Brokerii nu vad schimbari majore pe bursa pana la finele anului

Brokerii indeamna investitorii la prudenta in perioada urmatoare, intrucat nu vad schimbari majore pozitive pe bursa. Acestia trebuie sa fie atenti atat la evolutia pietelor externe, care dau in general tonul de pe piata locala, dar si la climatul intern economic si politic, care tine in continuare marii investitori departe de bursa.

Ultimele luni au fost caracterizate de o lichiditate extrem de scazuta, valoarea medie a tranzactiilor de la BVB fiind de numai 2 milioane euro pe zi. Si fluctuatiile bursiere si-au pierdut din intensitate, indicele general al pietei (BET-C) marcand castiguri sau pierderi zilnice de pana la 2%, in conditiile in care in prima jumatate a anului acestea ajungeau frecvent la 5-6%.

“Pe termen scurt, piata noastra este blocata si va ramane asa pana cand fie cresterile din plan extern se vor accentua (lucru mai putin probabil in acest moment), fie pe plan intern vor aparea stiri pozitive suficient de puternice pentru a determina reactia investitorilor”, este de parere Iulian Panait, presedinte KTD Invest.

Ce ar putea debloca piata?

Vestile bune care ar putea dezmorti piata in acest moment ar trebui sa vina in primul rand din partea guvernului, explica Panait, prin clarificarea masurilor de relansare economica si a cadrului fiscal recent modificat.

Pe de alta parte, el considera ca si anumite evenimente privind principalii jucatori de pe piata de capital ar fi suficiente pentru a misca lucrurile: listarea Fondului Proprietatea anuntata pentru inceputul lui 2011, un vot asupra propunerii de modificare a pragului la SIF-uri, planurile de viitor ale Sibex si BVB etc.Asteptarile pentru finele anului nu sunt foarte optimiste, brokerii evitand insa sa ofere previziuni precise, din cauza gradului mare de incertitudine privind economia romaneasca si capacitatea acesteia de a iesi din traiectoria negativa pe care s-a inscris de ceva timp.

Ei spera totusi ca atat lichiditatea sa revina la cote mai ridicate, de 6-7 milioane euro pe zi, cat si actiunile sa recupereze din terenul pierdut din cauza conjuncturii economico-sociale a Romaniei.

Sectorul financiar da semnalul  

Razvan Pasol subliniaza ca foarte importante sunt insa rezultatele emitentilor din sectorul financiar, principalul motor al bursei de la Bucuresti, considerand insa ca raportarile financiare nu vor fi deloc bune in urmatoarele trimestre, din cauza recesiunii economice care nu se preconizeaza a se sfarsi inca.
 
“Aceasta parere este valabila atat in cazul bancilor cat si al SIF-urilor. Si cum acesti emitenti deocamdata reprezinta considerabil mai mult de jumatate din rulajul mediu zilnic al pietei, probabil ca de aici vine principalul pericol pentru evolutia bursei, caci un eventual declin al preturilor pentru acesti emitenti ar putea contamina intreaga bursa”, afirma Razvan Pasol.

Mihai Chisu, broker la IFB Finwest considera ca perioada urmatoare pare mai putin riscanta pentru cei care mizeaza pe scadere. Si acestia trebuie sa aiba o vigilenta sporita intrucat impulsurile pozitive dupa lungi perioade de negativism se consuma exploziv.

Investitiile vor da rezultate pe termene mai lungi

Daca unii brokeri considera ca intr-o astfel de perioada, de obicei, cel mai bine este sa astepti pana se contureaza un sens de evolutie a pietei, altii recomanda trasarea unei strategii investitionale mai putin riscante.

“Investitorii ar trebui sa profite de preturile bune din prezent, dar cu prudenta.
Recomandarea mea actuala ramane pentru o investitie de aproximativ 40% din sumele disponibile in actiuni, cu un orizont al investitiei de 1-3 ani, iar restul sumelor disponibile sa fie mentinute in instrumente cu venit fix precum depozite bancare sau fonduri monetare”, apreciaza Razvan Pasol, director general la Intercapital Invest.

Pasol recomanda ca procentul investitiei in actiuni sa fie majorat in timp, doar daca se contureaza o directie pozitiva a pietei de capital.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Investitii


Cum vor resimti bursele o noua blocare a economiei?
Cum vor resimti bursele o noua blocare a economiei?

Mai multe state europene au decis limitarea mobilitatii sociale, vor fi implicit cifre de afaceri mai mici pentru multe dintre companiile listate, deci dividende si cotatii mai mici. Se va reedita picajul din martie-aprilie?

6 Noiembrie 2020 | Investitii (fonduri + burse)

Economisire si investire in euro. Care sunt cele mai atractive plasamente?
Economisire si investire in euro. Care sunt cele mai atractive plasamente?

Titlurile de stat, depozitele si obligatiunile in euro sunt alternative demne de luat in calcul pentru micii investitori, in conditiile in care nu este exclus ca leul sa sufere o depreciere ceva mai accentuata in 2021

28 Octombrie 2020 | Investitii (fonduri + burse)

De ce se imprumuta companiile la dobanzi de credite de nevoi personale?
De ce se imprumuta companiile la dobanzi de credite de nevoi personale?

Emisiunile de obligatiuni in lei listate la bursa au dobanzi apropiate de creditele de nevoi personale. Explicatia trebuie cautata in avatajele notorietatii si modul diferit de garantare.

23 Octombrie 2020 | Investitii (fonduri + burse)

Este aurul o varianta de plasament recomandata micilor investitori?
Este aurul o varianta de plasament recomandata micilor investitori?

Cand pretul aurului bate record dupa record, dorinta de a-l detine creste exponential iar adaosurile celor care il ofera sub forma de monede sau lingouri par digerabile.

12 Octombrie 2020 | Investitii (fonduri + burse)

Mai multe articole

GHIDURI


Investitii in fonduri mutuale

Fondurile mutuale sau fondurile deschise de investitii atrag resurse financiare de la populatie si companii, pe care le investesc in diverse instrumente financiare, cum ar fi actiuni, obligatiuni sau titluri de stat. Atentie, fondurile nu ofera nici o garantie cu privire la recuperarea sumei investite, asa cum se intampla la depozitele bancare!&nbs

Investitii la bursa

Cum se deruleaza tranzactiile la bursa, cum se stabileste pretul pe actiune, care este tactica de cumparare sau vanzare in functie de riscul asumat cum se impart investitorii, cum se aleg actiunile si cum se interpreteaza indicatorii in Ghidul complet Investitii la Bursa.

Analiza fundamentala actiuni

Totul despre analiza fundamentala, cum citim documentele financiare, cum interpretam indicatorii bilantieri, cum analizam formarea profitului, cu ce indicatori evaluam actiunile in Ghidul Analiza fundamentala actiuni.

Inapoi sus