top banner

Cat de scumpe sunt actiunile acum fata de 2007?

15 Iunie 2021 | Autor: Conso

Cat de scumpe sunt actiunile acum fata de 2007?

In martie, indicele BET al bursei de valori a reusit sa depaseasca maximul din iulie 2007, an ce marca inceputul unei corectii agresive. Dar asta nu inseamna ca actiunile sunt evaluate acum la fel ca in urma cu 14 ani. 
Faptul ca valoarea in puncte a principalului indice bursier din vara lui 2007 (10.813, recordul anului respectiv) a fost depasita abia in aceasta primavara dupa o scadere abrupta intre 2008-2009 si o revenire greoaie pana in prezent, e un bun pretext pentru a privi comparativ cotatiile actiunilor de atunci si de acum prin prisma catorva multipli bursieri. 

Pretext folosit de agentia de brokeraj Prime Transaction care a urmarit evolutia raportului pret/profit pe actiune (PER), pret/valoare contabila (P/BV) si pret/cifra de afaceri (P/S) pentru companiile incluse in indicele BET-BK (spre deosebire de BET acesta include un numar mai mare de companii-25-urmarind cei mai lichizi emitenti de la BVB). 

Analistii Prime au incercat sa demonstreze ca desi evolutia din ultimii ani a fost ascendenta, ritmul cresterii a fost insa unul lent, iar comparatia cu societatile incluse in indicele BET din 2007 este interesanta prin prisma raportului de atunci intre cotatii si profituri. 

Contextul pietei in 2007

Inainte de a arunca o privire asupra multiplilor principalelor actiuni din BET in preajma momentului in care a debutat marea criza financiara, sa vedem care erau atunci motoarele cresterii. 

Investitorii erau euforici dupa recenta aderare a Romaniei la UE. Se spera ca decalajul dintre noi si tarile dezvoltate din Europa va fi recuperat destul de rapid. 

In tara intrau investitii speculative, fapt vizibil in piata valutara (un euro scazuse pana aproape de 3 lei) dar si in cea bursiera sau imobiliara (se vindeau ca painea calda toate ansamblurile rezidentiale noi, inclusiv cele din camp si fara utilitati trase). 

O distractie la moda printre micii investitori era sa numere atunci metrii patrati de sub fabricile listat pe Rasdaq, inmultindu-i cu valoarea terenului pe piata si aproximand astfel valoarea “reala” a afacerii (pana la urma unele companii chiar au fost relocate, dar in putine cazuri banii obtinuti din vanzarea terenurilor au ajuns la actionari sub forma de dividende). 

Ei bine, in acei ani in care totul crestea, valoarea mediana a indicelui PER pentru companiile din BET era de 34, iar a indicelui P/BV era de 5,1, mediana randamentului la dividend fiind de 2,1% (semnificativ sub dobanda bancara). Bancile listate (BRD si Banca Transilvania) aveau de pilda PER-uri in jur de 29.

Ce se intampla in acest moment

Mitul laptelui si mierii care ar curge imediat dupa aderare s-a mai nuantat. Economia a crescut, dar nu in ritmul visat atunci. Nimeni nu mai face azi calcule cu pretul terenurilor companiilor listate. 

Iar mediana indicelui PER pentru companiile din BET-BK ajunsese la T1 din 2021 la valoarea de 11,7, in crestere de la valorile de 9,5 din 2016 si 11,5 din 2017 desi in 2020, pe fondul prabusirii profiturilor companiilor listate odata cu pandemia, PER-ul fusese mai mare, de 13. 

Intre timp, indicele PER a avansat pana la o medie de 13 in aceste zile dar este totusi o mare diferenta raportat la valoarea de 34 din 2007 (BRD si Banca Transilvania au acum PER-uri de 9-12). 

In ceea ce priveste raportul pret/valoare contabila (urmareste evolutia capitalului propriu), indicele P/BV a urcat constant in ultimii ani, de la o mediana de 0,8 in 2016 la 1,14 la T1 din 2021 pentru companiile din BET-BK dar totusi ramane mult sub valoarea de peste 5 consemnata in 2007. 

In concluzie, companiile listate azi sunt mai ieftine prin prisma indicatorilor bursieri decat erau pe varful bulei bursiere din 2007, chiar daca BET a atins recent si depasit maximul acelui an. 

Ceea ce inseamna ca la o eventuala corectie preluata din pietele externe sau la dezechilibre aparute in economia locala, corectiile ar fi trebui, cel putin teoretic, sa fie semnificativ mai moderate in comparatie cu prabusirea din 2008-2009 (sa ne amintim ca BET-FI, indicele SIF-urilor, cazuse atunci cu peste 90%!). 

Informatiile cuprinse in acest articol sunt cu caracter informativ si contin opinii personale ale autorului. Opiniile prezentate in articole nu reprezinta recomandari de investitii si nici consiliere financiara personalizata cu privire la investitiile dumneavoastra.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Un an si jumatate „de aur” dar nu numai pentru metalul galben. Ce urmeaza?

Un an si jumatate „de aur” dar nu numai pentru metalul galben. Ce urmeaza?

Desi cresterea pretului aurului a atins 50% din septembrie 2022, satisfactia celor care au pariat pe acesta a fost comparabila cu a detinatorilor de actiuni in ciuda politicii monetare restrictive.

02 Mai 2024 | Investitii
Bursa este deschisa pentru oricine. Fondurile de tip ETF si accesul simplu la performantele bursei

Bursa este deschisa pentru oricine. Fondurile de tip ETF si accesul simplu la performantele bursei

Bursa de Valori din Bucuresti (BVB) ofera publicului larg actiunile unora dintre cele mai importante companii din Romania, din sectoare diverse de activitate: OMV Petrom, Hidroelectrica, Romgaz, Nuclearelectrica, Digi Communications, Transgaz, Banca Transilvania, Electrica, BRD – Groupe Societe Generale, One United Properties, Medlife, Transport Trade Services, Transelectrica, Teraplast, Aquila Part Prod Com, Purcari Wineries – acestea sunt doar o parte dintre ele. Performantele actiunilor acestor companii pot fi o idee buna pentru o parte din economiile oricrei persoane sau companii.

18 Apr 2024 | Investitii
Companiile din energie nu mai sunt un Eldorado al dividendelor

Companiile din energie nu mai sunt un Eldorado al dividendelor

Cresterea agresiva a cotatiilor din ultimul an si dinamica mai modesta a profiturilor au redus randamentul la dividend pentru actiunile listate sub cel al depozitelor la termen in mai multe cazuri.

28 Mar 2024 | Investitii
Cum au pierdut investitorii de la BVB din afacerea Rosia Montana

Cum au pierdut investitorii de la BVB din afacerea Rosia Montana

Deznodamantul din procesul intentat statului roman de Gabriel Resources a oferit ocazia unor speculatii pe piata bursiera atat in Canada cat si in Romania.

12 Mar 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul