Bursa incheie saptamana aproape neschimbata

Bursa a inchis saptamana fara o tendinta clara. Actiunile au scazut in medie cu mai putin de 0,1% fata de saptamana anterioara.

Piata a intrat de cateva zile intr-o perioada de apatie in care miscarile preturilor actiunilor s-au decorelat in cea mai mare parte a timpului de evolutiile pietelor financiare gloabale, iar volumele au scazut la nivele de avarie.

Vineri, bursa a crescut subunitar, in conditiile in care principalii indici europeni si amercani urcat cu 1-2%.

“Situatia este oarecum de inteles in conditiile in care la nivel international se observa nervozitate din partea investitorilor transpusa in piata prin miscari ample si fara o directie clara, iar acesta situatie ii debusoleaza si pe jucatorii locali”, a explicat recenta evolutiei a bursei, Mihai Muresian, broker la Intercapital Invest.


El este de parere ca investitorii prefera sa urmareasca piata si reactioneaza numai la stirile macroeconomice importante iar cum acestea abunda piata nu fac alteceva decat sa contribuie mai mult la amplificarea starii de confuzie decat sa o amelioreze.

“Ceea ce atrage insa cel mai mult atentia si arata gravitatea situatiei actuale este valoarea zilnica a tranzactiilor. Faptul ca volumul tranzactionat este foarte redus nu poate decat sa traga un semnal de alarma aratand ca in piata nu mai sunt activi in momentul de fata decat speculatorii, investitorii de portofoliu (atat cei rezidenti cat si cei nerezidenti) lipsind cu desavarsire, potrivit acestuia”, a subliniat Muresian.

Intr-o oarecare masura deciziile investitionale ale acestora sunt de inteles, potrivit acestuia, intrucat contextul economic regional este momentan unul foarte instabil si inadecvat pentru investitii.

In acest sens, pentru moment asteptarile pentru perioada urmatoare nu pot fi imbucuratoare, situatia actuala trebuind sa fie tratata cu prudenta marita din partea investitorilor. Este clar ca directia pe care piata va fi dictata de evolutiile si mesajele transmise de pe pietele financiare globale dar pana ce acestea nu se vor redresa nu ne putem astepta la o situatie diferita aici, atrage atentia Muresian.

“Cel mai probabil situatia acestea va persista in pietele financiare pana spre sfarsitul anului, dar daca deciziile autoritatilor nu vor reusi sa amelioreze problemele cu care se confrunta Europa, incet incet incepe sa se contureze scenariul unor scaderi importante care sa cuprinda toate pietele financiare”, a mai precizat acesta.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Investitii


Se schimba strategia statului la Hidroelectrica inainte de listare?
Se schimba strategia statului la Hidroelectrica inainte de listare?

Fondul Proprietatea (FP) a cerut ca in AGA din 13 mai sa se dezbata acordarea de dividende suplimentare de 1 miliard lei. In 2020, 2019 si 2018 solicitari similare fusesera acceptate.

4 Mai 2021 | Investitii (fonduri + burse)

Cum se explica efervescenta bursei
Cum se explica efervescenta bursei

Un numar tot mai mare de emisiuni de actiuni si obligatiuni bat la poarta BVB in ultima vreme, maximele pre-criza financiara au fost depasite de catre indici, iar apetitul de risc e in crestere odata cu sperantele ca pandemia se va sfarsi in curand.

21 Aprilie 2021 | Investitii (fonduri + burse)

Pandemia a impulsionat listarea Allview la bursa
Pandemia a impulsionat listarea Allview la bursa

Daca in ceea ce priveste companiile din Horeca ultimul an a fost dezamagitor, furnizorii de gadgeturi electronice si-au vazut conturile pline pe fondul unei cereri in crestere.

1 Aprilie 2021 | Investitii (fonduri + burse)

Multe companii listate au avut profituri in crestere in anul pandemiei
Multe companii listate au avut profituri in crestere in anul pandemiei

Desi au existat domenii de activitate lovite dur in primul an al pandemiei, in special din zona Horeca, 2020 a avut si multi premianti la bursa din perspectiva evolutiei profitului si cifrei de afaceri.

10 Martie 2021 | Investitii (fonduri + burse)

Mai multe articole

Inapoi sus