top banner

Bulele anului 2024 se pot sparge cu mult zgomot in 2025

01 Martie 2024 | Autor: Cristian Dogaru

Bulele anului 2024 se pot sparge cu mult zgomot in 2025

Apollo Global Management

Gradul de supraevaluare al actiunilor de top din SUA, bursa care da tonul pietelor de capital globale, depaseste nivelul premergator spargerii bulei dotcom. 
Primele 10 companii din indicele S&P 500 din punctul de vedere al capitalizarii sunt mai supraevaluate in acest moment decat erau in timpul bulei tehnologice din anii 90 ai secolului trecut (nivel de la care pietele au luat-o puternic in jos atunci), dupa cum arata un raport al Apollo Global Management. 
Astfel, din perspectiva indicatorului PER (raport pret/venituri, arata in cati ani se poate recupera pretul platit din profitul pe actiune) estimat pentru urmatoarele 12 luni, valoarea medie consemnata in dreptul acestora este in prezent de aproximativ 30, fata de circa 17 in 1990 sau 25 in anul 2000. In 2010, dupa criza financiara, indicatorul PER al companiilor de top din indicele S&P500 coborase la valoarea medie de 10. 
Sa luam de pilda Nvidia Corporation, o actiune-vedeta din noua bula a inteligentei artificiale (produce procesoarele cu care se presupune ca vor opera noile calculatoare conectate la AI), unde indicatorul PER pe ultimele 4 luni are valoarea de 64, iar dividendul estimat are randamentul de 0,02%. 
Dar daca lucrurile privind implementarea AI nu merg conform planurilor, daca rata de crestere a profiturilor nu este cea visata in prezent de actionari? 
Sa ne amintim cum s-au petrecut lucrurile cu Tesla, o actiune vedeta la randul sau in urma cu cativa ani, unde investitorii visau profituri in crestere exponentiala. A aparut insa industria auto din China la orizont, care poate produce si exporta masini electrice mult mai ieftin, iar marjele de profit ale Tesla s-au diluat la randul lor astfel incat in prezent, fata de pretul actiunilor din noiembrie 2021, corectia este de 50% (si asta pe o bursa in crestere sustinuta in 2024).
Si cum exuberanta din pietele de actiuni se reflecta si in alte zone unde toleranta la risc este generoasa, cotatiile bitcoin au ajuns la 63.000 dolari, nivel apropiat de cel la care incepuse nu cu mult timp in urma (2021) picajul accelerat al pietei crypto. 
Intre timp se poate investi in bitcoin si prin intermediul vehiculelor de tip ITF, dar tot active fara anuitati au ramas criptomonedele si alte garantii in spate, altele decat entuziasmul speculatorilor, tot nu exista. Sa ne asteptam deci in urmatoarele saptamani la revenirea paralelelor cu piata aurului, si sa auzim iar cum bitcoin este noul aur digital pentru generatia milenialilor, etc 
Cum arata actiunile romanesti?
Hidroelectrica are un PER de 8,8, TTS de 6, SNP de 9,5, Antibiotice 13,7, Romgaz 7,7, Nuclearelectrica de 5,2, Electrica de 9,2, etc. 
In cazul in care profiturile se vor reduce in 2025 valorile PER pot urca, dar o plasare a respectivului indicator sub 10 asigura totusi o rata de distributie a dividendelor decenta, similara unei dobanzi bancare de 5%, daca jumatate din profit ar lua aceasta destinatie (la Hidroectrica insa 90% din profit merge in dividende). 
Dar asta nu inseamna ca bursa locala va fi scutita de corectii, daca pe bursele mari incepe o miscare descendenta pe termen mediu. 
Momentan, estimarile privind viitoarele taieri ale dobanzilor suna bine in 2024, mai ales ca ne aflam si in an electoral mai peste tot, iar alocarile bugetare spre diferite sectoare sunt maxime. 
Cotele la care au ajuns insa unele active amintesc de nivelurile intalnite la precedentele bule, iar prudenta ar trebui sa fie cuvantul de ordine acum. 
Informatiile si interpretarile cuprinse in acest articol sunt cu caracter informativ si contin opinii personale ale autorului. Opiniile prezentate in articole nu reprezinta recomandari de investitii si nici consiliere financiara personalizata cu privire la investitiile dumneavoastra.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Bursa este deschisa pentru oricine. Fondurile de tip ETF si accesul simplu la performantele bursei

Bursa este deschisa pentru oricine. Fondurile de tip ETF si accesul simplu la performantele bursei

Bursa de Valori din Bucuresti (BVB) ofera publicului larg actiunile unora dintre cele mai importante companii din Romania, din sectoare diverse de activitate: OMV Petrom, Hidroelectrica, Romgaz, Nuclearelectrica, Digi Communications, Transgaz, Banca Transilvania, Electrica, BRD – Groupe Societe Generale, One United Properties, Medlife, Transport Trade Services, Transelectrica, Teraplast, Aquila Part Prod Com, Purcari Wineries – acestea sunt doar o parte dintre ele. Performantele actiunilor acestor companii pot fi o idee buna pentru o parte din economiile oricrei persoane sau companii.

18 Apr 2024 | Investitii
Companiile din energie nu mai sunt un Eldorado al dividendelor

Companiile din energie nu mai sunt un Eldorado al dividendelor

Cresterea agresiva a cotatiilor din ultimul an si dinamica mai modesta a profiturilor au redus randamentul la dividend pentru actiunile listate sub cel al depozitelor la termen in mai multe cazuri.

28 Mar 2024 | Investitii
Cum au pierdut investitorii de la BVB din afacerea Rosia Montana

Cum au pierdut investitorii de la BVB din afacerea Rosia Montana

Deznodamantul din procesul intentat statului roman de Gabriel Resources a oferit ocazia unor speculatii pe piata bursiera atat in Canada cat si in Romania.

12 Mar 2024 | Investitii
Increderea investitorilor in obligatiuni listate mai primeste o lovitura

Increderea investitorilor in obligatiuni listate mai primeste o lovitura

Dupa Vivre Deco, Nemo Express, Qualis Properties a venit randul detinatorilor obligatunilor Elefant sa tremure la gandul restituirii principalului.

06 Feb 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul