top banner

Brokerii recomanda investitorilor sa nu se grabeasca sa intre la cumparare

19 August 2011 | Autor: Alina Branescu

Brokerii recomanda investitorilor sa nu se grabeasca sa intre la cumparare

Din aprilie 2011, bursa a intrat pe o panta puternic negativa. Cele mai lichide 10 actiuni au cazut in medie cu peste 32% pana in prezent. Momentul este oportun pentru a investi, insa brokerii cred ca scaderile ar putea continua. De aceea, recomanda investitorilor sa mai astepte.
Indicele BET a ajuns la aproximativ 4.600 de puncte, numai in august coborand cu 14%,  pe fondul panicii instalate la nivel global din cauza ingrijorarilor privind criza datoriilor suverane.
Corectiile domina in continuare piata, astfel ca vineri actiunile cadeau in medie cu 3,6% pe bursa de la Bucuresti, respectiv cu pana la 4% pe cele mai importante burse internationale.
Cine ar trebui sa intre acum in piata?
Acesta este un moment in care investitia la bursa ar trebui luata in considerare numai de catre cei care sunt dispusi sa riste, atrag atentia brokerii.
“Aceasta perioada reprezinta o oportunitate pentru cei care sunt dispusi sa riste. Restul mai bine asteapta dupa ce trec turbulentele, intrucat nimeni nu poate spune ce se va intampla in continuare. Personal, cred in prezent ar trebui plasat aproximativ 30% din portofoliu in actiuni, iar 70% in obligatiuni”, a precizat Iulian Panait, presedintele KTD Invest.
Pe masura ce actiunile mai scad, ceea ce este foarte posibil sa se intample, investitorii isi pot majora expunerea pe actiuni, a adaugat Panait.
Scaderile s-ar putea dovedi de durata
Nicu Grigoras, broker la Intercapital Invest, crede ca acest moment este riscant pentru a trece la cumparare.
“Acest moment este prielnic in special speculatorilor, intrucat exista o probabilitate destul de mare ca scaderile sa ia amploare in continuare, si sa se intinda chiar si pe un an, daca cresterea economiilor europene devine din nou negativa, asa cum se vehiculeaza zilele acestea. Acest scenariu vedem daca se va concretiza la finele acestui trimestru”, a precizat Nicu Grigoras.
El spune ca o parte din bani ar trebui tinuta in numerar. In ceea ce priveste investitorii care sunt deja in piata, ar trebui sa incerce usor-usor sa iasa din piata, spune Grigoras. Intrucat incertitudinea evolutiilor viitoare este mare, exista riscul de a fi luati prin surprindere de eventualele reactii impulsive ale pietelor.
“Pe de alta parte, investitorii care doresc sa investeasca pe o perioada mai indelungata de timp ar trebui mai astepte, sa analizeze bine piata inainte sa cumparare, eventual pana se concretizeaza o tendinta clara”, a punctat Grigoras.
Actiunile cu cele mai bune perspective
Alegerea titlurilor “norocoase” poate da insa multe batai de cap celor chiar si celor mai experimentati investitori, in conditiile in care ultimele saptamani au fost guvernate de panica, investitorii din intreaga lume actionand sub impulsul momentului la aparitia stirilor in piata.
Incepand cu mijlocul lui aprilie, singura actiune din BET care a inregistrat o crestere este Azomures, pretul acesteia urcand cu 9,2%, pana la 0,83 lei pe actiune, in ciuda corectiilor masive care au invadat bursa.
Restul actiunilor au scazut cu peste 10%, cel mai mic regres avand Transelectrica (TEL). In unele cazuri, pierderile au ajuns insa chiar si la 43%, cum este cazul actiunii Broker Cluj (BRK).
In ciuda performantelor negative din ultima vreme de pe bursa inregistrate de aceste companii, brokerii considera ca tocmai cele cu lichiditate buna, insa solide, ar trebui reprezinte prima optiune de plasament a investitorilor.
“Companiile cu lichiditate si rezultate financiare bune, sunt primele date la o parte pe timp de panica, beneficiind astfel si de cele mai mari discounturi in acele momente. Prin urmare, tocmai spre acestea ar trebui sa se indrepte investitorii pe termen lung, intrucat fundamentele bune ale acestora vor genera castiguri consistente in viitor”, subliniaza Mihai Chisu, broker la IFB Finwest.
Panait recomanda insa ca investitorii sa se indrepte in principal spre companii din sectorul farmaceutic, al energiei si alimentatiei si sa evite pe cele din domeniul financiar si imobiliar.
“Sectorul financiar este cel mai lovit de scaderi in aceasta perioada, astfel ca riscul sa inregistreze pierderi masive in continuare este mare”, a completat Iulian Panait.
Nicu Grigoras prefera companii mari, precum Petrom, Transgaz, Transelectrica sau Fondul Proprietatea.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Bursa este deschisa pentru oricine. Fondurile de tip ETF si accesul simplu la performantele bursei

Bursa este deschisa pentru oricine. Fondurile de tip ETF si accesul simplu la performantele bursei

Bursa de Valori din Bucuresti (BVB) ofera publicului larg actiunile unora dintre cele mai importante companii din Romania, din sectoare diverse de activitate: OMV Petrom, Hidroelectrica, Romgaz, Nuclearelectrica, Digi Communications, Transgaz, Banca Transilvania, Electrica, BRD – Groupe Societe Generale, One United Properties, Medlife, Transport Trade Services, Transelectrica, Teraplast, Aquila Part Prod Com, Purcari Wineries – acestea sunt doar o parte dintre ele. Performantele actiunilor acestor companii pot fi o idee buna pentru o parte din economiile oricrei persoane sau companii.

18 Apr 2024 | Investitii
Companiile din energie nu mai sunt un Eldorado al dividendelor

Companiile din energie nu mai sunt un Eldorado al dividendelor

Cresterea agresiva a cotatiilor din ultimul an si dinamica mai modesta a profiturilor au redus randamentul la dividend pentru actiunile listate sub cel al depozitelor la termen in mai multe cazuri.

28 Mar 2024 | Investitii
Cum au pierdut investitorii de la BVB din afacerea Rosia Montana

Cum au pierdut investitorii de la BVB din afacerea Rosia Montana

Deznodamantul din procesul intentat statului roman de Gabriel Resources a oferit ocazia unor speculatii pe piata bursiera atat in Canada cat si in Romania.

12 Mar 2024 | Investitii
Bulele anului 2024 se pot sparge cu mult zgomot in 2025

Bulele anului 2024 se pot sparge cu mult zgomot in 2025

Gradul de supraevaluare al actiunilor de top din SUA, bursa care da tonul pietelor de capital globale, depaseste nivelul premergator spargerii bulei dotcom.

01 Mar 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul