top banner

Companiile listate au restante mari la comunicarea cu investitorii

22 Iulie 2016 | Autor: Conso

Bursa de la Bucuresti se zbate de ani buni sa depaseasca statutul de piata de frontiera si sa devina piata emergenta. Asta inseamna mai multi investitori, dar si mai multe companii la cota Bursei. Dincolo de asta, insa, nici societatile listate nu ofera potentialilor investitori informatii suficiente pentru a-i convinge sa cumpere actiuni.
Acest aspect reiese dintr-un studiu intern realizat de Bursa de Valori Bucuresti, intitulat ”Carta Alba a comunicarii Companiilor Listate”, pentru a evalua informatiile furnizate de companiile listate pe piata reglementata, prin intermediul paginilor de Internet proprii.
In cadrul studiului, care cuprinde 83 de societati listate, au fost verificate de catre specialistii Bursei informatii privind prezenta sau inexistenta versiunilor in limba romana sau in limba engleza a sectiunii pentru Relatia cu Investitorii (IR). In acest caz, s-a descoperit ca o treime dintre companiile analizate (28) nu prezinta informatiile mentionate in limba engleza, iar una nu le prezinta nici macar in limba romana.
Majoritatea societatilor nu publica pe pagina de Internet pretul actiunilor
Totodata, s-a verificat existenta sau absenta informatiilor cu privire la pretul actiunilor companiei. La acest capitol, situatia poate fi catalogata ca fiind catastrofala, avand in vedere ca 72 din cele 83 de companii analizate (aproape 87%) nu au pe propria pagina de internet informatii cu privire la pretul propriilor actiuni. Mai mult, peste un sfert dintre societati (25) nu mentioneaza nici macar faptul ca sunt listate la BVB pe pagina de internet.
De asemenea, s-a analizat masura in care a fost inclusa pe pagina de Internet o sectiune separata dedicata Guvernantei Corporative. Nici aici lucrurile nu arata prea bine. 40 dintre companiile analizate, deci aproape jumatate, nu au o astfel de sectiune pe web-site-ul propriu.
In aceste conditii, reprezentantii BVB sustin ca, analiza, care isi propune sa evidentieze punctele forte si punctele slabe ale fiecarui website al unei companii listate, are ca scop final imbunatatirea comunicarii companiilor listate cu investitorii, in mediul online, prin evaluarea fiecarei pagini de internet si identificarea aspectelor care pot fi remediate.
”In era digitala, prezenta in mediul online printr-o pagina de Internet este un element de baza pentru orice companie. Aceasta reprezinta cea mai simpla modalitate prin care un investitor sau un potential investitor intra in contact cu societatea. De aceea, este crucial ca toate informatiile de interes public sa fie furnizate intr-un mod structurat, usor de accesat si de citit: prezentarea companiei, ultimele noutati din viata companiei, rapoartele financiare si alte raportari curente, informatii legate de Adunarile Generale ale Actionarilor, etc. Existenta unei pagini de Internet, atat in limba romana, cat si in limba engleza, creste sansele ca investitorii sa se informeze despre un emitent si sa ia o decizie de investire”, a declarat directorul general al BVB, Ludwik Sobolewski.
In urmatoarea analiza, BVB va prezenta si numele companiilor
Reprezentantii BVB sustin ca activitatile de Relatii cu Investitorii au rolul de consolida buna reputatie a companiei, prin oferirea de informatii complete si exacte cu privire la emitent. ”Cu cat sunt efectuate mai bine aceste activitati, cu atat va fi mai mare interesul analistilor si investitorilor si, in cele din urma, va creste atat activitatea de tranzactionare, cat si pretul actiunilor. Toti acesti factori contribuie la obtinerea unor conditii mai bune atunci cand vine vorba de accesarea cu succes a finantarii”, se subliniaza in documentul BVB.
In perioada urmatoare, Bursa sustine ca va mentine sub observatie acest aspect si va contacta emitentii pentru a identifica nevoile acestora in vederea ajustarii paginilor de Internet, astfel incat acestea sa fie usor accesibile investitorilor si potentialilor investitori.
Deocamdata, institutia a decis sa nu publice denumirea companiilor analizate, insa urmatoarea varianta va dezvalui si numele acestora precum si re-evaluarea paginii de Internet.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Nu economia a prabusit bursele, ci speculatiile

Nu economia a prabusit bursele, ci speculatiile

Desi corectiile ample intalnite pe pietele de capital la inceputul saptamanii au fost puse pe seama slabiciunii economiilor, adevaratul vinovat trebuie cautat in zona “carry trade”.

07 Aug 2024 | Investitii
Care ar putea fi investitia anului 2025?

Care ar putea fi investitia anului 2025?

Daca in 2024 bursa a atras atentia prin aprecierea cotatiilor, iar piata imobiliara s-a tinut foarte bine in ciuda dobanzilor mari, anul viitor inasprirea politicii fiscale ar putea sa anuleze relaxarea politicii monetare, iar castigatorii ar putea fi gasiti in zona instrumentelor cu venit fix.

19 Iul 2024 | Investitii
Cei 7 fantastici supraevaluati de la bursa

Cei 7 fantastici supraevaluati de la bursa

O privire asupra celor mai de succes companii din SUA, locul unde se da ora exacta pe piata globala de capital, din perspectiva raportului pret/profit ar putea da dureri de cap investitorilor conservatori.

11 Iul 2024 | Investitii
Reinvestirea dividendelor n-ar trebui sa concureze capitalizarea dobanzii

Reinvestirea dividendelor n-ar trebui sa concureze capitalizarea dobanzii

Spre deosebire de depozitele la termen unde capitalizarea dobanzii este bifata automat, achizitia de noi actiuni din dividendele primite de investitorii de la BVB ar trebui sa tina cont de evolutia preturilor din ultima vreme.

27 Iun 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul