Bursa incheie saptamana aproape neschimbata

Bursa a inchis saptamana fara o tendinta clara. Actiunile au scazut in medie cu mai putin de 0,1% fata de saptamana anterioara.

Piata a intrat de cateva zile intr-o perioada de apatie in care miscarile preturilor actiunilor s-au decorelat in cea mai mare parte a timpului de evolutiile pietelor financiare gloabale, iar volumele au scazut la nivele de avarie.

Vineri, bursa a crescut subunitar, in conditiile in care principalii indici europeni si amercani urcat cu 1-2%.

“Situatia este oarecum de inteles in conditiile in care la nivel international se observa nervozitate din partea investitorilor transpusa in piata prin miscari ample si fara o directie clara, iar acesta situatie ii debusoleaza si pe jucatorii locali”, a explicat recenta evolutiei a bursei, Mihai Muresian, broker la Intercapital Invest.


El este de parere ca investitorii prefera sa urmareasca piata si reactioneaza numai la stirile macroeconomice importante iar cum acestea abunda piata nu fac alteceva decat sa contribuie mai mult la amplificarea starii de confuzie decat sa o amelioreze.

“Ceea ce atrage insa cel mai mult atentia si arata gravitatea situatiei actuale este valoarea zilnica a tranzactiilor. Faptul ca volumul tranzactionat este foarte redus nu poate decat sa traga un semnal de alarma aratand ca in piata nu mai sunt activi in momentul de fata decat speculatorii, investitorii de portofoliu (atat cei rezidenti cat si cei nerezidenti) lipsind cu desavarsire, potrivit acestuia”, a subliniat Muresian.

Intr-o oarecare masura deciziile investitionale ale acestora sunt de inteles, potrivit acestuia, intrucat contextul economic regional este momentan unul foarte instabil si inadecvat pentru investitii.

In acest sens, pentru moment asteptarile pentru perioada urmatoare nu pot fi imbucuratoare, situatia actuala trebuind sa fie tratata cu prudenta marita din partea investitorilor. Este clar ca directia pe care piata va fi dictata de evolutiile si mesajele transmise de pe pietele financiare globale dar pana ce acestea nu se vor redresa nu ne putem astepta la o situatie diferita aici, atrage atentia Muresian.

“Cel mai probabil situatia acestea va persista in pietele financiare pana spre sfarsitul anului, dar daca deciziile autoritatilor nu vor reusi sa amelioreze problemele cu care se confrunta Europa, incet incet incepe sa se contureze scenariul unor scaderi importante care sa cuprinda toate pietele financiare”, a mai precizat acesta.

Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Investitii


De ce se imprumuta companiile la dobanzi de credite de nevoi personale?
De ce se imprumuta companiile la dobanzi de credite de nevoi personale?

Emisiunile de obligatiuni in lei listate la bursa au dobanzi apropiate de creditele de nevoi personale. Explicatia trebuie cautata in avatajele notorietatii si modul diferit de garantare.

23 Octombrie 2020 | Investitii (fonduri + burse)

Este aurul o varianta de plasament recomandata micilor investitori?
Este aurul o varianta de plasament recomandata micilor investitori?

Cand pretul aurului bate record dupa record, dorinta de a-l detine creste exponential iar adaosurile celor care il ofera sub forma de monede sau lingouri par digerabile.

12 Octombrie 2020 | Investitii (fonduri + burse)

Educatia financiara, folosita ca pretext pentru marketing agresiv
Educatia financiara, folosita ca pretext pentru marketing agresiv

Am asistat la un seminar care dorea sa familiarizeze cursantii cu fundamentele economiei si pietelor de capital, scopul declarat fiind ca acestia sa isi poata dobandi independenta financiara prin intermediul tranzactiilor Forex.

5 Octombrie 2020 | Investitii (fonduri + burse)

Cati bani au facut investitorii in fondurile mutuale in 2020
Cati bani au facut investitorii in fondurile mutuale in 2020

Investitia intr-un fond mutual presupune sa beneficiezi de experienta administratorului si de avantajele portofoliului sau diversificat, platind insa costurile aferente activitatii de administrare (cel mai frecvent, sub forma comisionului de subscriere).

24 Septembrie 2020 | Investitii (fonduri + burse)

Mai multe articole

Inapoi sus