top banner

Bursa din Romania intra in 2012 cu perspective favorabile

06 Ianuarie 2012 | Autor: Alexandra Popa

Bursa din Romania intra in 2012 cu perspective favorabile

Chiar daca criza datoriilor suverane in care pare sa se fi afundat zona euro a afectat intreaga Europa, pietele de capital din Europa de Est pot beneficia de mai mult interes din partea investitorilor. Fara reveniri spectaculoase, analistii Erste prevad totusi un an mai bun pentru bursa de la Bucuresti, estimand un castig de 17% pentru indicele BET.
Bursa de la Bucuresti ramane piata preferata a analistilor din regiunea Europei de Sud-Est, o mare parte din atractivitate fiind datorata listarilor anuntate in 2012.
“Lichiditatea ramane principala preocupare. Cu Europa de Sud-Est in pozitie neutra, analistii recomanda mai degraba supra-pondere pentru Romania”, se arata intr-un raport intocmit de Erste Bank.
BET s-ar putea dubla daca scade aversiunea la risc a investitorilor
Bursa de Valori de la Bucuresti ar putea fi vedeta regiunii, cu o crestere estimata a indicelui BET - ce monitorizeaza cele mai lichide 10 actiuni – de 17% in 2012. Cea mai mare ingrijorare pentru piata din Romania nu vine din interior, ci dintr-o posibila scadere a increderii investitorilor.
Daca nu ar fi existat situatia tensionata de pe bursele internationale, indicele BET ar fi avut o crestere mult mai mare.
Prin urmare, daca se face abstractie de riscul de tara si se tine cont doar de performantele financiare ale companiilor listate, modelul de evaluare folosit de analistii Erste semnaleaza un potential de crestere de peste 100% pentru BET, cu mult inaintea indicilor similari din Rusia, Austria sau Polonia.
“Romania este unul din cazurile in care sentimentul negativ erodeaza mare parte din estimarile de performanta, dar fundamentele economice raman destul de puternice pentru ca piata sa inregistreze totusi o evolutie buna”, se precizeaza in raportul Erste.
Listarea Romgaz – evenimentul anului
Piata de capital romaneasca are nevoie de investitori straini iar acum este momentul cand atentia lor s-ar putea muta in aceasta directie. Fara aceasta migrare, baza slaba de investitori institutionali romani nu va putea sustine necesarul de capital al marilor companii.
Statul urmeaza sa vanda pachete de aproximativ 15% din Transelectrica si Transgaz in primul trimestru al anului, prin aceste doua tranzactii urmarindu-se obtinerea unei sume de 40 milioane euro, respectiv 85 milioane euro.
La acestea se adauga listarea Romgaz, anuntata pentru iunie sau septembrie, considerata a fi evenimentul anului si cea mai mare din istoria BVB. Pentru pachetul de 15% ce urmeaza sa fie vandut, se estimeaza incasarea sumei de 300 milioane euro.
Vanzarea de catre stat a pachetului Petrom nu are o data clar stabilita, dupa esecul dezamagitor al primei incercari, in iulie 2011.
“Transelectrica si Transgaz raman printre companiile noastre preferate in 2012 si pe termen lung. Nu avem motive sa credem ca 2012 va fi un an financiar mai slab decat 2011”, se precizeaza in raportul Erste.
”In vremuri dificile din punct de vedere economic ar trebui sa ne concentram pe companiile care reusesc inca sa obtina profitabilitate ridicata, raportand in acelasi timp rezultate financiare stabile. De asemenea, un randament al dividendelor atractiv este un element cheie intr-o decizie de investitii. In opinia noastra, in 2012 investitorii vor prefera companiile stabile, cu rate ridicate de acoperire a datoriei, companiile cu numerar net si sectoarele defensive”, au precizat analistii Erste Bank.
SIF-urile s-ar putea tranzactiona la un discount mai mic
Cresterea recenta a pragului de detinere la SIF-uri vor face mai atractive aceste titluri pentru investitori.
Mai mult, in cazul in care se finalizeaza conventiile prin care actiunile BCR detinute de SIF-uri se convertesc in actiuni Erste, SIF-urile isi vor schimba radical structura, activele lor urmand a include intr-o proportie majoritara actiuni la companii listate.
“Astfel, devine logic ca SIF-urile sa fie tranzactionate la un discount mai mic, sub 50%”, precizeaza analistii Erste.
Constructiile raman in continuare pe lista neagra
“Per total, nu preconizam o miscare de revenire a pietelor de capital la fel de puternica ca in 2009. Revenirea se va manifesta mai moderat, in timp ce sentimentul de revenire lenta ar trebui sa se resimta in performanta burselor. Ne-am bucura sa vedem acest efect inca din primul trimestru din 2012, dar nu am fi surprinsi daca ar dura putin mai mult”, a explicat Henning Esskuchen, co-director pentru CEE Equity Research in cadrul Erste Group.
Un element pozitiv este ca aproape toate sectoarele au inceput sa prezinte o imbunatatire a ratelor de revizuire a castigurilor.
Totusi, exista anumite temeri privind evolutia negativa a economiei in unele tari din Uniunea Europeana, fapt ce submineaza puterea de revenire a unor companii aflate in sectoare ciclice, precum constructiile.
“In concluzie, pastram bancile si asigurarile pe lista de urmarit, preferam sectorul de petrol si gaze, adaugam telecomunicatiile si utilitatile ca sectoare defensive si, pentru randamentul dividendelor, partial sectorul medical, pastrand distanta fata de constructii si materiale si alte industrii ciclice atat timp cat tendintele de recesiune influenteaza sentimentul pietei. De asemenea, ne asteptam ca 2012 sa fie pozitiv pentru toate companiile de retail, datorita cresterii continue a consumului in ECE”, au conchis analistii Erste.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Bursa este deschisa pentru oricine. Fondurile de tip ETF si accesul simplu la performantele bursei

Bursa este deschisa pentru oricine. Fondurile de tip ETF si accesul simplu la performantele bursei

Bursa de Valori din Bucuresti (BVB) ofera publicului larg actiunile unora dintre cele mai importante companii din Romania, din sectoare diverse de activitate: OMV Petrom, Hidroelectrica, Romgaz, Nuclearelectrica, Digi Communications, Transgaz, Banca Transilvania, Electrica, BRD – Groupe Societe Generale, One United Properties, Medlife, Transport Trade Services, Transelectrica, Teraplast, Aquila Part Prod Com, Purcari Wineries – acestea sunt doar o parte dintre ele. Performantele actiunilor acestor companii pot fi o idee buna pentru o parte din economiile oricrei persoane sau companii.

18 Apr 2024 | Investitii
Companiile din energie nu mai sunt un Eldorado al dividendelor

Companiile din energie nu mai sunt un Eldorado al dividendelor

Cresterea agresiva a cotatiilor din ultimul an si dinamica mai modesta a profiturilor au redus randamentul la dividend pentru actiunile listate sub cel al depozitelor la termen in mai multe cazuri.

28 Mar 2024 | Investitii
Cum au pierdut investitorii de la BVB din afacerea Rosia Montana

Cum au pierdut investitorii de la BVB din afacerea Rosia Montana

Deznodamantul din procesul intentat statului roman de Gabriel Resources a oferit ocazia unor speculatii pe piata bursiera atat in Canada cat si in Romania.

12 Mar 2024 | Investitii
Bulele anului 2024 se pot sparge cu mult zgomot in 2025

Bulele anului 2024 se pot sparge cu mult zgomot in 2025

Gradul de supraevaluare al actiunilor de top din SUA, bursa care da tonul pietelor de capital globale, depaseste nivelul premergator spargerii bulei dotcom.

01 Mar 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul