in care au decurs subscrierile, tendinta alimentata si de informatiile pe surse aparute in media. 
In final investitorii de retail vor primi 32 actiuni la fiecare pachet de 100 de actiuni subscrise, la un pret de 104 lei/actiune. 
Din pacate, modul in care au decurs subscrierile arata ca focalizarea principala a fost pe discountul de 3% oferit in primele 5 zile ale ofertei si mai putin pe achizitionarea unui anumit pachet de actiuni. 
De pilda, daca in primele 3 zile subscrierea ajunsese la 100%, in urmatoarele doua zile ale ofertei aceasta a urcat accelerat pana la 360%. 
Cu acest procent s-a inchis de altfel si fereastra de oportunitate pentru obtinerea discountului iar in urmatoarele 3 zile investitorii de retail care au mai subscris actiuni o faceau la un pret egal cu cel la care puteau cumpara investitorii institutionali.
Desi majoritatea celor care au subscris in primele 5 zile a aflat cu neplacere ca pot primi doar 37 de actiuni la 100 subscrise daca lucrurile ramaneau asa pana la final, putini au mai dorit sa isi majoreze detinerile potentiale chiar si fara discountul de 3% astfel incat la inchiderea ofertei suprasubscrirea pe transa de retail avansase doar pana la 470%. 
Deci cei mai multi mici investitori si-au dorit nu atat actiunile cat discountul si este de presupus ca un numar apreciabil dintre acestia vor dori sa il marcheze la listarea efectiva a actiunilor, pe 12 iulie, cu atat mai mult cu cat rata de alocare a fost majorata la 0,32 (32 actiuni de primit la fiecare 100 actiuni subscrise) in urma cresterii cotei alocate retailului, de la 15% din oferta la 20%, la inchiderea subscrierilor. 
Informatiile pe surse au amplificat suprasubscrierea
In premiera fata de alte oferte publice derulate la BVB, in media au aparut tot soiul de informatii scurse pe surse din care potentialii investitori puteau deduce ca exista o cerere fantastica si ca exista sanse reale ca pretul de inchidere sa fie mult mai mare iar rata de alocare mult mai mica decat s-a dovedit in final. 
Astfel, s-a aflat succesiv ca transa dedicata investitorilor institutionali fusese suprasubscrisa din prima zi, ca existau fonduri de pensii care cumparasera la pretul maxim din intervalul de subscriere, ca investitorii cu experienta se asteptau la un pret de inchidere de 105 lei sau chiar 112 lei, ca oferta ar putea fi inchisa anticipat din cauza cererii foarte mari (fara sa se mentioneze insa ca exista si posibilitatea reala, prinsa in prospect, ca unele subscrieri sa fie revocate pe trasa marilor investitori).
Am mai aflat de asemenea ca pretul de inchidere pe baza subscrierilor deja confirmate ajunsese la 103-104 lei inca de vineri seara (daca informatia ar fi fost reala ar fi insemnat totusi ca in ultimele 2 zile din oferta investitorii institutionali au intrat in vacanta, exact opusul modului lor traditional de actiune, acestia fiind activi de regula pe ultima suta de metri in IPO-urile la care participa). 
Toate aceste stiri din anticamerele colectarii ordinelor de subscriere, suprapuse cu alte stiri super-optimiste legate de afacerile Hidroelectrica, au stimulat lacomia investitorilor si de aici si gradul mare de supra-subscriere pentru retail (comunicatele de la finalul ofertei publice nu mentioneaza insa si gradul de suprasubscriere pe transa marilor investitori).
Timpul are acum ultimul cuvant
IPO-ul s-a incheiat cu succes dar mai departe traiectoria actiunilor pe termen mediu si lung va depinde de mai multi multi factori-tonusul pietelor externe, rezultatele raportate de companie, seceta, politicile guvernamentale de protectie a consumatorilor, pretul energiei electrice.
La pretul final de 104 lei/actiune si cu un profit pe actiune de 10 lei in 2022, investitorii au cumparat acum actiunile la un PER de 10,4 care pare atractiv in prezent, dar sa nu uitam ca si profitul din 2022 este greu de replicat in anii ce vin iar orice scadere de profit duce la o crestere a PER si, implicit, la o corectie de pret pentru actiuni. 
Un singur lucru este cert-vanzatorul a prins unul dinte cele mai bune momente de exit posibile, dupa un an exceptional dat de preturile record la energia electrica, si o revenire viguroasa a pietelor externe de la inceputul anului. 
Informatiile cuprinse in acest articol sunt cu caracter informativ si contin opinii personale ale autorului. Opiniile prezentate in articole nu reprezinta recomandari de investitii si nici consiliere financiara personalizata cu privire la investitiile dumneavoastra.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Un an si jumatate „de aur” dar nu numai pentru metalul galben. Ce urmeaza?

Un an si jumatate „de aur” dar nu numai pentru metalul galben. Ce urmeaza?

Desi cresterea pretului aurului a atins 50% din septembrie 2022, satisfactia celor care au pariat pe acesta a fost comparabila cu a detinatorilor de actiuni in ciuda politicii monetare restrictive.

02 Mai 2024 | Investitii
Bursa este deschisa pentru oricine. Fondurile de tip ETF si accesul simplu la performantele bursei

Bursa este deschisa pentru oricine. Fondurile de tip ETF si accesul simplu la performantele bursei

Bursa de Valori din Bucuresti (BVB) ofera publicului larg actiunile unora dintre cele mai importante companii din Romania, din sectoare diverse de activitate: OMV Petrom, Hidroelectrica, Romgaz, Nuclearelectrica, Digi Communications, Transgaz, Banca Transilvania, Electrica, BRD – Groupe Societe Generale, One United Properties, Medlife, Transport Trade Services, Transelectrica, Teraplast, Aquila Part Prod Com, Purcari Wineries – acestea sunt doar o parte dintre ele. Performantele actiunilor acestor companii pot fi o idee buna pentru o parte din economiile oricrei persoane sau companii.

18 Apr 2024 | Investitii
Companiile din energie nu mai sunt un Eldorado al dividendelor

Companiile din energie nu mai sunt un Eldorado al dividendelor

Cresterea agresiva a cotatiilor din ultimul an si dinamica mai modesta a profiturilor au redus randamentul la dividend pentru actiunile listate sub cel al depozitelor la termen in mai multe cazuri.

28 Mar 2024 | Investitii
Cum au pierdut investitorii de la BVB din afacerea Rosia Montana

Cum au pierdut investitorii de la BVB din afacerea Rosia Montana

Deznodamantul din procesul intentat statului roman de Gabriel Resources a oferit ocazia unor speculatii pe piata bursiera atat in Canada cat si in Romania.

12 Mar 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul