Bursa incheie saptamana aproape neschimbata

Bursa a inchis saptamana fara o tendinta clara. Actiunile au scazut in medie cu mai putin de 0,1% fata de saptamana anterioara.

Piata a intrat de cateva zile intr-o perioada de apatie in care miscarile preturilor actiunilor s-au decorelat in cea mai mare parte a timpului de evolutiile pietelor financiare gloabale, iar volumele au scazut la nivele de avarie.

Vineri, bursa a crescut subunitar, in conditiile in care principalii indici europeni si amercani urcat cu 1-2%.

“Situatia este oarecum de inteles in conditiile in care la nivel international se observa nervozitate din partea investitorilor transpusa in piata prin miscari ample si fara o directie clara, iar acesta situatie ii debusoleaza si pe jucatorii locali”, a explicat recenta evolutiei a bursei, Mihai Muresian, broker la Intercapital Invest.


El este de parere ca investitorii prefera sa urmareasca piata si reactioneaza numai la stirile macroeconomice importante iar cum acestea abunda piata nu fac alteceva decat sa contribuie mai mult la amplificarea starii de confuzie decat sa o amelioreze.

“Ceea ce atrage insa cel mai mult atentia si arata gravitatea situatiei actuale este valoarea zilnica a tranzactiilor. Faptul ca volumul tranzactionat este foarte redus nu poate decat sa traga un semnal de alarma aratand ca in piata nu mai sunt activi in momentul de fata decat speculatorii, investitorii de portofoliu (atat cei rezidenti cat si cei nerezidenti) lipsind cu desavarsire, potrivit acestuia”, a subliniat Muresian.

Intr-o oarecare masura deciziile investitionale ale acestora sunt de inteles, potrivit acestuia, intrucat contextul economic regional este momentan unul foarte instabil si inadecvat pentru investitii.

In acest sens, pentru moment asteptarile pentru perioada urmatoare nu pot fi imbucuratoare, situatia actuala trebuind sa fie tratata cu prudenta marita din partea investitorilor. Este clar ca directia pe care piata va fi dictata de evolutiile si mesajele transmise de pe pietele financiare globale dar pana ce acestea nu se vor redresa nu ne putem astepta la o situatie diferita aici, atrage atentia Muresian.

“Cel mai probabil situatia acestea va persista in pietele financiare pana spre sfarsitul anului, dar daca deciziile autoritatilor nu vor reusi sa amelioreze problemele cu care se confrunta Europa, incet incet incepe sa se contureze scenariul unor scaderi importante care sa cuprinda toate pietele financiare”, a mai precizat acesta.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Investitii


E momentul ideal pentru investitia in fonduri mutuale de actiuni?
E momentul ideal pentru investitia in fonduri mutuale de actiuni?

Cu bursele la maxime istorice si revenirea apetitului de consum, multi ar putea considera ca este momentul ideal pentru o investitie in fonduri mutuale de actiuni. Dar care sunt perspectivele pe termen mediu?

27 Iulie 2021 | Investitii (fonduri + burse)

Inflatia in crestere a taiat apetitul investitorilor in titluri de stat
Inflatia in crestere a taiat apetitul investitorilor in titluri de stat

Suma colectata de Ministerul Finantelor pentru cele 3 emisuni de titluri de stat listate in aceasta luna la bursa a fost in scadere cu peste 100 milioane euro fata de oferta derulata in martie.

19 Iulie 2021 | Investitii (fonduri + burse)

Prea multi bani speculativi in ofertele publice
Prea multi bani speculativi in ofertele publice

In ciuda aparentei efervescente in momentul subscrierii, dupa listare cele doua oferte publice lansate in ultima vreme la bursa s-au pozitionat in apropierea pretului de inchidere, punand in discutie strategia intermediarilor.

13 Iulie 2021 | Investitii (fonduri + burse)

Cat de scumpe sunt actiunile acum fata de 2007?
Cat de scumpe sunt actiunile acum fata de 2007?

In martie, indicele BET al bursei de valori a reusit sa depaseasca maximul din iulie 2007, an ce marca inceputul unei corectii agresive. Dar asta nu inseamna ca actiunile sunt evaluate acum la fel ca in urma cu 14 ani.

15 Iunie 2021 | Investitii (fonduri + burse)

Mai multe articole

Inapoi sus