Brokerii recomanda investitorilor sa nu se grabeasca sa intre la cumparare

Din aprilie 2011, bursa a intrat pe o panta puternic negativa. Cele mai lichide 10 actiuni au cazut in medie cu peste 32% pana in prezent. Momentul este oportun pentru a investi, insa brokerii cred ca scaderile ar putea continua. De aceea, recomanda investitorilor sa mai astepte.

Indicele BET a ajuns la aproximativ 4.600 de puncte, numai in august coborand cu 14%,  pe fondul panicii instalate la nivel global din cauza ingrijorarilor privind criza datoriilor suverane.

Corectiile domina in continuare piata, astfel ca vineri actiunile cadeau in medie cu 3,6% pe bursa de la Bucuresti, respectiv cu pana la 4% pe cele mai importante burse internationale.

Cine ar trebui sa intre acum in piata?

Acesta este un moment in care investitia la bursa ar trebui luata in considerare numai de catre cei care sunt dispusi sa riste, atrag atentia brokerii.

“Aceasta perioada reprezinta o oportunitate pentru cei care sunt dispusi sa riste. Restul mai bine asteapta dupa ce trec turbulentele, intrucat nimeni nu poate spune ce se va intampla in continuare. Personal, cred in prezent ar trebui plasat aproximativ 30% din portofoliu in actiuni, iar 70% in obligatiuni”, a precizat Iulian Panait, presedintele KTD Invest.

Pe masura ce actiunile mai scad, ceea ce este foarte posibil sa se intample, investitorii isi pot majora expunerea pe actiuni, a adaugat Panait.

Scaderile s-ar putea dovedi de durata

Nicu Grigoras, broker la Intercapital Invest, crede ca acest moment este riscant pentru a trece la cumparare.

“Acest moment este prielnic in special speculatorilor, intrucat exista o probabilitate destul de mare ca scaderile sa ia amploare in continuare, si sa se intinda chiar si pe un an, daca cresterea economiilor europene devine din nou negativa, asa cum se vehiculeaza zilele acestea. Acest scenariu vedem daca se va concretiza la finele acestui trimestru”, a precizat Nicu Grigoras.

El spune ca o parte din bani ar trebui tinuta in numerar. In ceea ce priveste investitorii care sunt deja in piata, ar trebui sa incerce usor-usor sa iasa din piata, spune Grigoras. Intrucat incertitudinea evolutiilor viitoare este mare, exista riscul de a fi luati prin surprindere de eventualele reactii impulsive ale pietelor.

“Pe de alta parte, investitorii care doresc sa investeasca pe o perioada mai indelungata de timp ar trebui mai astepte, sa analizeze bine piata inainte sa cumparare, eventual pana se concretizeaza o tendinta clara”, a punctat Grigoras.

Actiunile cu cele mai bune perspective

Alegerea titlurilor “norocoase” poate da insa multe batai de cap celor chiar si celor mai experimentati investitori, in conditiile in care ultimele saptamani au fost guvernate de panica, investitorii din intreaga lume actionand sub impulsul momentului la aparitia stirilor in piata.

Incepand cu mijlocul lui aprilie, singura actiune din BET care a inregistrat o crestere este Azomures, pretul acesteia urcand cu 9,2%, pana la 0,83 lei pe actiune, in ciuda corectiilor masive care au invadat bursa.

Restul actiunilor au scazut cu peste 10%, cel mai mic regres avand Transelectrica (TEL). In unele cazuri, pierderile au ajuns insa chiar si la 43%, cum este cazul actiunii Broker Cluj (BRK).

In ciuda performantelor negative din ultima vreme de pe bursa inregistrate de aceste companii, brokerii considera ca tocmai cele cu lichiditate buna, insa solide, ar trebui reprezinte prima optiune de plasament a investitorilor.

“Companiile cu lichiditate si rezultate financiare bune, sunt primele date la o parte pe timp de panica, beneficiind astfel si de cele mai mari discounturi in acele momente. Prin urmare, tocmai spre acestea ar trebui sa se indrepte investitorii pe termen lung, intrucat fundamentele bune ale acestora vor genera castiguri consistente in viitor”, subliniaza Mihai Chisu, broker la IFB Finwest.

Panait recomanda insa ca investitorii sa se indrepte in principal spre companii din sectorul farmaceutic, al energiei si alimentatiei si sa evite pe cele din domeniul financiar si imobiliar.

“Sectorul financiar este cel mai lovit de scaderi in aceasta perioada, astfel ca riscul sa inregistreze pierderi masive in continuare este mare”, a completat Iulian Panait.

Nicu Grigoras prefera companii mari, precum Petrom, Transgaz, Transelectrica sau Fondul Proprietatea.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

SONDAJ CONSO

Parerea ta conteaza!


Samsung Galaxy Tab

Dorim sa stim parerea ta despre serviciile oferite de Conso.

Participa la un scurt sondaj si vei fi automat inscris intr-o tragere la sorti.
Marele premiu: o tableta Samsung Galaxy Tab S5e.

Particip la sondaj Detalii sondaj

ALTE ARTICOLE - Investitii


Economisire si investire in euro. Care sunt cele mai atractive plasamente?
Economisire si investire in euro. Care sunt cele mai atractive plasamente?

Titlurile de stat, depozitele si obligatiunile in euro sunt alternative demne de luat in calcul pentru micii investitori, in conditiile in care nu este exclus ca leul sa sufere o depreciere ceva mai accentuata in 2021

28 Octombrie 2020 | Investitii (fonduri + burse)

De ce se imprumuta companiile la dobanzi de credite de nevoi personale?
De ce se imprumuta companiile la dobanzi de credite de nevoi personale?

Emisiunile de obligatiuni in lei listate la bursa au dobanzi apropiate de creditele de nevoi personale. Explicatia trebuie cautata in avatajele notorietatii si modul diferit de garantare.

23 Octombrie 2020 | Investitii (fonduri + burse)

Este aurul o varianta de plasament recomandata micilor investitori?
Este aurul o varianta de plasament recomandata micilor investitori?

Cand pretul aurului bate record dupa record, dorinta de a-l detine creste exponential iar adaosurile celor care il ofera sub forma de monede sau lingouri par digerabile.

12 Octombrie 2020 | Investitii (fonduri + burse)

Educatia financiara, folosita ca pretext pentru marketing agresiv
Educatia financiara, folosita ca pretext pentru marketing agresiv

Am asistat la un seminar care dorea sa familiarizeze cursantii cu fundamentele economiei si pietelor de capital, scopul declarat fiind ca acestia sa isi poata dobandi independenta financiara prin intermediul tranzactiilor Forex.

5 Octombrie 2020 | Investitii (fonduri + burse)

Mai multe articole

Inapoi sus