top banner

Ce invatam din spargerea bulei crypto?

21 Decembrie 2022 | Autor: Cristian Dogaru

Ce invatam din spargerea bulei crypto?

Foto Unsplash.com

Dupa corectii abrupte ale preturilor criptoactivelor si mai multe falimente de rasunet, lectia deprinsa de investitorii crypto incepatori poate fi rezumata in 3 idei: nu specula mai mult decat iti permiti sa pierzi, cauta anuitatile pentru vreme rea, nu cumpara pe varful entuziasmului general. 
Falimentul FTX, o bursa crypto care nu doar ca facilita intalnirea cumparatorilor cu vanzatorii de criptoactive ci isi bombarda clientii cu apeluri pentru a realiza tranzactii riscante prin firma sa din grup, Alameda Research, a dus la prabusirea increderii in fenomenul crypto generand totodata un impuls spre reglementare pe marile piete financiare ale lumii.
Totusi, falimentul FTX nu este la originea corectiei inceputa pe piata crypto in toamna anului 2021 ci doar un accelerator care a actionat pe finalul acestui an cand a explodat in media povestea FTX, totul culiminand cu arestarea in Bahamas a fondatorului sau. 
Cum e posibila o corectie a bitcoin atat de ampla, de la 67.000 dolari in noiembrie 2021 la mai putin de 17.000 dolari pe finalul anului 2022?
In mod clar, cand apar astfel de oscilatii cineva nu si-a facut bine temele iar lectiile de viata care pot fi deprinse in urma unei astfel de evolutii nu sunt deloc de neglijat. 
Cand identificam adevaratele oportunitati?
Cei mai multi ar fi tentati sa creada ca in momentul in care media le semnaleaza, oportunitatile au prins contur.
De fapt, in momentul in care media semnaleaza ceva sunt sanse destul de mari sa ne aflam spre sfarsitul unui trend si nu la inceputul sau.
Mai degraba adevaratele oportunitati apar cand media semnaleaza mai ales riscurile legate de o investitie.
Combinatia risc-oportunitate pare defavorabila celor care vor sa isi plaseze banii cand vorbim de adevarate oportunitati iar cand totul pare sigur si trendul deja format e bagat in seama si de media, atunci e posibil ca pietele sa se intoarca destul de curand. 
Asta deoarece atunci cand majoritatea micilor investitori afla ceva din media, investitorii profesionisti au deja pozitii ba s-ar putea sa le fie asigurat chiar exitul de noii intrati pe valul de optimism asigurat de media. 
Va amintiti de raportul unei mari banci americane de investitii de la mijlocul anului trecut, cand bitcoinul era considerat noul aur digital iar capitalizarea pietei bitcoin urma sa o depaseasca pe cea a aurului?
De ce ar fi oferit o mare banca de investitii, care e platita sa dea consultanta scumpa, o astfel de informatie gratis publicului larg?
La cateva luni dupa celebra analiza bitcoinul atingea maximul si isi incepe declinul. Da, s-a putut castiga pe termen scurt urmand aceasta recomandare dar cine nu a iesit la timp, cine a crezut mai intai ca e vorba de o corectie de moment, apoi ca nu e intelept sa iesi pe o corectie de 20%, apoi de 30%, etc…vede acum una de peste 70% in portofoliul sau raportat la maxime. 
Avantajul anuitatilor
Obligatiunile si depozitele dau dobanzi, actiunile dau dividende dar aurul si criptoactivele nu ofera nimic detinatorilor in afara de speranta cresterii cotatiilor. 
Cand cumperi o actiune si piata nu o valorizeaza asa cum te asteptai, poti astepta o perioada adunand dividendele pana cand cotatiile isi revin. 
La fel in cazul unei obligatiuni luata cu un anumit cupon, in situatia in care dobanzile cresc. Chiar daca vor scadea cotatiile la bursa, la scadenta valoarea nominala va fi restituita plus dobanzile incasate intre timp. 
Cand insa avem active al caror pret a fost speculat puternic, aparitia unei corectii este mult mai ampla la activele care nu ofera anuitati decat la cele care au avantajul unor dobanzi sau dividende platite periodic, unde corectiile vor fi mai putin dureroase. 
Cat de mult ne intindem cu speculatiile?
Jucatorii la cazinou sunt temperati uneori chiar de unii dintre cei care detin respectivele afacerii cu indemnul “aici ai venit sa te distrezi, nu sa castigi”.
Cine isi propune sa castige din jocuri de noroc, unde toate probabilitatile sunt impotriva sa, e tentat sa supraliciteze si sa devina destul de repede dependent. 
Bursa nu e un joc de totul sau nimic cum se petrec lucrurile la cazinou sau la pariurile sportive dar sunt situatii in care speculatiile nereusite se transforma in pariuri pe termen lung.
Piata are ciclurile ei, o actiune care s-a prabusit mult isi poate reveni in timp la cotatiile initiale. 
E posibil ca si criptoactivele sa mai ajunga candva la cotatiile din 2021, macar o parte dintre ele, dar cati sunt dispusi sa astepte mai multi ani contempland pierderile? 
Asa ca multi aleg sa vanda cand trendul negativ e confirmat, acceptand pierderile doar pentru a-si lichidiza investitia. 
“Cat de mult sunt dispus sa pierd daca lucrurile nu ies asa cum am pariat initial?” este o intrebare pe care oricine ar trebui sa si-o puna inainte de a demara o investitie cu un grad mai mare de risc. 
Astfel de intrebari au stat la baza diferitelor strategii de diversificare pentru disiparea riscului si sunt rezumate in expresia “nu iti pune toate ouale intr-un singur cos”. 
Azi, cei care au mizat cea mai mare parte a economiilor pe criptoactive sau cei care chiar s-au imprumutat pentru a creste efectul de levier redescopera cu ocazia spargerii bulei crypto cata intelepciune era in celebra expresie cu oualele si cosul unic. 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Bursa este deschisa pentru oricine. Fondurile de tip ETF si accesul simplu la performantele bursei

Bursa este deschisa pentru oricine. Fondurile de tip ETF si accesul simplu la performantele bursei

Bursa de Valori din Bucuresti (BVB) ofera publicului larg actiunile unora dintre cele mai importante companii din Romania, din sectoare diverse de activitate: OMV Petrom, Hidroelectrica, Romgaz, Nuclearelectrica, Digi Communications, Transgaz, Banca Transilvania, Electrica, BRD – Groupe Societe Generale, One United Properties, Medlife, Transport Trade Services, Transelectrica, Teraplast, Aquila Part Prod Com, Purcari Wineries – acestea sunt doar o parte dintre ele. Performantele actiunilor acestor companii pot fi o idee buna pentru o parte din economiile oricrei persoane sau companii.

18 Apr 2024 | Investitii
Companiile din energie nu mai sunt un Eldorado al dividendelor

Companiile din energie nu mai sunt un Eldorado al dividendelor

Cresterea agresiva a cotatiilor din ultimul an si dinamica mai modesta a profiturilor au redus randamentul la dividend pentru actiunile listate sub cel al depozitelor la termen in mai multe cazuri.

28 Mar 2024 | Investitii
Cum au pierdut investitorii de la BVB din afacerea Rosia Montana

Cum au pierdut investitorii de la BVB din afacerea Rosia Montana

Deznodamantul din procesul intentat statului roman de Gabriel Resources a oferit ocazia unor speculatii pe piata bursiera atat in Canada cat si in Romania.

12 Mar 2024 | Investitii
Bulele anului 2024 se pot sparge cu mult zgomot in 2025

Bulele anului 2024 se pot sparge cu mult zgomot in 2025

Gradul de supraevaluare al actiunilor de top din SUA, bursa care da tonul pietelor de capital globale, depaseste nivelul premergator spargerii bulei dotcom.

01 Mar 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul