top banner

Banca Centrala Europeana: Bancile se confrunta cu o grava criza de incredere

29 Septembrie 2015 | Autor: Conso

Increderea opiniei publice in banci, puternic erodata de criza financiara, s-a diminuat si mai mult in ultima perioada. Scandaluri de genul manipularii ratelor dobanzilor Libor, de evaziune fiscala, comportamente frauduloase ale unor traderi etc, au adancit neincrederea in acest sector.
Un alt motiv care a dus la cresterea neincrederii publicului in banci il reprezinta interventiile autoritatilor pentru salvarea de la faliment ale unor banci, sustine Sabine Lautenschlaeger, membru al board-ului Bancii Centrale Europene (BCE) si vicepresedinte al Mecanismului European de Supraveghere Bancara (SSM).
„Nu exista nicio indoiala ca bancile, bancherii si intreaga industrie se confrunta cu una din cele mai grave crize de incredere. Criza din 2008 si 2009 a jucat un rol major in aceasta diminuare a increderii opiniei publice, dar problema nu s-a incheiat odata cu trecerea celei mai grave faze a crizei. Chiar si  sapte ani mai tarziu, increderea in sectorul bancar este foarte scazuta”, a declarat Sabine Lautenschlaeger, in cadrul unei conferinte internationale pe teme bancare.
Restabilirea increderii depinde de banci
In opinia sa, pentru restabilirea increderii in industria bancara este nevoie de interventii din partea organismelor de reglementare si supraveghere dar, mai ales, de eforturi din partea bancherilor, echipelor manageriale si a consiliilor de administratie ale bancilor.
„In cele din urma, este ca in relatia dintre doctor si pacient: cea mai grea parte revine bancilor. Sunt multe lucruri pe care le pot face si trebuie sa le faca. Recastigarea increderii nu va fi usoara. Managerii bancilor trebuie sa convinga publicul ca vor recompensa comportamentele corecte social in timp ce comportamentele incorecte vor fi sanctionate, chiar si la varf”, a spus  Lautenschlaeger.
Oficialul BCE a precizat ca, in procesul revizuirii procedurilor de guvernanta si a apetitului de risc pentru cele 123 de banci din zona euro pe care SSM le supravegheaza direct, s-a constatat ca unle dintre aceste banci, chiar daca respecta standardele nationale, nu le indeplinesc pe cele internationale de bune practici.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

E bine sa ne diversificam portofoliul cu active in alte valute?

E bine sa ne diversificam portofoliul cu active in alte valute?

Deteriorarea deficitelor, incetinerea economiei, cresterea costurilor de refinantare si o politica fiscala mai restrictiva ar putea determina investitorii locali sa nu mai mizeze doar pe active in lei.

19 Dec 2024 | Investitii
Actiunile TTS ofera invataminte utile pentru investitori

Actiunile TTS ofera invataminte utile pentru investitori

In incercarea lor de a calcula pretul actiunilor ca un anumit multiplu fata de profitul raportat, investitorii n-ar trebui sa ignore caracterul exceptional, uneori irepetabil, al acelui profit.

20 Noi 2024 | Investitii
Fondurile de pensii scot micii investitori din actionariatul companiilor listate

Fondurile de pensii scot micii investitori din actionariatul companiilor listate

Prin acumulari succesive, fondurile de pensii au ajuns sa detina mai mult de jumatate din actiunile tranzactionabile la Hidroelectrica, Romgaz, Medlife, Nuclearelectrica, Aquila, Teraplast.

07 Noi 2024 | Investitii
Doua posibile strategii pe o piata bursiera in scadere

Doua posibile strategii pe o piata bursiera in scadere

Calmul pe care il putem afisa intr-o perioada de corectie prelungita la bursa e direct proportional cu marimea sumelor investite.

25 Oct 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul