top banner

BVB se indeparteaza de statutul de piata emergenta

28 Martie 2017 | Autor: Conso

Rezultatele inregistrate de Bursa de Valori Bucuresti (BVB) in 2016 sunt departe de a conduce catre indeplinirea principalului obiectiv al institutiei, acela de a trece de la statutul de piata de frontieraa la cel de piata emergenta. Atat numarul, cat si valoarea tranzactiilor au scazut anul trecut fata de 2015.
Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a anuntat ca, in 2016, valoarea totala a tranzactiilor derulate la BVB a scazut fata de anul anterior cu 7,45%, atingand valoarea de 11,25 miliarde de lei.
Totodata, anul trecut, numarul tranzactiilor derulate s-a diminuat cu aproximativ 3,98% fata de 2015, scaderea fiind influentata de scaderea interesului investitorilor pentru tranzactiile cu unitati de fond, care au inregistrat un minus de 46,86% in 2016.
Si tranzactiile cu obligatiuni au tras in jos rezultatele bursei in 2016, cu o scadere de 79,83% fata de 2015.
Cele mai mari cresteri au fost pe titluri de stat
“Cea mai semnificativa crestere a valorii tranzactiilor se remarca in cadrul tranzactiilor cu titluri de stat, a caror valoare totala tranzactionata in anul 2016 a crescut cu aproximativ 150,28% comparativ cu anul precedent”, se subliniaza in comunicatul ASF.
Evolutia pozitiva a tranzactiilor cu titluri de stat a avut la baza emisiunea de titluri de stat, din luna august, adresata persoanelor fizice, prin care Ministerul Finantelor Publice a atras de la populatie peste 735 de milioane de lei pe doi ani.
Pe de alta parte, desi actiunile raman in continuare tipul de instrument preferat de investitori, valoarea tranzactiilor cu acest instrumente reprezentand 84,13% din totalul tranzactiilor derulate la BVB in anul 2016, numarul acestora a scazut cu 1,45% fata de anul anterior. In schimb, valoarea a crescut usor, cu 6,4% in 2016 fata de 2015.
In clasamentul celor mai lichide companii, pe primul loc se situeaza Banca Transilvania (TLV), care detine o pondere de circa 24,73% din valoarea totala tranzactionata anul trecut. Pe pozitiile urmatoare in acest top s-au clasat Fondul Proprietatea (FP), Romgaz (SNG), BRD - Groupe Societe Generale (BRD) si Electrica (EL).
Crestere modesta pentru BET
La nivel de indici, cu exceptia BET-FI si a BET-NG, toti au incheiat 2016 pe plus fata de 2015. Indicele BET, a inregistrat un plus modest, de 1,15%, mult sub evolutia principalilor indici din pietele dezvoltate, respectiv FTSE din Marea Britanie, care a crescut cu aproape 14%, DJIA din SUA (+12,26%), DAX din Germania (+6,87%) si chiar ASE din Grecia (+6,35%).
Pe de alta parte, dintre indicii de actiuni analizati ai burselor externe, cea mai importanta scadere la 12 luni a fost inregistrata de FTSE MIB din Italia (-10,20%), urmat de ISEQ din Irlanda (-4,95%) si IBEX din Spania. 
“Piata de capital din Romania a fost caracterizata, pe parcursul anului trecut, de un regim redus de volatilitate, cu exceptia unor episoade temporare, in care volatilitatea zilnica a indicelui BET a crescut semnificativ, in special la sfarsitul lunilor ianuarie-februarie 2016 (datorita turbulentelor existente pe pietele financiare din China), si la sfarsitul lunii iunie (pe fondul asteptarii rezultatelor referendumului din Marea Britanie”, se mentioneaza in comunicatul ASF.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Bursa este deschisa pentru oricine. Fondurile de tip ETF si accesul simplu la performantele bursei

Bursa este deschisa pentru oricine. Fondurile de tip ETF si accesul simplu la performantele bursei

Bursa de Valori din Bucuresti (BVB) ofera publicului larg actiunile unora dintre cele mai importante companii din Romania, din sectoare diverse de activitate: OMV Petrom, Hidroelectrica, Romgaz, Nuclearelectrica, Digi Communications, Transgaz, Banca Transilvania, Electrica, BRD – Groupe Societe Generale, One United Properties, Medlife, Transport Trade Services, Transelectrica, Teraplast, Aquila Part Prod Com, Purcari Wineries – acestea sunt doar o parte dintre ele. Performantele actiunilor acestor companii pot fi o idee buna pentru o parte din economiile oricrei persoane sau companii.

18 Apr 2024 | Investitii
Companiile din energie nu mai sunt un Eldorado al dividendelor

Companiile din energie nu mai sunt un Eldorado al dividendelor

Cresterea agresiva a cotatiilor din ultimul an si dinamica mai modesta a profiturilor au redus randamentul la dividend pentru actiunile listate sub cel al depozitelor la termen in mai multe cazuri.

28 Mar 2024 | Investitii
Cum au pierdut investitorii de la BVB din afacerea Rosia Montana

Cum au pierdut investitorii de la BVB din afacerea Rosia Montana

Deznodamantul din procesul intentat statului roman de Gabriel Resources a oferit ocazia unor speculatii pe piata bursiera atat in Canada cat si in Romania.

12 Mar 2024 | Investitii
Bulele anului 2024 se pot sparge cu mult zgomot in 2025

Bulele anului 2024 se pot sparge cu mult zgomot in 2025

Gradul de supraevaluare al actiunilor de top din SUA, bursa care da tonul pietelor de capital globale, depaseste nivelul premergator spargerii bulei dotcom.

01 Mar 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul