Bursa incheie saptamana aproape neschimbata

Bursa a inchis saptamana fara o tendinta clara. Actiunile au scazut in medie cu mai putin de 0,1% fata de saptamana anterioara.

Piata a intrat de cateva zile intr-o perioada de apatie in care miscarile preturilor actiunilor s-au decorelat in cea mai mare parte a timpului de evolutiile pietelor financiare gloabale, iar volumele au scazut la nivele de avarie.

Vineri, bursa a crescut subunitar, in conditiile in care principalii indici europeni si amercani urcat cu 1-2%.

“Situatia este oarecum de inteles in conditiile in care la nivel international se observa nervozitate din partea investitorilor transpusa in piata prin miscari ample si fara o directie clara, iar acesta situatie ii debusoleaza si pe jucatorii locali”, a explicat recenta evolutiei a bursei, Mihai Muresian, broker la Intercapital Invest.


El este de parere ca investitorii prefera sa urmareasca piata si reactioneaza numai la stirile macroeconomice importante iar cum acestea abunda piata nu fac alteceva decat sa contribuie mai mult la amplificarea starii de confuzie decat sa o amelioreze.

“Ceea ce atrage insa cel mai mult atentia si arata gravitatea situatiei actuale este valoarea zilnica a tranzactiilor. Faptul ca volumul tranzactionat este foarte redus nu poate decat sa traga un semnal de alarma aratand ca in piata nu mai sunt activi in momentul de fata decat speculatorii, investitorii de portofoliu (atat cei rezidenti cat si cei nerezidenti) lipsind cu desavarsire, potrivit acestuia”, a subliniat Muresian.

Intr-o oarecare masura deciziile investitionale ale acestora sunt de inteles, potrivit acestuia, intrucat contextul economic regional este momentan unul foarte instabil si inadecvat pentru investitii.

In acest sens, pentru moment asteptarile pentru perioada urmatoare nu pot fi imbucuratoare, situatia actuala trebuind sa fie tratata cu prudenta marita din partea investitorilor. Este clar ca directia pe care piata va fi dictata de evolutiile si mesajele transmise de pe pietele financiare globale dar pana ce acestea nu se vor redresa nu ne putem astepta la o situatie diferita aici, atrage atentia Muresian.

“Cel mai probabil situatia acestea va persista in pietele financiare pana spre sfarsitul anului, dar daca deciziile autoritatilor nu vor reusi sa amelioreze problemele cu care se confrunta Europa, incet incet incepe sa se contureze scenariul unor scaderi importante care sa cuprinda toate pietele financiare”, a mai precizat acesta.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Investitii


Tentatii tot mai mari pentru banii din depozitele la termen
Tentatii tot mai mari pentru banii din depozitele la termen

In 2021, peste reducerea dobanzilor la termen se suprapun oferte mai generoase din piata titlurilor de stat, a obligatiunilor listate, a ofertelor publice de actiuni de la bursa.

5 Februarie 2021 | Investitii (fonduri + burse)

Revolutia descultilor din piata de capital americana
Revolutia descultilor din piata de capital americana

Milioane de investitori de buzunar reuniti intr-un grup de discutii pe teme bursiere de pe Reddit (WallStreetBets) au reusit sa ingenuncheze in ianuarie mai multe fonduri speculative.

1 Februarie 2021 | Investitii (fonduri + burse)

Hidroelectrica, o listare la bursa tot mai probabila
Hidroelectrica, o listare la bursa tot mai probabila

Conferinta privind aniversarea a 10 ani de prezenta a Fondului Proprietatea (FP) la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) s-a transformat intr-o declaratie de principii, pe diferite voci, privind necesitatea si avantajele listarii companiilor de stat la bursa in general si a Hidroelectrica in particular.

25 Ianuarie 2021 | Investitii (fonduri + burse)

Cum interactionezi online cu brokerii si Depozitarul Central
Cum interactionezi online cu brokerii si Depozitarul Central

Pandemia ne-a învatat sa ne gestionam online relatiile cu intermediarii de servicii financiare iar deschiderea de cont, derularea tranzactiilor, instituirea restrictiilor pe cont si obtinerea extraselor se poate face si de la distanta.

22 Ianuarie 2021 | Investitii (fonduri + burse)

Mai multe articole

Inapoi sus