top banner

Companiile din energie nu mai sunt un Eldorado al dividendelor

28 Martie 2024 | Autor: Cristian Dogaru

Companiile din energie nu mai sunt un Eldorado al dividendelor

Foto Unsplash.com

Cresterea agresiva a cotatiilor din ultimul an si dinamica mai modesta a profiturilor au redus randamentul la dividend pentru actiunile listate sub cel al depozitelor la termen in mai multe cazuri.
Comparatia dintre dobanzile la depozitele la termen si dividendele anuntate in convocatoarele AGA pentru finalul lunii aprilie au trezit mereu interesul investitorilor in aceasta perioada a anului in special pentru companiile din energie, platitoare consacrate de dividende grase. 
I
ar vestea proasta pentru acest an este ca dividendele vor fi mai modeste raportate la pretul actiunilor decat ne obisnuisem in ultima vreme, investitorii urmand sa se multumeasca cu cresterea cotatiilor din intervalul 2023-2024. 
Companii ce dezamagesc investitorii
Romgaz a anuntat actionarii ca intentioneaza sa aloce doar 20% din profit pentru dividende in acest an, mult sub minimul de 50% impus de lege in acest scop ( au fost ani in care statul a cerut prin reprezentantii sai o rata de distributie de 80%), sub motivul ca are investitii masive de facut in proiectele de extragere a gazului din Marea Neagra. Compania a avansat doua propuneri de dividend in acest scop-fie 0,35 lei/actiune, fie 0,14 lei/actiune, ambele cu un randament modest, de 0,2-0,6% din pretul actiunilor. Spre comparatie, dividendele platite anul trecut din profitul anului 2022 au fost de 3,42 lei/actiune iar in ultimii 10 ani, cel mai sarac an din perspectiva dividendelor a fost 2019, cu 1,61 lei/actiune. Profitul nedistribuit va fi incorporat in capitalul social iar actionarii vor primii un numar de actiuni gratuite in urma majorarii de capital, o operatiune care, teoretic, va spori lichiditatea actiunilor
Convocatorul AGA la Electrica include o propunere de dividend de 0,11 lei/actiune, cu un randament de aproximativ 1%, similar ca valoare cu cel din 2023 dar mult sub anii trecuti-0,45 lei/actiune in 2021, 0,73 lei/actiune in 2020, 0,72 lei/actiune din 2019, etc. Electrica intentioneaza sa lanseze si obligatiuni verzi in acest an. 
Transgaz a propus un dividend de 0,35 lei/actiune ce reprezinta o rata de distributie din profitul raportat de 51%. Raportat la pretul de aproximativ 19 lei actiune, randamentul la dividend este modest (sub 2%). Fata de alti ani cand se ofereau randamente de peste 10%, precum in 2016-1017 si se acordau si dividende speciale, este o distanta apreciabile. In ultimii 2 ani randamentul la dividend a fost de 4% (2022) si 6% (2021). Profitul Transgaz a fost in pierdere de viteza dupa ce s-a renuntat la contractul de tranzit cu Gazprom. 
Transelectrica a anuntat un dividend de 0,28 lei/actiune, cu un randament de aproximtiv 1%.Chiar daca profitul s-a redus cu 57% fata de 2022, fondul de dividende reprezinta mai putin de 10% din acesta. In 2023 si 2021 randamentul la dividend fusese de 2,7% , respectiv 3,3%. 
Sunt si exceptii importante
Desi avut un profit mai mic cu 60% decat cel raportat in 2022, un an istoric din perspectiva rezultatelor, SNP Petrom va creste valoarea dividendelui cu aproximativ 10%, la 0,0413 lei/actiune (de la 0,0375 lei/actiune). 
Anul trecut a existat si un dividend special de 0,0450 lei/actiune platit in septembrie, urmeaza sa vedem cat va fi in 2024, compania asumandu-si din nou un astfel de dividend in convocatorul AGA. Randamentul la dividend este in acest moment de aproximativ 6%, fara a lua in calcul dividendul special.
Nuclearelectrica propune un dividend de 3,71 lei actiune ceea ce la cotatiile de aproximativ 50 de lei/actiune din prezent reprezinta un randament de peste 7% (7,4%). Fata de alti ani putem spune ca nivelul este in linia asteptarilor (randament de 8,3% in 2022, 4,3% in 2021, 5,6% in 2020 si 8,9% in 2019).
Conpet va plati un dividend de 6,55 lei/actiune iar raportat la pretul de 88 lei/actiune rezulta un dividend de 7,4%. Dividendul este asemanator ca valoare cu cel din anii anteriori-6,87 lei/actiune in 2023, 7,28 lei/actiune in 2022, 6,89 lei/actiune in 2021, etc. 
Hidroelectrica, cu un profit net preliminiat pe actiune pentru 2023 de 14 lei si o rata de alocare de minim 90% stabilita prin prospectul de emisiune este singurul exemplu de platitor cu randament de peste 10% (10,9% mai exact, corespunzator unui dividend propus de 13,99 lei/actiune). 
Dividendele mentionate reprezinta sumele brute, impozitul platit de investitori fiind de 8% (10% in cazul depozitelor bancare).
In concluzie, comparatia dividende-dobanzi la termen in acest an pentru companiile din energie nu mai ofera castigatoare nete ca in anii trecuti in conditiile in care profiturile raportate nu au tinut pasul cu cresterea cotatiilor in multe cazuri. 
Cum investitorii au deja un bun profit virtual din cresterea cotatiilor in 2023 si inceputul acestui an, companiile nu s-au simtit datoare sa ii recompenseze in mod special, cum se intampla in anii in care cotatiile se prabusesc (vezi Electrica care a acordat la un moment dat dividende din sume imprumutate atunci cand se confrunta cu cresterea masiva a preturilor la energie si reducerea marjei de profit).
Ramane de vazut cum se va transa aceasta competitie in 2025, un an care poate oferi ceva contractii in economie dupa retragerea stimulilor electorali si dupa epuizarea probabila a actualei exuberante pe pietele de capital alimentata speculativ de asteptarile legate de AI.
Informatiile si interpretarile cuprinse in acest articol sunt cu caracter informativ si contin opinii personale ale autorului. Opiniile prezentate in articole nu reprezinta recomandari de investitii si nici consiliere financiara personalizata cu privire la investitiile dumneavoastra.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Cum au pierdut investitorii de la BVB din afacerea Rosia Montana

Cum au pierdut investitorii de la BVB din afacerea Rosia Montana

Deznodamantul din procesul intentat statului roman de Gabriel Resources a oferit ocazia unor speculatii pe piata bursiera atat in Canada cat si in Romania.

12 Mar 2024 | Investitii
Bulele anului 2024 se pot sparge cu mult zgomot in 2025

Bulele anului 2024 se pot sparge cu mult zgomot in 2025

Gradul de supraevaluare al actiunilor de top din SUA, bursa care da tonul pietelor de capital globale, depaseste nivelul premergator spargerii bulei dotcom.

01 Mar 2024 | Investitii
Increderea investitorilor in obligatiuni listate mai primeste o lovitura

Increderea investitorilor in obligatiuni listate mai primeste o lovitura

Dupa Vivre Deco, Nemo Express, Qualis Properties a venit randul detinatorilor obligatunilor Elefant sa tremure la gandul restituirii principalului.

06 Feb 2024 | Investitii
Cum am ratat o investitie profitabila recomandata de „Premierul Ciolacu”

Cum am ratat o investitie profitabila recomandata de „Premierul Ciolacu”

Sub pretextul intermedierii unor investitii in branduri de rezonanta pe plan local, de exemplu Enel sau Hidroelectrica, pe retelele sociale prolifereaza tot soiul de inselatorii care folosesc inclusiv imaginea Primului Ministru.

02 Feb 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul